Print Friendly, PDF & Email

Βαλεντίνα Τερεσκόβα – Η πρώτη γυναίκα στο διάστημα! (vid)

85 χρόνια από τη γέννηση της «τσάικα» (γλάρος) της Σοβιετικής Ενωσης

Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1937, στο χωριό Μασλενίκοβο της κεντρικής Ρωσίας. Οι γονείς της είχαν καταγωγή από τη Λευκορωσία.

Βαλεντίνα Τερεσκόβα - Η πρώτη γυναίκα στο διάστημα

Η μητέρα της, Ελενα, ήταν εργάτρια σε υφοαντρουργείο ενώ ο πατέρας της, Βλάντιμιρ Τερεσκόφ, ήταν οδηγός τρακτέρ και πήρε μέρος στον Σοβιετικο-Φινλανδικό Πόλεμο.

Η Βαλεντίνα ήταν μόλις δύο ετών, όταν ο πατέρας της έχασε τη ζωή του ως λοχίας και κυβερνήτης τεθωρακισμένων.

Εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Βαλεντίνα πήγε σχολείο το 1945, όταν ήταν ήδη 8 ετών, αλλά το εγκατέλειψε το 1953 για να εργαστεί, συνεχίζοντας την εκπαίδευσή της με μαθήματα δι’ αλληλογραφίας.

Αρχισε να ενδιαφέρεται για τις πτήσεις σε νεαρή ηλικία κι εκπαιδεύτηκε στην πτώση με αλεξίπτωτο στην τοπική αερολέσχη, πέφτοντας για πρώτη φορά σε ηλικία 22 ετών, το 1959.

Εκείνη την εποχή εργαζόταν ως εργάτρια σε υφαντουργείο της περιοχής ενώ το 1961 διορίσθηκε γραμματέας της τοπικής Κομμουνιστικής Νεολαίας.

Μετά την πρώτη διαστημική πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν το 1961, ο μηχανικός πυραύλων Σεργκέϊ Κορολιόβ, ο θεμελιωτής του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος, είχε την ιδέα της αποστολής μιας γυναίκας στο διάστημα.

Στις 16 Φεβρουαρίου 1962 η Βαλεντίνα Τερεσκόβα έκανε αίτηση να συμμετάσχει στο πρόγραμμα κι επιλέχθηκε.

Βαλεντίνα Τερεσκόβα - Η πρώτη γυναίκα στο διάστημα
Από την εκπαίδευση στις πτώσεις με αλεξίπτωτο

Οι υποψήφιες έπρεπε να είναι αλεξιπτωτίστριες κάτω των 30 ετών, με ύψος το πολύ 1,70 μέτρα και βάρος όχι περισσότερο από 70 κιλά.

Από τις 400 υποψήφιες στην τελική φάση πέρασαν 5 γυναίκες μεταξύ των οποίων κι η Τερεσκόβα.

Οι υπόλοιπες ήταν οι: Τατιάνα Κουζνετσόβα, Ιρίνα Σολοβιόβα, Ζάνα Γιόρκινα και Βαλεντίνα Πονομαριόβα.

Η ομάδα πέρασε αρκετούς μήνες εντατικής εκπαίδευσης σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, με 120 πτώσεις με αλεξίπτωτο, εκπαίδευση στη διακυβέρνηση αεριωθούμενων πολεμικών αεροσκαφών τύπου Μιγκ-15 και πολλά θεωρητικά μαθήματα.

Τον Νοέμβριο του 1962 οι εξετάσεις βρήκαν τις Τερεσκόβα, Σολοβιόβα και Πονομαριόβα να είναι οι πρώτες τρεις.

Στις 21 Μαΐου 1963, η Επιτροπή του Σοβιετικού Διαστημικού Προγραμμάτος όρισε την Τερεσκόβα κυβερνήτρια του διαστημοπλοίου «Βοστόκ – 6» (στα ρωσικά σημαίνει Ανατολή).

Αφού παρακολούθησε την επιτυχημένη εκτόξευση του «Βοστόκ – 5» που μετέφερε τον κοσμοναύτη Βαλερί Μπουκόφσκι στις 14 Ιουνίου 1963, η 26χρονη Τερεσκόβα άρχισε τις τελικές προετοιμασίες για τη δική της πτήση.

Βαλεντίνα Τερεσκόβα - Η πρώτη γυναίκα στο διάστημα

Το πρωί της 16ης Ιουνίου 1963, δύο μέρες μετά την εκτόξευση του «Βοστόκ – 5», μαζί με την αναπληρωματική της Σολοβιόβα φόρεσαν τις διαστημικές στολές τους και μεταφέρθηκαν στην εξέδρα εκτοξεύσεων.

Αφού ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των συστημάτων, η Τερεσκόβα μπήκε στο θαλαμίσκο και μετά από μια δίωρη αντίστροφη μέτρηση, το «Βοστόκ – 6» εκτοξεύθηκε με επιτυχία.

