Print Friendly, PDF & Email

Σύνοδος Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ: Αποφάσεις – «φωτιά» με την Ελλάδα σε βασικό ρόλο

Δρομολογώντας μια σειρά νέων αποφάσεων – «φωτιά» ξεκίνησε χτες η διήμερη σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Τον τόνο έδωσε από νωρίς το πρωί, ο γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ, δηλώνοντας σε δημοσιογράφους ότι οι συζητήσεις του διημέρου αφορούν:

«Στην αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος θεμάτων ασφάλειας», «εν μέσω μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ», καθώς «τα τελευταία χρόνια επιταχύναμε και επανεστιάσαμε στη συλλογική μας άμυνα, για να προστατέψουμε το έδαφος μας»,

στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών και κόντρα στην εξάπλωση και διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Σύνοδος Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ: Αποφάσεις - «φωτιά» με την Ελλάδα σε βασικό ρόλο
Σύνοδος Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ: Αποφάσεις – «φωτιά» με την Ελλάδα σε βασικό ρόλο

Σε αυτήν τη βάση, οι υπουργοί συμφώνησαν χτες σε νέους στόχους που πρέπει να πιάσουν κράτη – μέλη το επόμενο διάστημα ως προς την ανάπτυξη «ικανοτήτων» του ΝΑΤΟ, π.χ. με νέα όπλα και τεχνολογίες, αλλά και συνέργειες των κρατών – μελών για κάλυψη κενών στον δολοφονικό ιστό τους.

Παραπέρα, ο Στόλτενμπεργκ μίλησε και για συμφωνία που επιτεύχθηκε, ώστε να έχουν περισσότερες μονάδες σε υψηλή ετοιμότητα, ετοιμοπόλεμες με βαρύ οπλισμό.

Συμφώνησαν, άλλωστε, και σε ένα γενικό σχέδιο για την «άμυνα του ευρωατλαντικού χώρου», διασφαλίζοντας ότι θα έχουν «τις κατάλληλες δυνάμεις στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή», με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τον ρόλο της Ελλάδας, καθώς η χώρα αναδεικνύεται σε βασικό κόμβο διεκπεραίωσης δυνάμεων προς και από την Ανατολική Ευρώπη και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, κύρια μέσω Αλεξανδρούπολης.

Αλλωστε, στα μέσα Νοέμβρη αναμένεται στον ακριτικό λιμένα νέα φουρνιά αμερικανικών πλοίων που θα φέρουν φρέσκες δυνάμεις στην Ευρώπη, μαζί με τον οπλισμό τους και μέσα (οχήματα, άρματα, ελικόπτερα κλπ), ενώ ταυτόχρονα θα απομακρύνουν δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στο «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων» το προηγούμενο διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, στα κεντρικά του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) έγινε σύσκεψη της διοίκησης με στελέχη του 627th Transportation Detachment των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (US Army EURAF) και της Area Support Group – Black Sea[1] της 21st Theater Sustainment Command, με αντικείμενο ακριβώς τη συμμετοχή του λιμένα τον Νοέμβρη:

«Στη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς ελικοπτέρων που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο rotation (εναλλαγή) οχημάτων και στρατιωτικού υλικού του Αμερικανικού Στρατού (US Army EURAF)»,

όπως αναφέρεται από πλευράς της διοίκησης του ΟΛΑ.

Στη Σύνοδο των Βρυξελλών οι υπουργοί έλαβαν, ακόμα, αποφάσεις για να διασφαλίσουν ότι θα οξύνουν το τεχνολογικό πλεονέκτημα της λυκοσυμμαχίας.

Εξ ου και δήλωσαν συμμετοχή στο λεγόμενο Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ («NATO Innovation Fund»), με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ και στόχο την:

«Υποστήριξη της καινοτομίας για την υποστήριξη της ασφάλειάς μας», «να υποστηρίξει την ανάπτυξη αναδυόμενων και παρενοχλητικών τεχνολογιών διπλής χρήσης, σε βασικούς τομείς για την ασφάλεια των Συμμάχων».

Επίσης, υπήρξε συμφωνία και για την, πρώτη στην ιστορία του, Στρατηγική του ΝΑΤΟ για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με σκοπό να βρει εφαρμογή στην ανάλυση δεδομένων και την άμυνα στον κυβερνοχώρο.

