Print Friendly, PDF & Email

Βαγγέλης Σίμος: «Κάναμε έργα ουσίας όχι βιτρίνας»

«Είμαστε ο μοναδικός δήμος όπου δεν υπάρχουν τροφεία για τους παιδικούς σταθμούς και ο γονιός δεν πληρώνει ούτε μισό ευρώ. Ζητάμε από τον κόσμο να παλέψει μαζί μας, επειδή εμείς δεν πιστεύουμε στη λογική της ανάθεσης»

Βαγγέλης Σίμος είναι δήμαρχος στην Πετρούπολη και εκ νέου υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, που στηρίζεται από το ΚΚΕ.

Αυτό είναι ένα από τα πρώτα στοιχεία που μας τόνισε στη συζήτηση που είχαμε μαζί του.

Βαγγέλης Σίμος: «Κάναμε έργα ουσίας όχι βιτρίνας»

«Δεν είμαι ανεξάρτητος», μας είπε, αν και δεν χρειαζόταν να μας το πει. Άλλωστε, η τάχα μου ανεξαρτησία που καμώνονται ορισμένοι δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από το δούρειο ίππο τους για να περάσουν τις απόψεις τους και τις αντιλήψεις τους στον λαό.

Δεν έχει ανάγκη ο Βαγγέλης από τέτοια πράγματα και το γνωρίζει καλά. Έχει στο βλέμμα του τη σιγουριά ενός ανθρώπου, που δεν κορόιδεψε τον λαό, που δεν προσπάθησε να τον εξαπατήσει, αλλά αντίθετα βρέθηκε δίπλα του στα καθημερινά προβλήματα.

Κι αυτό έχει σκοπό να κάνει και τώρα στην προεκλογική του εκστρατεία, αλλά και μετά, εφόσον εκλεγεί ξανά!

Το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης και οι υπόλοιποι συνδυασμοί

Η Λαϊκή Συσπείρωση, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, έχει μόνο ένα κριτήριο, μόνο μία προϋπόθεση για να συμμετέχει κάποιος στο ψηφοδέλτιό της:

Να είναι άνθρωπος απλός, καθημερινός, λαϊκός, τίμιος, που να έχει αποδείξει στον τομέα που δραστηριοποιείται πως θέλει να παλέψει για τα δίκια των συναδέλφων του, της οικογένειάς του, των ανθρώπων που καταπιέζονται.

«Εμείς δεν προσεγγίζουμε ανθρώπους, επειδή πιστεύουμε πως έχουν μία μαζικότητα και θα μας φέρουν ψήφους».

Οι αρχές, οι αξίες, η εντιμότητα είναι στοιχεία που αναγνωρίζονται συνολικότερα στους κομμουνιστές υποψήφιους, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς μαζί τους.

«Δεν κρύψαμε ποτέ τι είμαστε και τι θέλουμε, γι’ αυτό και μπορούμε να κοιτάμε τον λαό στα μάτια και να ζητάμε την ψήφο του».

Στην Πετρούπολη κατεβαίνουν στις εκλογές εννιά συνδυασμοί με 50 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους η κάθε μία. Πολύς κόσμος.

«Εμείς πιστεύουμε ότι υπερέχουμε στο ότι έχουμε κόσμο στο ψηφοδέλτιό μας τριμμένο με αγώνες, που το αναγνωρίζει ο λαός της Πετρούπολης».

Τα σενάρια εκλογολογίας, φυσικά, έχουν ξεκινήσει και πολλοί συνδυασμοί έχουν ξεκινήσει από τώρα να μετράνε… ποσοστά.

«Εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία. Όχι επειδή στηριζόμαστε από το ΚΚΕ και θα μπορούσε κάποιος να πει πως ξεκινάμε με ένα δεδομένο ποσοστό, αλλά επειδή αυτή η νοοτροπία δεν συνδέεται με τις αντιλήψεις μας για το πώς πρέπει να ασκείται η πολιτική».

Άλλωστε, όλες οι παρατάξεις στηρίζονται από κόμματα, παρότι κάποιοι αρέσκονται να το παίζουν ανεξάρτητοι.

