Πόσο σανό πουλάτε εκεί στο ΜέΡΑ25; (Vol. #1, #2 , #3 και #4)
Σε τί ψήφισε «ΝΑΙ» ο Βαρουφάκης στις 11 Ιούλη του 2015;
Μετά το σάλο που προκάλεσε η δημοσίευση της επιστολικής ψήφου του Γιάνη Βαρουφάκη προς την πρόεδρο της Βουλής, με την οποία δήλωνε πως ψήφιζε «ΝΑΙ» στο σχέδιο νόμου με τίτλο:
«Για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)»,
που έφερε η συγκυβέρνηση Σύριζα/Ανέλ, 5 ημέρες μετά το Δημοψήφισμα – Απάτη, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, οι επικοινωνιολόγοι του Βαρουφάκη και τα διαδικτυακά τρολ του ΜέΡΑ25 βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση.
Κι αυτό γιατί η προεκλογική καμπάνια του ΜέΡΑ25, που βασίστηκε εξ’ ολοκλήρου επάνω στην αντιμνημονιακή ρητορική, δέχτηκε τόσο ισχυρό πλήγμα, που κάνει πια ορατό το ενδεχόμενο να καταρρεύσει, με τον ίδιο τρόπο που καταρρέει και η «Ελληνική Λύση» με τον απατεώνα Βελόπουλο μετά το σάλο των «επιστολών του Χριστού».
Η κατάσταση χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο μετά την δημοσίευση μιας -ομολογουμένως- πολύ πετυχημένης προεκλογικής αφίσας από το ΚΚΕ, που αναδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το πραγματικό δίλημμα των επερχόμενων εκλογών:
Ποιο κόμμα δηλαδή μπορεί να αναλάβει ενεργό ρόλο πραγματικής αντιπολίτευσης και να οργανώσει πιο αποτελεσματικά την αντίσταση του λαού στην επερχόμενη λαίλαπα που έχει σπείρει εδώ και 4 χρόνια ο Σύριζα και ετοιμάζεται τώρα να «θερίσει» η ΝΔ (με ή χωρίς αυτοδυναμία).
Για να βγει λοιπόν από αυτή την πραγματικά δύσκολη θέση, το επιτελείο του ΜέΡΑ25 υποστηρίζει ότι αυτό που ψήφισε ο Βαρουφάκης στις 11 Ιουλίου 2015, δεν ήταν κάποιο Μνημόνιο, αλλά ότι πρόκειται «απλώς» για μια:
«Εξουσιοδότηση (!!) διαπραγμάτευσης».
Για να στηρίξουν αυτό τον (όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω) αίολο ισχυρισμό χρησιμοποιούν δύο πολυφορεμένα επιχειρήματα:
Πρώτον: Ότι ο Βαρουφάκης παραιτήθηκε αμέσως μετά το δημοψήφισμα από τη θέση του υπουργού Οικονομικών δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την «αντίθεσή» του στην μετατροπή του Οχι σε Ναι.
Δεύτερον: Ότι καταψήφισε την τελική πρόταση συμφωνίας που επιτεύχθηκε μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης του «έρπη», συμφωνία που έμεινε γνωστή ως το «3ο Μνημόνιο».
Πόσο σανό πουλάτε εκεί στο ΜέΡΑ25; Vol. #1
Πριν αναλύσουμε σε τί ακριβώς ψήφισε «ΝΑΙ» ο Βαρουφάκης και 250 ακόμη βουλευτές στις 11 Ιούλη του 2015, ας ρίξουμε μια ματιά στην πρόταση που κατέθεσε ο Σύριζα (κι ο υπ. Οικονομικών Βαρουφάκης) προς τους «θεσμούς» στις 30 του Ιούνη 2015, καθώς και τη σύγκρισή της με την πρόταση «Γιούγκερ», βάσει της οποίας έγινε και το δημοψήφισμα:
Η επιστολή Τσίπρα (Βαρουφάκη) 48 + 7 σελίδων, (που δεν έγινε αποδεκτή από την τρόϊκα) προέβλεπε – μεταξύ άλλων – μέτρα 8 δισ. ευρώ για το β’ εξάμηνο του 2015 και για το 2016.
Στις προτάσεις και των δύο παρέμεναν το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ πάνω στη λαϊκή στέγη και τη μικρή περιουσία, το ουσιαστικά ανύπαρκτο αφορολόγητο όριο και η ενισχυμένη αφαίμαξη από τις «μνημονιακές» φορολογικές κλίμακες για μισθωτούς και συνταξιούχους, τα τέλη «αλληλεγγύης» και «επιτηδεύματος», η διάλυση των φοροελαφρύνσεων για στοιχειώδεις δαπάνες της λαϊκής οικογένειας.