Συζήτησαν, εξάλλου, για το Αφγανιστάν και τι «διδάγματα» μπορούν να εξαχθούν από την 20ετή δράση εκεί του ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ ήταν χτες αρκετά σαφής ως προς το τι θα σήμαινε η παραμονή ΝΑΤΟικών δυνάμεων επί του εδάφους εκεί:

«Θα διακινδυνεύαμε …πιθανότατα την ανάγκη αύξησης του αριθμού των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν»,

την ώρα που οι ιμπεριαλιστικές κόντρες επέβαλαν αναδιάταξη του αμερικανοΝΑΤΟικού στρατοπέδου με μετακίνηση δυνάμεων στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει «σε εγρήγορση», για να διατηρήσει τα «κέρδη» που είχε από τις επιχειρήσεις του στη χώρα.

Στο «χειρότερο σημείο» οι σχέσεις με τη Ρωσία, κριτήριο όλων η άνοδος της Κίνας

Συζήτηση έγινε και για Ρωσία και Κίνα, με τους ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους να τονίζουν ότι οι σχέσεις με τη Μόσχα είναι στο χειρότερο σημείο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, εξ ου και συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας των κρατών – μελών όπως και την ενίσχυση του οπλοστασίου τους με μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς[2] αλλά και «βελτιώνοντας την ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα της πυρηνικής μας αποτροπής».

Σύνοδος Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ: Αποφάσεις - «φωτιά» με την Ελλάδα σε βασικό ρόλο
Σύνοδος Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ: Αποφάσεις – «φωτιά» με την Ελλάδα σε βασικό ρόλο

Παράλληλα, υπογράμμισε το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ αυξάνει την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα, πεδίο όπου καταγράφει παρουσία σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις και αποστολές και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, όπως και ο Στόλος.

Σε ό,τι αφορά το Πεκίνο, στάθηκαν ξανά στην ανάγκη της λεγόμενης «ανθεκτικότητας».

Οπως έλεγε ο Στόλτενμπεργκ, η Κίνα ενισχύει το οπλοστάσιό της σε όλους τους τομείς.

«Η άνοδος της Κίνας έχει συνέπειες για την ασφάλειά μας, σχετίζεται επίσης με τα πάντα, σχετίζεται με τη σημασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, τις γραμμές εφοδιασμού και τη σημασία της δυνατότητας να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε τον εξοπλισμό, το υλικό, τα εφόδια που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε την άμυνά μας και σε περιόδους κρίσης»

είπε, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τα κράτη – μέλη δεν θα αγοράζουν κινεζικές τεχνολογίες π.χ. στις τηλεπικοινωνίες και δεν θα πωλούν βασικές υποδομές σε κινέζικους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σημειωτέον, για όλα αυτά τα θέματα, ο Στόλτενμπεργκ συζήτησε σε ξεχωριστή συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, ευχαριστώντας τον για την «ηγεσία» των Αμερικανών στον Οργανισμό και την «ισχυρή τους δέσμευση» στο ΝΑΤΟ.

Στις σημερινές συνεδρίες, ξεχωρίζει η συνάντηση της ομάδας πυρηνικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, με τον Στόλτενμπεργκ να διακηρύσσει ήδη από χτες ότι τάχα το ΝΑΤΟ που ανάμεσα στα άλλα έχει σε ισχύ το δόγμα του πρώτου πυρηνικού πλήγματος, ανανεώνει τις δυνατότητές του, επειδή…

«Δεν πιστεύουμε στο μονομερή πυρηνικό αφοπλισμό. Δεν πιστεύουμε ότι ένας κόσμος όπου Ρωσία, Κίνα και χώρες όπως η Βόρεια Κορέα έχουν πυρηνικά όπλα και εμείς όχι, είναι ένας ασφαλέστερος κόσμος».

Επίσης, οι υπουργοί θα μετέχουν σε συνάντηση του λεγόμενου Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του Daesh, που διοργανώνει το ΝΑΤΟ στα κεντρικά της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες, βασικά προϊδεάζοντας για τις επόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με τα γνωστά προτάγματα τύπου «μάχη κατά της τρομοκρατίας», «ανθρώπινα δικαιώματα» κ.λπ.

«Ασκοπη» η προσπάθεια συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, λέει η Ρωσία

Στο μεταξύ, αντιδρώντας στις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, επεσήμανε ότι οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι η συμμαχία είναι φαινομενικά έτοιμη για διάλογο με τη Μόσχα για θέματα ασφάλειας:

«Δεν έχουν οποιοδήποτε νόημα στον απόηχο της απέλασης διπλωματών από τη ρωσική αποστολή στο ΝΑΤΟ» και «πρακτικά δεν υπάρχει τίποτα πίσω από αυτές τις δηλώσεις».