Βαγγέλης Σίμος: «Κάναμε έργα ουσίας όχι βιτρίνας»
Βαγγέλης Σίμος: «Κάναμε έργα ουσίας όχι βιτρίνας»

«Ο Κλεισθένης είναι το πρόβλημα, που δίνει τη δυνατότητα σε παρατάξεις και ανθρώπους που συμπλέουν στρατηγικά, να ενωθούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Άνω Λιόσια, όπου η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει μαζί με τη ΝΔ».

Ο Κλεισθένης και η απλή αναλογική!

Ξεκινήσαμε από την απλή αναλογική που περιλαμβάνει ο Κλεισθένης, μία πάγια θέση των κομμουνιστών επί χρόνια.

«Το σύστημα πριν ήταν άδικο. Έπαιρνε ένας συνδυασμός την πρώτη Κυριακή μικρότερο ποσοστό από έναν άλλο και τη δεύτερη Κυριακή, αν έπαιρνε περισσότερο, έβγαζε πολλαπλάσιους δημοτικούς συμβούλους».

Βέβαια, και τώρα δεν είναι καθαρή απλή αναλογική, αφού ο δήμαρχος δεν εκλέγεται από τη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά στη δεύτερη Κυριακή.

«Το ζήτημα δεν είναι αν ένα αίτημα που είχε το ΚΚΕ και η Αριστερά στο σύνολό της, το υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο λόγος που το έκανε τη δεδομένη στιγμή».

Σύμφωνα με τον Βαγγέλη, αυτό που κρύβεται από πίσω δεν είναι μόνο ευρύτερες συμπλεύσεις και συμμαχίες, αλλά μία κεντρική κατεύθυνση να αποκοπεί το πρόσωπο από την πολιτική.

«Θέλουν να ακολουθήσουμε ευρωπαϊκά πρότυπα του στιλ «όλοι μαζί σε ένα ψηφοδέλτιο» για να ψηφίζει ο κόσμος απλώς τον πιο ψηλό, τον πιο όμορφο ή τον πιο μουσάτο».

Γελάσαμε, γιατί ο Βαγγέλης είναι και ψηλός και όμορφος και μουσάτος, αλλά γρήγορα επανήλθαμε σε αυτό που μόλις είχε πει, παρότι ίσως δεν μπορούσαμε να το συλλάβουμε ακόμα σε όλο του το εύρος.

Το κατάλαβε ο Βαγγέλης και πρόσθεσε:

«Αν έλεγες σε κάποιον τη δεκαετία του 80’ ότι θα συγκυβερνήσουν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, θα γελούσε. Το είδαμε όμως. Μπορεί στο μέλλον να δούμε και συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ».

Ο Κλεισθένης δεν είναι μόνο απλή αναλογική!

Αρκετός κόσμος νομίζει πως ο Κλεισθένης είναι καλός, γιατί περιλαμβάνει την απλή αναλογική, αλλά πρόκειται για τον πλέον αντιδραστικό νόμο, που έρχεται να ισοπεδώσει ό,τι άφησε όρθιο ο Καποδίστριας και ο Καλλικράτης.

«Ο κόσμος δεν ξέρει τι ακριβώς περιλαμβάνει, γιατί δεν γίνεται κουβέντα από τα υπόλοιπα κόμματα που συμφωνούν σε όλα τα άλλα».

Ο Κλεισθένης προβλέπει, για παράδειγμα, να μπει η υπηρεσία πρασίνου στις υπηρεσίες ανταποδοτικότητας, κάτι που σημαίνει επιπλέον δημοτικά τέλη.

Βαγγέλης Σίμος: «Κάναμε έργα ουσίας όχι βιτρίνας»
Βαγγέλης Σίμος: «Κάναμε έργα ουσίας όχι βιτρίνας»

«Παλέψαμε και καταφέραμε προς το παρόν να το μπλοκάρουμε αυτό. Αλλά θα έρθει και ο Κλεισθένης 2…»

Επίσης, ο Κλεισθένης ορίζει να έρχεται στέλεχος από το Μητρώο Στελεχών της Κυβέρνησης στους δήμους που έχουν οικονομικό πρόβλημα για να τους επιβάλλει τι θα κόψουν και πώς θα κάνουν ισοσκελισμένους τους προϋπολογισμούς τους.