Έτσι, η Τερεσκόβα έγινε η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που πήγε στο διάστημα, κατακτώντας μια ακόμη πρωτιά για την Σοβιετική Ενωση.

Κατά την διάρκεια της πτήσης της είχε το κωδικό όνομα «Τσάικα» που στα ρωσικά σημαίνει Γλάρος.

Η Τερεσκόβα παρά τη ναυτία που ένιωθε κατά το μεγαλύτερο μέρος της αποστολής, κατόρθωσε να συμπληρώσει 48 περιφορές γύρω από τη Γη και 71 ώρες παραμονής στο διάστημα.

Με τον κοσμοναύτη Μπουκόφσκι και το «Βοστόκ – 5» έκαναν δίδυμη πτήση επί σχεδόν τρεις μέρες.

Αφού διάνυσε 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα, επέστρεψε στη Γη (μαζί με τον κοσμοναύτη Μπουκόφσκι του «Βοστόκ – 5») και προσγειώθηκαν ομαλά στο κοσμοδρόμιο του Καζακστάν, στις 19 Ιούνη 1963.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής της συνέλεξε στοιχεία για τις αντιδράσεις του γυναικείου σώματος στις συνθήκες του διαστήματος.

Βαλεντίνα Τερεσκόβα - Η πρώτη γυναίκα στο διάστημα
Μαζί με τον Γιούρι Γκαγκάριν

Οι δύο κοσμοναύτες πραγματοποίησαν επιστημονικές μετρήσεις, παρατήρησαν και κινηματογράφησαν την επιφάνεια της Γης, τους σχηματισμούς των νεφών της, τον Ήλιο, τη Σελήνη και τους αστέρες.

Μολονότι υπήρχαν σχέδια και για άλλες διαστημικές πτήσεις με γυναίκες, χρειάσθηκαν 19 χρόνια για να ταξιδέψει η επόμενη γυναίκα στο διάστημα που ήταν η επίσης σοβιετική, Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, το 1982.

Καμιά από τις άλλες 4 της πρώτης ομάδας της Τερεσκόβα δεν πέταξε στο διάστημα και το 1969 η πρωτοπόρα αυτή ομάδα διαλύθηκε.

Μετά την πτήση η Τερεσκόβα εγκατέλειψε το διαστημικό πρόγραμμα και, στις 3 Νοέμβρη του 1963, παντρεύτηκε τον κοσμοναύτη Νικολάγιεφ  με τον  οποίο απέκτησε ένα παιδί.

Το 1968, έγινε πρόεδρος της Σοβιετικής Επιτροπής Γυναικών, το 1969, αποφοίτησε από την Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας Ζουκόφσκι, ενώ το 1977 πήρε διδακτορικό στη μηχανική.

Εκλέχθηκε βουλευτής του Ανωτάτου Σοβιέτ (από το 1962), έγινε πρόεδρος της Επιτροπής Σοβιετικών Γυναικών και μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Βαλεντίνα Τερεσκόβα - Η πρώτη γυναίκα στο διάστημα
Οι κοσμοναύτες Τερεσκόβα, Γκαγκάριν και Πόποβιτς στο μαυσωλείο του Λένιν μαζί με τον τότε ΓΓ του ΚΚΣΕ Νικίτα Χρουστσόφ

Η Τερεσκόβα είχε έντονη δραστηριότητα ως αντιπρόσωπος της ΕΣΣΔ και στο εξωτερικό, έχοντας τιμηθεί με πολλές διακρίσεις σε αρκετές χώρες.

Το 1963 της απονεμήθηκε ο τίτλος της Ηρωίδας της Σοβιετικής Ενωσης, καθώς και της Ηρωίδας της Σοσιαλιστικής Εργασίας στη Βουλγαρία, την τότε Τσεχοσλοβακία, το Βιετνάμ και τη Μογγολία.

Προς τιμήν της δόθηκε το όνομά της σε έναν κρατήρα διαμέτρου 31 χιλιομέτρων, που βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο της αθέατης πλευράς της Σελήνης.

Η Τερεσκόβα υπήρξε η πρώτη και μέχρι σήμερα μοναδική γυναίκα με τον βαθμό του πτεράρχου στη σοβιετική αλλά και στη ρωσική πολεμική αεροπορία και το 1997 αποστρατεύθηκε.

Βαλεντίνα Τερεσκόβα – Η πρώτη γυναίκα στο διάστημα! (vid)

Aπό το ρωσικό κανάλι «Телестудия Роскосмоса» (vid)

Κι ένα τραγούδι από το ρωσικό συγκρότημα «Komputer»

Το video clip περιέχει φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ζωή της Βαλεντίνα Τερεσκόβα.

Ροβεσπιέρος

(Visited 1.467 times, 1 visits today)