Θυμίζουμε πως μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών η Ρωσία απάντησε με κατάργηση της αποστολής της στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπως και με κλείσιμο υπηρεσιών του ΝΑΤΟ στη Μόσχα.

Η ίδια τόνισε ότι ο Γ. Στόλτενμπεργκ δεν ανέφερε καμία απόδειξη ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες, που απελάθηκαν από τις Βρυξέλλες, είχαν εμπλακεί σε δραστηριότητες κατασκοπίας, επειδή δεν είχε καμία απόδειξη.

Αναφέρθηκε δε στην:

«Απροθυμία των μελών του ΝΑΤΟ να αναζητήσουν από κοινού τρόπους αποκλιμάκωσης, θάβοντας ουσιαστικά το Συμβούλιο Ρωσίας – ΝΑΤΟ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αδύνατο και άσκοπο να συνεργαστούμε με τη Συμμαχία για απειλές και προκλήσεις στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια»

και υπογράμμισε ότι το ίδιο το ΝΑΤΟ «απέρριψε οποιαδήποτε πρακτική συνεργασία με τη Ρωσία και τυχόν στρατιωτικές επαφές».

Κοινή «πυξίδα» επεμβάσεων με την ΕΕ

Επίσης, σήμερα γίνεται ξεχωριστή συνεδρία με τους «εταίρους» από Φινλανδία, Σουηδία και ΕΕ, με τον Στόλτενμπεργκ να υπογραμμίζει σχετικά ότι η συνεργασία των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα έχει ήδη αναβαθμιστεί «σε πρωτοφανή επίπεδα», αλλά πρέπει να ενισχυθεί κι άλλο –με ενίσχυση των ετοιμοτήτων των δυνάμεών τους για να αναλαμβάνουν δράση συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ, όπως έλεγε χθες ο Στόλτενμπεργκ– την ώρα που στο εσωτερικό της ΕΕ, με πρωταγωνιστές κυβερνήσεις όπως η ελληνική, αναπτύσσεται η συζήτηση για περισσότερη «στρατηγική αυτοτέλεια» της ΕΕ.

Διόλου τυχαία χτες έγινε στις Βρυξέλλες και ειδικό «εργαστήριο» των υπουργών Αμυνας της ΕΕ με αντικείμενο τη «Στρατηγική Πυξίδα» πριν το κείμενο μπει για συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Νοέμβρη.

Το εν λόγω κείμενο – δόγμα έρχεται, σε αντιστοίχιση με τη «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ, να καθορίσει κατευθύνσεις και στόχους κεντρικά της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας από την επόμενη 5ετία μέχρι και το 2030.

Σύνοδος Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ: Αποφάσεις - «φωτιά» με την Ελλάδα σε βασικό ρόλο
Σύνοδος Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ: Αποφάσεις – «φωτιά» με την Ελλάδα σε βασικό ρόλο

Σχετική δουλειά γίνεται συνέχεια το τελευταίο διάστημα. Π.χ. προηγήθηκε στις 14/10 διαδικτυακή «διάσκεψη υψηλού επιπέδου για τη συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ και τη Στρατηγική Πυξίδα» που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Αμυνας της Σλοβενίας[3] και το Ινστιτούτο Μελετών Ασφάλειας της ΕΕ (EUISS).

Η διάσκεψη εξέτασε πώς ΕΕ και ΝΑΤΟ μπορούν να προβλέψουν καλύτερα και να προετοιμαστούν για «απειλές και προκλήσεις» έως το 2030, και εστίασε επίσης σε συγκεκριμένους τρόπους ανάπτυξης της συνεργασίας ΕΕ – ΝΑΤΟ στους τομείς της αντιμετώπισης κρίσεων και της ανθεκτικότητας.

Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικείμενης κοινής δήλωσης ΕΕ – ΝΑΤΟ, της Στρατηγικής Πυξίδας της ΕΕ και της νέας Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ, που «τρέχει» από το 2010, ξετυλίγεται πλέον η «επικαιροποίησή» της στις νέες συνθήκες και αναμένεται να ανακοινωθεί στην επόμενο Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, στη Μαδρίτη τον ερχόμενο Ιούνη.

Σημειώσεις:

[1]. Καλύπτει τη διεκπεραίωση δυνάμεων σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία.
[2]. Θέματα όπου η ελληνική κυβέρνηση πρωταγωνιστεί, π.χ. με τα εγκαίνια την Τρίτη ΝΑΤΟικού Κέντρου Αριστείας στον τομέα της Αμυνας στην Κρήτη, όπως και με την δρομολογούμενη αγορά μαχητικών «F35».
[3]. Η Σλοβενία ασκεί την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 233 times, 1 visits today)