Την ίδια ώρα, τόσο η πρόταση της συγκυβέρνησης όσο κι αυτής των δανειστών παρέμεναν ανέγγιχτα όλα ανεξαιρέτως τα αντιλαϊκά μέτρα του 1ου και 2ου Μνημονίου, μέτρα που δεν καταγράφονται στο σύνολό τους στους πίνακες:
— Σε ισχύ παρέμενε η επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ στα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων, η επιβολή φόρου 13% από το πρώτο ευρώ στα εισοδήματα των φτωχών αγροτών, η εκτίναξη του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κτλ.
— Εννοείται πως με την πρόταση αυτή εξακολουθούσε να ισχύει μέχρι κεραίας η πλήρη κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους, του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, το πετσόκομμα του κατώτατου μισθού κτλ.
Ερώτηση 1η:
Οι προτάσεις αυτές που φέρουν τις υπογραφές -όχι μόνο του Τσίπρα και του τότε υπουργού Οικονομικών Βαρουφάκη- αλλά σύσσωμης της συγκυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης και της ομάδας Λαφαζάνη, της Ζωής Κωνσταντοπούλου, της Ραχήλ Μακρή και λοιπών «αντιμνημονιακών» ήταν νέο Μνημόνιο Ναι ή Οχι;
Ερώτηση 2η:
Ποιές διαφορές έχουν με τις προτάσεις των δανειστών που οι ίδιοι ως «διαφωνούντες» πια λέγανε αργότερα ότι αποτελούν νέο Μνημόνιο;
Πόσο σανό πουλάτε εκεί στο ΜέΡΑ25; (Vol. #2)
Πάμε να δούμε τώρα και σε τί ακριβώς είπε «ΝΑΙ» ο Βαρουφάκης, μαζί με Σύριζα, ΝΔ, Πασόκ, Ποτάμι και Ανέλ, 11 ημέρες μετά από την πρώτη πρόταση, που όπως διαπιστώσαμε είχε ήδη καραμπινάτα χαρακτηριστικά 3ου μνημονίου, 5 ημέρες μόλις μετά το δημοψήφισμα.
Για αρχή θα αφήσουμε να επιχειρηματολογήσουν τέσσερις βουλευτές και στελέχη του Σύριζα που απείχαν συνειδητά από την ψηφοφορία της υποτιθέμενης «Απλής εξουσιοδότησης για διαπραγμάτευση»:
«Δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευσή μας σε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ’ απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα. […]
Δεν μπορούμε λίγες μέρες μετά το ηχηρό «Οχι» του λαού στο δημοψήφισμα να εγκρίνουμε ως βάση συζήτησης με τους δανειστές αυτό που ο λαός μας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες εκβιασμού απέρριψε.
Μια συμφωνία, δηλαδή, η οποία στην κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα είναι μάλλον ακόμα πιο επαχθής. Και, μάλιστα, με διαδικασίες «fast track» που ευθέως παραπέμπουν στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Μια κυβέρνηση που αναφέρεται στην Αριστερά είναι απαράδεκτο να φορτωθεί ένα 3ο μνημόνιο, να περάσει στην πράξη πολιτικές και μέτρα που ακόμα και οι καθαρόαιμες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις θα δυσκολεύονταν να προωθήσουν. […]
Στο βαθμό που ακολουθηθεί μια τέτοια αδιέξοδη και αντιλαϊκή πολιτική –και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις- θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δε μπορούμε ως βουλευτές του Σύριζα να στηρίξουμε αυτή την πορεία. […]
Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας».
Τα παραπάνω ειπώθηκαν την ίδια μέρα της ψηφοφίας (11 Ιουλίου 2015), όχι από το στόμα κάποιου εγκάθετου κομμουνιστή, αλλά από τους Δημήτρη Κοδέλα, Βασίλη Κυριακάκη, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλη Χατζηλάμπρου οι οποίοι αμέσως μετά την ψηφοφορία εξέφρασαν δημόσια τους λόγους της αποχής τους.
Πόσο σανό πουλάτε εκεί στο ΜέΡΑ25; (Vol. #3)
Αν δεν σας φτάνουν οι εκτιμήσεις των τεσσάρων συνοδοιπόρων του Σύριζα και του κυρίου Βαρουφάκη, ή αν πιστεύετε ότι είναι υπερβολικές, μην ανησυχείτε: Υπάρχουν κι άλλα.
Αυτή τη φορά θα αφήσουμε να μιλήσει ο τότε υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας της συγκυβέρνησης Σύριζα/Ανέλ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος στην ψηφοφορία επί της ελληνικής πρότασης προς τους Θεσμούς, δήλωσε «Παρών», και την χαρακτήρισε ως εξής:
«Με το «παρών» εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια «πρόταση» που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου.
Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας…».
Είναι χαρακτηριστικό ότι, εκτός από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, «Παρών» ψήφισαν και άλλοι 7 βουλευτές του Σύριζα και πιο συγκεκριμένα οι:
Δημήτρης Στρατούλης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος, Γιάννης Σταθάς και Αθανάσιος Σκούμας.
