Η Σουηδία πρώτη στην ανισότητα μεταξύ φτωχών και πλουσίων
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ – Το 10% των πλουσίων της Σουηδίας κατέχει το 74,9% των εισοδημάτων όλων των κατοίκων της χώρας ενώ το 2000 ήταν στο 58%
Το γνωστό ελβετικό χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο Credit Suisse με έκθεση του στις 30 Νοεμβρίου, τοποθετεί την Σουηδία στις χώρες με την μεγαλύτερη οικονομική ψαλίδα μεταξύ φτωχών και πλουσίων σε όλο τον κόσμο και πρώτη στην ΕΕ.
Παρόλη την προπαγάνδα επί δεκαετίες για την οικονομική ισότητα μιας χώρας, που προβάλεται κατά καιρούς σαν πρότυπο στον καπιταλισμό, τα στοιχεία διαψεύδουν.
Η ψαλίδα ανοίγει όλο και πιό γρήγορα και σύμφωνα με την έκθεση οι τρείς πλουσιότεροι Σουηδοί Stefan Persson, (φώτο), Hans Rausing και Melker Schörling κατέχουν το 60% του εισοδήματος ενός πληθυσμού 10 εκατομμυρίων που είναι η Σουηδία.
Το 1/10 των πλουσίων της Σουηδίας κατέχει το 75% των εισοδημάτων όλων των κατοίκων της χώρας ενώ το 2000 ήταν στο 58%.
Μόνο η Ταυλάνδη, Ρωσία, Τουρκία, Ινδία, ΗΠΑ και Ινδονησία ξεπερνούν την Σουηδία στην ανισότητα μεταξύ ασθενών και ισχυρών.
Αν υπολογίσει κανείς όλα τα εισοδήματα των κατοίκων μαζί με τα χρέη, σύμφωνα με την έκθεση, οι πλούσιοι κατέχουν το 36% ενώ το 2000 το 18%, χαρακτηριστικό και της υπερχρέωσης των Σουηδών.
Το 2035 αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός θα κατέχουν οι πλούσιοι, το 70% όλων των εισοδημάτων της χώρας.
Οι μύθοι για την Σουηδία καταρίπτονται και φυσικά αυτό έχει εδώ και πολλά χρόνια επίπτωση στην ζωή των κατοίκων της και στην χειροτέρευση του βιοτικού και κοινωνικού επιπέδου. φαίνεται άλλωστε και από τα στοιχεία υπερδανεισμού συνήθως για την απόκτηση πανάκριβης κατοικίας.
Για ευνόητους πολιτικούς λόγους μια μερίδα πολιτικών απολογητών του καπιταλισμού θέλουν να προβάλουν την Σουηδία των δεκαετιών που η παρουσία των Σοσιαλιστικών χωρών ανάγκαζε το κεφάλαιο σε υποχωρήσεις και παροχές.
Αυτά έχουν τελειώσει από την δεκαετία του ’90 και εδώ και 30 χρόνια η Σουηδία εκτός από την χώρα με τις μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις στον κόσμο στην Υγεία και στην Παιδεία, είναι τώρα πια και πρώτη στην Ευρώπη στην οικονομική ανισότητα και χωρίς να έχει μνημόνια και με δικό της νόμισμα.
Πηγή: Ατέχνως