«Πρόκειται για μία μικρή τρόϊκα, ένα παρατηρητήριο, για να γίνει ο δήμος οικονομικά αυτάρκης. Πώς θα γίνει τώρα αυτό; Το μεσοπρόθεσμο το λέει ξεκάθαρα: 30% κρατική χρηματοδότηση και 70% φορολογία».

Ο Κλεισθένης δίνει ακόμα τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να ξεπουλάνε την περιουσία τους πολύ πιο εύκολα για να εισρεύσουν κονδύλια στον δήμο. Λιμάνια, αιγιαλούς, ότι δεν έχει μπει γενικά στο Υπερταμείο.

«Αυτό είναι τραγικό. Σας θυμίζω πως ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, φώναζε πρόσφατα πως δεν τον αφήνει ο Τσίπρας να αξιοποιήσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ας υποθέσουμε πως το πούλησες το λιμάνι σε μία νέα Cosco, τι θα κερδίσει ο λαός της Αλεξανδρούπολης από αυτό;

Μήπως κέρδισε κάτι ο λαός του Πειραιά από το ξεπούλημα του λιμανιού στην Cosco; Χειρότερα έχουν γίνει τα ζητήματα σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στα εργασιακά».

Άλλο σημείο που περιλαμβάνει ο Κλεισθένης είναι πως ένας δήμαρχος μπορεί να παραχωρήσει σε ιδιώτη μια δημόσια δομή πολύ πιο εύκολα.

«Για παράδειγμα, το λογιστήριο του δήμου. Ή την ταμειακή υπηρεσία για να κάνει τη βρώμικη δουλειά σε όσους θέλουν να κάνουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Γιατί η ιδιωτική εταιρία δεν έχει ηθικούς ενδοιασμούς. Είναι στεγνή κι αμείλικτη».

Ο Κλεισθένης προβλέπει διάφορα τέτοια σημεία, μας τονίζει ο Βαγγέλης.

«Γι’ αυτό και το ζητούμενο είναι η στήριξη σε κομμουνιστές δημάρχους που την επομένη των εκλογών θα είναι απέναντι σε όλα αυτά και θα παλέψουν με τον λαό για να μην περάσουν».

Βαγγέλης Σίμος: «Κάναμε έργα ουσίας όχι βιτρίνας» – Οι κυριότερες δράσεις

Το πρώτο πράγμα που έγινε ήταν η αναβάθμιση όλων εκείνων των πραγμάτων που έχουν να κάνουν με τη νεολαία και τη νέα γενιά, όπως, για παράδειγμα, είναι οι παιδικοί σταθμοί, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.

Βαγγέλης Σίμος: «Κάναμε έργα ουσίας όχι βιτρίνας»

«Είμαστε ο μοναδικός δήμος όπου δεν υπάρχουν τροφεία για τους παιδικούς σταθμούς και ο γονιός δεν πληρώνει ούτε μισό ευρώ.

Στους παιδικούς σταθμούς υπάρχει, επίσης, ενιαίο πρόγραμμα που πηγάζει από τη νοοτροπία που έχει το ΚΚΕ για τη μάθηση, που πρέπει να είναι ενιαία, κι αυτό να ισχύει συνολικά σε όλη την Ελλάδα».

Το 2015, επί δημαρχίας του Βαγγέλη, δημιουργήθηκε θεατρική σκηνή στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Πέτρας» του Δήμου Πετρούπολης, που είναι αναγνωρισμένη από το κράτος, ενώ από πέρσι ξεκίνησε η παραγωγή θεατρικών παραστάσεων από τον Δήμο για το Διεθνές φεστιβάλ Πέτρας σε συνεργασία με τη Δραματική του Σχολή, με τη συμμετοχή καθηγητών, αποφοίτων και σπουδαστών της.

