Print Friendly, PDF & Email

Σε συμφωνία για την Ανατολική Ουκρανία κατέληξαν Πούτιν και Ζελένσκι

Μετά τη Σύνοδο του «Σχήματος της Νορμανδίας»

Σε συμφωνία για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία κατέληξαν Ρωσία και Ουκρανία, μετά από πολύωρες συζητήσεις των τεσσάρων ηγετών του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία), Άγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντιμίρ Ζελένσκι, που συναντήθηκαν χτες στο Παρίσι, για πρώτη φορά μετά το 2016.

Σε συμφωνία για την Ανατολική Ουκρανία κατέληξαν Πούτιν και Ζελένσκι
Σε συμφωνία για την Ανατολική Ουκρανία κατέληξαν Πούτιν και Ζελένσκι

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, οι πρόεδροι Πούτιν και Ζελένσκι συμφώνησαν να εργαστούν για να υπάρξει αποχώρηση στρατευμάτων από τρεις ζώνες ως τα τέλη του Μάρτη, καθώς και να εφαρμοστεί πλήρως η κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία ως το τέλος της χρονιάς.

Τα μέρη:

«δεσμεύθηκαν στην πλήρη και διεξοδική εφαρμογή (της συμφωνίας) κατάπαυσης του πυρός […] και την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων υποστήριξης της εκεχειρίας πριν εκπνεύσει το έτος 2019»,

αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη, συμφώνησαν να επιτύχουν «τον στόχο της απόσυρσης δυνάμεων και οπλισμού ως τα τέλη του Μαρτίου του 2020», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στην κοινή ανακοίνωση γίνεται ακόμη αναφορά στην ανταλλαγή «όλων» των αιχμαλώτων ως το τέλος της χρονιάς, με τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για τους κρατουμένους τα στοιχεία των οποίων είναι εξακριβωμένα.

Στο κείμενο γίνεται επίσης λόγος περί δημιουργίας νέων σημείων διέλευσης στις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των εδαφών που ελέγχουν οι δυνάμεις του Κιέβου και οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες στο Ντονμπάς.

Οι δηλώσεις των ηγετών μετά το πέρας της συνόδου

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνόδου, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξήρε το «σημαντικό βήμα» το οποίο έγινε χθες κατ’ αυτόν στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία και «χωρίς αμφιβολία» της αναθέρμανσης των σχέσεων, διαβεβαιώνοντας πως η Μόσχα

«θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε η σύρραξη να τερματιστεί».

Ωστόσο, είπε ότι υπάρχουν πολλά ακανθώδη ζητήματα προς διευθέτηση, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος της Ουκρανίας για την παραχώρηση ειδικού καθεστώτος στο Ντονμπάς.

Ακόμη, έκρινε πως χρειάζονται περισσότερα σημεία διέλευσης για τους αμάχους στα μέτωπα και να υπάρξει αμνηστία για όσους ενεπλάκησαν στη σύρραξη.

Σε συμφωνία για την Ανατολική Ουκρανία κατέληξαν Πούτιν και Ζελένσκι

Αντίθετα ο Ζελένσκι εμφανίστηκε λιγότερο ικανοποιημένος:

«Για εμένα, το λέω ειλικρινά, το αποτέλεσμα της τετραμερούς Συνόδου Κορυφής του Παρισιού είναι πολύ λίγο. Θέλω να επιλύσουμε περισσότερα προβλήματα».

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε πάντως «θετικό» το γεγονός ότι επαναλήφθηκε ο διάλογος.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε «πολύ ικανοποιημένη» για τις αποφάσεις που πάρθηκαν, κρίνοντας ότι τα μέρη συμφώνησαν σε «ρεαλιστικούς» στόχους, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο περί «προόδου» στην προσπάθεια να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία και προανήγγειλε νέα σύνοδο εντός 4 μηνών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», dpa

Πηγή: 902.gr

(Visited 310 times, 1 visits today)