Τεστ για κορωνοϊό μόλις στο 14% όσων εισέρχονται στη χώρα!
Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει το πετσόκομμα κάθε ουσιαστικής πρόληψης για χάρη του κεφαλαίου, αφού ελέγχει μόνο 1 στους 7 ενώ ελάχιστοι οι προληπτικοί έλεγχοι στους εργαζόμενους σε Τουρισμό, Επισιτισμό και Μεταφορές
Την ανυπαρξία ουσιαστικών προληπτικών μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, του λαού και των επισκεπτών της χώρας, καθώς βαθαίνει συνεχώς η υποταγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού, των Μεταφορών και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου,
ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη χτεσινή ενημέρωση o υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικόνα ότι με αυτήν την πολιτική… είναι όλα «υπό έλεγχο».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες:
— Μέσα στις τρεις πρώτες βδομάδες του Ιούλη ελέγχθηκε για κορωνοϊό μόνο το 13,9% όσων ταξιδιωτών εισήλθαν στη χώρα.
Συγκεκριμένα, εισήλθαν 918.032 άτομα (620.652 αεροπορικώς, 48.720 ακτοπλοϊκώς και 248.660 οδικώς) και πραγματοποιήθηκαν μόνο 127.900 τεστ.
Από αυτά, θετικά βγήκαν τα 295, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, αφού ελέγχεται μόνο 1 στους 7 ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα.
‘Οσον αφορά την προέλευση αυτών των κρουσμάτων, οι 5 πρώτες χώρες ήταν οι εξής: Σερβία (78 κρούσματα), Βουλγαρία (63), Ρουμανία (61), Αλβανία (23) και ΗΠΑ (6).
— Στα εισαγόμενα κρούσματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνεται ο σημαντικός αριθμός ταξιδιωτών από το εξωτερικό που βρέθηκαν θετικοί αφού πήγαν από μόνοι τους για έλεγχο, αφού δεν εντάσσονταν στους… «στοχευμένους» ελέγχους του μόλις 13,9% των ταξιδιωτών που γίνονται στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο υφυπουργός επιβεβαίωσε μάλιστα ότι και στα υπόλοιπα κρούσματα που καταγράφονται στη χώρα, η ιχνηλάτηση δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό τους συνδέεται με επαφή με εισαγόμενο κρούσμα.
Αναδεικνύονται δηλαδή και εδώ οι συνέπειες από το γεγονός ότι δεν προβλέπονται καθολικοί προληπτικοί έλεγχοι για όλους τους επισκέπτες της χώρας, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους.
Η πείρα δείχνει μάλιστα ότι ακόμα και επισκέπτες που βρίσκονται θετικοί σε αυτούς τους ανεπαρκείς δειγματοληπτικούς ελέγχους ειδοποιούνται ορισμένες φορές 3 και 4 μέρες μετά την είσοδό τους στη χώρα!
— Την ίδια ώρα που είναι αναγκαίος ο καθολικός και τακτικός προληπτικός έλεγχος σε όλους τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον Τουρισμό, στον Επισιτισμό, στις Μεταφορές και σε άλλους κλάδους που έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες,
ο υφυπουργός, πέρα από τα γνωστά περί «προστασίας της υγείας των εργαζομένων στον Τουρισμό», περιορίστηκε σε μια γενική αναφορά ότι στη Βόρεια Ελλάδα έχουν γίνει… «στοχευμένα» μόλις 1.017 διαγνωστικά τεστ στους εργαζόμενους στην Εστίαση.
Κι αυτό όταν την ίδια ώρα η έγνοια των μεγαλοξενοδόχων, όπως ανακοίνωσε η ΠΟΞ, είναι να πληρώσουν το μισό κόστος του τεστ για τους πελάτες τους από βαλκανικές χώρες!
«Ευθύνη» του λαού να αναρρώσει μόνος του – «Ευθύνη» της κυβέρνησης τα κέρδη του κεφαλαίου
Στο μεταξύ, από τα 4.007 επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας στις 25/2, αναφέρθηκε ότι τα 2.347 έχουν αναρρώσει σπίτι τους, 1.030 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομεία, 435 κρούσματα είναι σήμερα ενεργά, ενώ 195 άνθρωποι έχασαν τη μάχη για τη ζωή (στο μεταξύ οι θάνατοι ανήλθαν σε 197).
Αποτυπώνεται και εδώ η απογείωση της «ατομικής ευθύνης», καθώς στο έδαφος της εμπορευματοποίησης και υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, της ουσιαστικής ανυπαρξίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η μεγάλη πλειοψηφία από αυτά τα 2.347 άτομα που ανάρρωσαν στο σπίτι είτε έμειναν χωρίς συστηματική ιατρική παρακολούθηση, είτε αναγκάστηκαν πολύ συχνά να πληρώσουν από την τσέπη τους για να έχουν πρόσβαση σε ιδιώτη γιατρό.
Η ίδια καραμέλα της «ατομικής ευθύνης» επαναλήφθηκε και χτες, με τον υφυπουργό να αναφέρει:
«Ο καθένας από μας να κάνει αυτό που πρέπει. Να πάρει την ευθύνη του».
Κι όλα αυτά την ώρα που με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων το δημόσιο σύστημα Υγείας συνεχίζει να είναι «στο κόκκινο», ενώ η κυβέρνηση, ικανοποιώντας τις αξιώσεις του κεφαλαίου, ετοιμάζεται να χαλαρώσει κι άλλο τα ήδη πετσοκομμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως με τα όρια πληρότητας στην ακτοπλοΐα.
Στο ίδιο φόντο, εξάλλου, και με τους μεγαλοξενοδόχους να διατυπώνουν ανοιχτά τις απαιτήσεις τους για όσο γίνεται λιγότερη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, η κυβέρνηση με τις ενημερώσεις που εγκαινίασε χτες στο υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, με χαρακτηριστική την απουσία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας,
έχει επιλέξει να παρουσιάζει το ζήτημα στενά ως θέμα «επιχειρησιακού σχεδιασμού», επιχειρώντας να απλώσει πέπλο σιωπής στους κρίσιμους τομείς που είναι «δεμένοι» με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, και ειδικά στα ζητήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Πηγή: Ριζοσπάστης