«Φέτος στη δεύτερη παραγωγή παρουσιάζουμε το έργο Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη στις 14 Ιουλίου. Ο πολιτισμός, όπως και ο αθλητισμός, θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο για εμάς, επειδή βοηθούν τον άνθρωπο να ολοκληρωθεί ως συνείδηση και ως οντότητα».

Το ΚΚΕ, άλλωστε, προτάσσει σθεναρά όλα αυτά τα χρόνια τον πολιτισμό και τον αθλητισμό ως απάντηση στη «ναρκωκουλτούρα» που προσπαθούν ορισμένοι να περάσουν.

«Δεν είναι τυχαίο ότι στις δομές του δήμου αυτή τη στιγμή, χωρίς να συμπεριλαμβάνω σε αυτές τους διάφορους συλλόγους και τα σωματεία, δραστηριοποιείται 5.500 κόσμος, με συμβολικό κόστος».

Ρωτήσαμε περισσότερα γι’ αυτό, γιατί μας έκανε όντως εντύπωση.

«Είναι 15 ευρώ το χρόνο η εγγραφή για τα παιδιά και για τους ενήλικες είναι 5 ευρώ τον μήνα ή και δωρεάν σε κάποιες δράσεις. Αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλους δήμους κι αν το καλοσκεφτείς, το κόστος που γλυτώνει κάποιος είναι το πετρέλαιο του χειμώνα».

Όσον αφορά τις αθλητικές διοργανώσεις, ο  δήμος Πετρούπολης διοργάνωσε τον πρώτο λαϊκό αγώνα δρόμου, δωρεάν για όλους, καθώς και ποδηλατικό αγώνα άλσους.

Βαγγέλης Σίμος: «Κάναμε έργα ουσίας όχι βιτρίνας»

Παράλληλα, κάτι που δεν πρέπει να υποτιμάται είναι η συνολικότερη προσπάθεια του δήμου να αντιπαλέψει οτιδήποτε μαυρίζει τη ζωή του κόσμου, παρότι ορισμένοι ισχυρίζονται πως αυτό δεν είναι δουλειά του δήμου.

«Οργανώσαμε συγκεντρώσεις, συσκέψεις, συλλογές υπογραφών, ασκήσαμε πιέσεις σε υπουργεία και στην περιφέρεια, είχαμε επαφές με θεσμικούς παράγοντες για την ανεργία, τις συγκοινωνίες, τη χωματερή, τις καταπατήσεις στο Ποικίλο όρος, την υγεία και συγκεκριμένα για το Αττικό νοσοκομείο, που είναι το μοναδικό στη Δυτική Αθήνα και είναι υποστελεχωμένο.

Ζητάμε από τον κόσμο να παλέψει μαζί μας, επειδή εμείς δεν πιστεύουμε στη λογική της ανάθεσης».

Βέβαια, ο Βαγγέλης δεν έχει αυταπάτες για την κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το εργατικό κίνημα.

Γνωρίζει καλά τους αρνητικούς συσχετισμούς στα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες, αλλά και διεθνώς, καθώς και την απογοήτευση που επικρατεί συνολικότερα στον κόσμο, ειδικά μετά την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

«Είμαστε σε μια εποχή, όπου ο κόσμος δεν μπορεί να δει εύκολα τη διέξοδο, την ελπίδα».

Επιστρέφουμε στην Πετρούπολη και στις κυριότερες δράσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, με το Βαγγέλη να τονίζει πως:

«Έγιναν έργα ουσίας και όχι βιτρίνας».

Δεν ανακατασκευάστηκε, για παράδειγμα, μια πλατεία για να γίνει πιο όμορφη, αλλά προτιμήθηκε η δημιουργία βασικών έργων που έλειπαν χρόνια από την πόλη.

«Χτίσαμε δύο παιδικούς σταθμούς και ένα νηπιαγωγείο, χωροθετήσαμε το δημαρχείο για να έχουμε έναν χώρο αφενός με όλες τις υπηρεσίες μαζεμένες και να εξυπηρετείται καλύτερα ο δημότης, αφετέρου να γλιτώνουμε την οικονομική αιμορραγία από τα μηνιαία μίσθια.