Τι έχουν τώρα να πουν οι κάθε λογής «Βαρουφίτσες» και τα «αντιμνημονιακά» τρολς του ΜέΡΑ25;
Όταν οι ίδιοι βουλευτές του Σύριζα και πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης (πολύ πριν αποχωρήσουν) αποκαλούν την ίδια την πρόταση του Σύριζα «Μνημόνιο»;
Τι έχουν να πουν, όταν από τις 11 Ιουλίου 2015 ήταν σε όλους ξεκάθαρο πως αυτή η πρόταση-μνημόνιο θα αποτελούσε τη «βάση» πάνω στην οποία θα ξεκινούσε η τελική διαπραγμάτευση με την τρόϊκα, κι ότι η τελική συμφωνία που θα έφερνε η κυβέρνηση θα ήταν ακόμα χειρότερη για τον λαό;
Πως δικαιολογούν τώρα την στάση του Βαρουφάκη;
Δεν περιμένουμε απάντηση…
Ετσι κι αλλιώς εμείς δεν απευθυνόμαστε σε τρολς η έμμισθους αλλά στους απλούς ψηφοφόρους που τον Μάϊο ψήφισαν ΜέΡΑ25, πέφτοντας θύματα του ίδιου «έργου» που παίχτηκε και το πρώτο εξάμηνο του 2015… αλλά αυτή τη φορά σε ριμέϊκ!
Απευθυνόμαστε και σε όσους μέχρι σήμερα σκέφτονταν σοβαρά να στηρίξουν έναν γκλάμουρ φαφλατά, έναν πολιτικό απατεώνα, που το μόνο που ξέρει να κάνει καλά, πέρα από …βαφτίσια, είναι να πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες και καθρεφτάκια σε ιθαγενείς!
Οπως θα έχετε διαπιστώσει κι εσείς, η παράνοια έχει κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου, κι είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν αρκετοί ακόμη που αν δεν αμφισβητήσουν, τουλάχιστον θα στρουθοκαμηλίσουν σε ότι ξεκάθαρα αναδείξαμε μέχρι τώρα.
Αντί επιλόγου –ειδκά σε αυτούς– προσφέρουμε και το κερασάκι στην τούρτα του… ξεβρακώματος!
Πόσο σανό πουλάνε εκεί στο ΜέΡΑ25; Vol. #4
Αυτή τη φορά τον λόγο θα δώσουμε σε βουλευτές και στελέχη του Σύριζα, που όπως κι ο Βαρουφάκης υπερψήφισαν την πρόταση-μνημόνιο της κυβέρνησης.
Ετσι για να μην κατηγορηθούμε για …μεροληψία! Τι διάολο, δεν μπορεί κι αυτοί που το ψήφισαν να μην έχουν μια διαφορετική άποψη, για την πρόταση που να δικαιολογεί την υπερψήφισή της.
Ο λόγος λοιπόν σε 15 βουλευτές –ανάμεσά τους και αρκετοί αναπληρωτές υπουργοί– του Σύριζα οι οποίοι στήριξαν έστω και με …αστερίσκους (!) την πρόταση της κυβέρνησης προς τους… «θεσμούς», οι οποίοι τονίζουν:
«Η πρόταση συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει απαντήσεις στα αγωνιώδη και τραγικά οικονομικοκοινωνικά προβλήματα της χώρας, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και θα επιδεινώσει τις υφεσιακές τάσεις στην οικονομία και θα καταστήσει ακόμα πιο δυσοίωνο το μέλλον της χώρας.
[…] Η πρόταση δεν έπρεπε να ψηφιστεί από τη Βουλή […] την ψηφίσαμε μόνο και μόνο για να μη δώσουμε αφορμές για να αξιοποιηθεί η στάση μας προκειμένου να τεθεί ζήτημα δεδηλωμένης στην κυβέρνηση».
Η παραπάνω δήλωση υπογράφεται από τους:
Λίτσα Αμανατίδου, Κώστα Δελημήτρο, Ζήση Ζάννα, Γιάννη Ζερδελή, Κώστα Ήσυχο, Ηλία Ιωαννίδη, Ηλία Καματερό, Μιχάλη Κριτσωτάκη, Θωμά Κώτσια, Ευγενία Ουζουνίδου, Αθανάσιο Πετράκο, Στέφανο Σαμοΐλη, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Νίκο Χουντή.
Μετά από όλα αυτά για πείτε μου ειλικρινά:
Εχει καμία ουσιαστική σημασία το εάν ο Βαρουφάκης παραιτήθηκε από υπουργός οικονομικών μετά το δημοψήφισμα ή το τί ψήφισε στη ψηφοφορία του Αυγούστου για το 3ο Μνημόνιο, όταν έχει βγάλει «όλη τη λάτζα» μέχρι να φτάσουμε μέχρι εκεί;
Τελικά, πόσο σανό πουλάτε εκεί στο ΜέΡΑ25;