Μπετοδρομήσαμε δρόμους με έντονη κατωφέρεια, που όταν έβρεχε υπήρχες κίνδυνος για τους πεζούς. Κάναμε αντιπλημμυρικά έργα και ασφαλτοστρώσαμε κεντρικούς δρόμους της πόλης, που είχαν να γίνουν από την εποχή του Παξιμαδά».

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι και η προεκλογική τους εκστρατεία

Πετρούπολη - Άγιος Δημήτρης
Βαγγέλης Σίμος: «Κάναμε έργα ουσίας όχι βιτρίνας»

Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι έχουν μία κοινή γραμμή για να επιτίθενται στο Βαγγέλη και στη Λαϊκή Συσπείρωση.

«Λένε στον κόσμο πως οι θέσεις του ΚΚΕ είναι οπισθοδρομικές και απαρχαιωμένες, κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί ένας κομμουνιστής δήμαρχος να φέρει την πρόοδο σε μία πόλη. Προσπαθούν να μας χτυπήσουν πολιτικά, όχι επειδή δεν κλαδέψαμε μία μουριά».

Αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί οι ίδιοι που προωθούν το πολιτικό, σου λένε συνήθως πως είναι και ανεξάρτητοι ή πως δεν συνδέεται το τοπικό με την κεντρική πολιτική σκηνή.

«Η μάχη είναι πολιτική, γι’ αυτό κι εμείς λέμε ισχυρό ΚΚΕ παντού. Σε όλες τις κάλπες».

Επίσης, οι υπόλοιποι υποψήφιοι κατηγορούν τη δημοτική αρχή για ανεπάρκεια σε σοβαρά ζητήματα της πόλης, που έχει να κάνει κυρίως με την άρνηση να πάρει κονδύλια που δίνει η ΕΕ ή η περιφέρεια.

«Ενώ γνωρίζουν ότι στο δήμο τρέχουν και θα συνεχίσουν να τρέχουν ευρωπαϊκά προγράμματα, μπερδεύουν σκοπίμως τη θέση του ΚΚΕ για την ΕΕ με τα κονδύλια προς αξιοποίηση, τα οποία εμείς λέμε πως είναι δικά μας λεφτά, πληρωμένα από τους φόρους μας, και θα συνεχίσουμε να τα διεκδικούμε για το καλό των δημοτών μας».

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κατασκευή σχολείων ή αντιπλημμυρικών έργων δεν χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά προγράμματα, επειδή δεν συμφέρει σε όρους κόστους – οφέλους.

«Κάνουμε μία προσπάθεια να απαντάμε σε όλα αυτά τα ψέματα που διακινούν εις βάρος μας, είτε μέσα από ενημερωτικά έντυπα και εφημερίδες, είτε ακόμα και από τη σελίδα του δήμου στο Facebook».

Ο Βαγγέλης δεν κρύβει τα λόγια του, ούτε υπόσχεται πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν.

«Υπάρχει ένα ταβάνι σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε, με την έννοια πως το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε είναι ασφυκτικό».

Βαγγέλης Σίμος: «Κάναμε έργα ουσίας όχι βιτρίνας» – Κοινωφελή προγράμματα, καθαριότητα και τοπική αγορά

Η Πετρούπολη είναι ένας σύγχρονος αστικός δήμος με 80.000 κατοίκους, κάτι που σημαίνει πως χρειάζονται εργαζόμενοι για να καλύψουν τις διάφορες ανάγκες.

«Έρχονται άνθρωποι με οχτάμηνα. Μέχρι να εγκλιματιστούν, έρχεται η ώρα να φύγουν. Δεν μπορείς σαν δήμος να καλύψεις τα μεγάλα κενά που δημιούργησε η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με αυτό τον τρόπο».

Λογικό και κατανοητό απ’ όλους αυτό που λέει ο Βαγγέλης. Το πολύ πολύ να βουλώσουν κάποιες τρύπες, να πάρει ο δήμος μία ανάσα.

«Αυτοί οι άνθρωποι, που είναι στην πλειοψηφία τους μακροχρόνια άνεργοι, ξεκινούν δουλειά και αρχίζουν ήδη να σκέφτονται τι θα κάνουν μετά το οχτάμηνο».

Φυσικά, ακόμα κι έτσι, οι δημότες θα δουν μία διαφορά στην πόλη. Όταν για παράδειγμα έρχονται κάποιοι οδοκαθαριστές για ένα οχτάμηνο, κάποια πράγματα θα βελτιωθούν.

Βαγγέλης Σίμος: «Κάναμε έργα ουσίας όχι βιτρίνας»

«Δεν αναφέρομαι τυχαία στην καθαριότητα. Πρόκειται για ένα θέμα που προβληματίζει τον λαό της Πετρούπολης και όχι άδικα, αφού αφενός έχει να γίνει πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από το 2009, αφετέρου ο εξοπλισμός που διαθέτουμε είναι πολύ παλιός».

Ο στόλος (απορριμματοφόρα, φορτηγά, πλυντήρια κάδων) εκσυγχρονίστηκε τελευταία φορά το 2005, ενώ παράλληλα το προσωπικό γερνάει.

«Δεν μπορεί ο 55χρονος να βγάζει την ίδια δουλειά με τον 35χρονο. Παρατηρείται ένα μικρό πρόβλημα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαστε μία βρώμικη πόλη».

Ο Βαγγέλης δεσμεύεται να συνεχίσει να παλεύει για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μαζί με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.

«Καταφέραμε να προκηρυχθούν οκτώ θέσεις μόνιμου προσωπικού για τα απορριμματοφόρα και ξεμπλοκάραμε μια προκήρυξη του 2009 που είχε παγώσει και θα έρθουν κι άλλα τρία άτομα. Θα βελτιωθούν τα πράγματα στο μέλλον»,

πρόσθεσε και μας ενημέρωσε πως σχεδιάζεται και η αγορά νέων οχημάτων.

Όσον αφορά τώρα την τοπική αγορά της Πετρούπολης, ο Βαγγέλης είναι ξεκάθαρος:

«Για να κινηθεί οποιαδήποτε τοπική αγορά, πρέπει ο κόσμος να δουλεύει και να παίρνει έναν μισθό που να φτάνει για να ζήσει και να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του».

Αυτό είναι βασικό και κύριο, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να το συνειδητοποιήσουν όσοι έχουν μαγαζιά, που πιστεύουν πως αν γίνει κάποιο έργο και ομορφύνει λίγο το πεζοδρόμιο απ’ έξω από το μαγαζί τους, θα έρθει και ο κόσμος να ψωνίσει.

«Καταλαβαίνω πλήρως την αγωνία τους, αλλά πρέπει να αναλογιστούν αν μπορούν να ανταγωνιστούν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Μπορεί μία οικογενειακή επιχείρηση να κάνει μεγαλύτερες εκπτώσεις απ’ αυτά;»

Συμφωνούμε με το Βαγγέλη, αλλά μπαίνουμε στον πειρασμό να τον ρωτήσουμε προβοκατόρικα για το Περιστέρι και την τοπική αγορά εκεί.

«Η Παναγή Τσαλδάρη δεν έχει νομίζετε μαγαζιά με λουκέτο; Για κάντε μία βόλτα στη Σαρανταπόρου. Δουλεύουν όλα τα μαγαζιά; Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Περιστέρι έχει 300.000 κόσμο. Άλλα μεγέθη από τον Πετρούπολη».

Υπενθυμίζουμε στο Βαγγέλη την ημέρα του Αγίου Δημητρίου, του πολιούχου της πόλης, όπου ο δήμος είχε βγάλει έξω τους συλλόγους, τα χορευτικά, τη φιλαρμονική για να δημιουργήσουν ένα γιορτινό κλίμα και να συμπαρασύρουν τον κόσμο να βγει έξω, να χαζέψει τις βιτρίνες.

«Προσπάθειες γίνονται, όπως είπαμε. Εκείνη τη μέρα, κάποια μαγαζιά πήγαν καλά και κάποια άλλα όχι. Αλλά κι αυτός που λέει ότι πήγε καλά, μπορεί να εννοεί ότι μπήκε μέσα ένας άνθρωπος και ψώνισε.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Γι’ αυτό λέμε ότι το κύριο είναι ο κόσμος να έχει δουλειά με μισθό και δικαιώματα».

Το Ποικίλο όρος και η Χωματερή

Χωματερή

Το Ποικίλο όρος είναι ένα πρόβλημα δεκαετιών που ταλανίζει τους Πετροπουλιώτες.

«Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα από τη δικαστική οδό δεν πρόκειται να βρούμε άκρη, επειδή πρόκειται για πολιτικό ζήτημα.

Το Ποικίλο Όρος, το Πάρκο Τρίτση ή οποιαδήποτε άλλη περιβαλλοντική έκταση πρέπει να τη χαίρονται όλοι και να μην υπόκειται σε επιχειρηματικά συμφέροντα».

Βέβαια, όλο αυτό χρειάζεται συνεχή αγώνα και προσπάθεια για να παραμένει στο επίκεντρο και να μην ξεχνιέται και ο Βαγγέλης το γνωρίζει καλά.

«Δεν είναι το ίδιο πράγμα με τη χωματερή το πρόβλημα με τις καταπατήσεις στο Ποικίλο όρος. Τη χωματερή, θέλουν δεν θέλουν, οι άνθρωποι που μένουν εκεί κοντά δεν μπορούν να την ξεχάσουν. Όταν φυσάει νοτιάς, έρχεται όλη η μυρωδιά πάνω τους».

Ο Βαγγέλης μας ενημέρωσε πως η διαχείριση των απορριμμάτων είναι κάτι που θα το δούμε πολύ να προβάλλεται προεκλογικά και να γίνεται ακόμα και αντικείμενο σπέκουλας από διάφορες παρατάξεις.

«Πολλοί υποψήφιοι βουλευτές που έρχονται να μάθουν τα προβλήματα της περιοχής, το πρώτο πράγμα που μας ρωτάνε είναι τι γίνεται με τη χωματερή. Είναι πολλά τα εκατομμύρια που παίζονται στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Γι’ αυτό και είναι αρκετοί αυτοί που ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Εμείς από τη μεριά μας λέμε διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού και όχι προς όφελος όσων βγάζουν κέρδη απ’ αυτή».

Το μετρό

Για την Πετρούπολη προβλέπεται να έρθει η γραμμή 4 με τερματικό σταθμό, ενώ η γραμμή 2, η κόκκινη γραμμή, υπάρχει στον προγραμματισμό να επεκταθεί μέχρι τον Λακιώτη, που μπορεί να πιάνει ως περιοχή το Ίλιον, αλλά θα είναι μια εναλλακτική επιλογή για τους δημότες.

«Η τελευταία ενημέρωση που έχουμε είναι πως οι δύο γραμμές προχωράνε σχεδόν ταυτόχρονα, αλλά δεν υπάρχουν δημόσιοι πόροι για να ολοκληρωθούν. Γίνεται προσπάθεια να βρεθούν ιδιωτικά κεφάλαια. Το πλάνο που υπάρχει πάντως αυτή τη στιγμή κάνει λόγο για κατασκευή το 2027».

Οι αντίπαλες παρατάξεις ισχυρίζονται πως η Λαϊκή Συσπείρωση δεν πιέζει αρκετά για να έρθει το μετρό στην Πετρούπολη.

Βαγγέλης Σίμος
Βαγγέλης Σίμος: «Κάναμε έργα ουσίας όχι βιτρίνας»

«Το μετρό δεν επιλέγει με βάση την τοποθέτηση και την πίεση ενός δημάρχου. Αν ήταν έτσι, με τόσες φορές που έχουμε πάει στο υπουργείο και έχουμε πιέσει, θα το είχαμε ήδη φέρει το μετρό στον δήμο μας».

Αυτό είναι σωστό. Το μετρό το φτιάχνει ιδιώτης, που σημαίνει πως για να το προχωρήσει, θέλει να ξέρει πως θα βγάλει κέρδη. Δεν πρόκειται για δημόσιο αγαθό.

Οι εκλογές και η πόλωση

Το ΚΚΕ δίνει τη μάχη ενιαία σε όλες τις κάλπες για να εκφραστεί πιο μαζικά η γραμμή της εργατικής λαϊκής αντιπολίτευσης.

«Παρόλα αυτά είναι δεδομένο πως στις δημοτικές εκλογές θα παίξουν ρόλο οι φιλίες και οι συγγένειες. Δεν μπορείς να το σπάσεις αυτό 100%.

Πάντως, αυτό που πρέπει να δει ο κόσμος είναι πως είχαμε τα προηγούμενα χρόνια κάποια δείγματα γραφής για το τι διαφορετικό μπορεί να κάνει ένας κομμουνιστής δήμαρχος σε έναν δήμο».

Ακριβώς επειδή έχουν υπάρξει δείγματα γραφής που αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τι μπορεί να κάνει ένας δήμος υπό κομμουνιστική διοίκηση, οι αντίπαλες παρατάξεις προσπαθούν να προκαλέσουν σύγχυση στο λαό εξαπολύοντας ψέματα.

«Το 2014 μας έριχναν περισσότερη λάσπη. Σήμερα επικεντρώνονται κυρίως στο ότι εμείς είμαστε παρωχημένοι και οπισθοδρομικοί».

Πόλωση θα υπάρξει σίγουρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να προωθήσει το σύνθημα «πρόοδος ή συντήρηση», παρουσιάζοντας τον Μητσοτάκη ως «μπαμπούλα» που δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο, ειδικά στον δημόσιο τομέα.

Ο συγκεκριμένος είχε δείξει και δείγματα γραφής ως υπουργός και είναι πιο εύκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να τον παρουσιάσει ως φόβητρο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγάγει την έννοια την προόδου και σε επίπεδο ΕΕ. Μιλάει πάλι για αλλαγή της ΕΕ, αν ενισχυθούν οι τάχα μου προοδευτικές δυνάμεις».

Ρωτήσαμε τον Βαγγέλη να μας κάνει ένα σχόλιο και για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε προοδευτικούς ανθρώπους, όπως ο Δημήτρης Πλουμπίδης, γιος του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ, Νίκου Πλουμπίδη.

«Το όνομα από μόνο του δεν λέει τίποτα, αν δε συνοδεύεται από αντίστοιχες πράξεις. Αυτό το άνοιγμα, πάντως, σε προοδευτικούς ανθρώπους δείχνει αυτό που είπαμε και πριν:

Την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει έναν κόσμο που αισθάνεται αριστερός. Εμείς τους καλούμε να μην πέσουν στην παγίδα».

Η ζωγραφιά στο γραφείο του Βαγγέλη

Βαγγέλης Σίμος: «Κάναμε έργα ουσίας όχι βιτρίνας»

Ο Βαγγέλης πίσω από το γραφείο του έχει τοποθετημένη μία ζωγραφιά που δείχνει ένα σκυλάκι που κλαίει, επειδή πεινάει και η κοιλιά του γουργουρίζει. Ήθελε να δείξει πως υπάρχουν παιδιά στον κόσμο που δεν έχουν να φάνε και κλαίνε.

«Την έφτιαξε ένα παιδάκι, ο Μπίλης, όταν ήταν 4,5 χρονών. Τώρα πάει στην Δ’ Δημοτικού και ό,τι δει, το ζωγραφίζει με μεγάλη ευκολία. Είχε έρθει στο γραφείο μου με τη μητέρα του και μου την έδωσε να τη βάλω στο δημαρχείο και την έβαλα εκεί που βλέπετε…»

Πηγή: Κατιούσα

(Visited 1.021 times, 1 visits today)