«Πολιτισμός» τους η καταστροφή της ανθρωπότητας! (vid)
Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με το ψήφισμα 2347 των Ηνωμένων Εθνών, η στόχευση πολιτιστικών τόπων συνιστά έγκλημα πολέμου και πώς αλλιώς να ήταν αφού πρόκειται για μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Έγκλημα πολέμου», χαρακτηρίζουν επικεφαλής πολιτιστικών φορέων και ιστορικοί τέχνης την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαντήσει σε ενδεχόμενα ιρανικά αντίποινα για την εκτέλεση του Ιρανού υποστράτηγου Σουλεϊμανί, με βομβαρδισμό των σημαντικών μνημείων της χώρας.
Μια κίνηση που μόνο με τα εγκλήματα που έκαναν οι Ταλιμπάν και ο Isis μπορεί να συγκριθεί.
Ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ήδη επισημάνει ως στόχους 52 μνημεία στη χώρα.
Ο Τραμπ βέβαια δεν έδωσε ακριβείς στόχους, πιθανώς η κουλτούρα του, να μην αναγνωρίζει ότι πρόκειται για αριστουργήματα του μεγάλου περσικού πολιτισμού που χρονολογείται εδώ και 5.000 χρόνια και με πάνω από 20 μνημεία κηρυγμένα, ως χώροι παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στον κατάλογο της UNESCO και σαφώς αυτά, δεν είναι μόνο η πολιτιστική κληρονομιά του Ιράν, είναι η πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.
Φασιστικού τύπου μεθόδευση, η οποία υποδηλώνει τη σχέση του ιμπεριαλισμού και της ολιγαρχίας με τις αξίες του ανθρωπισμού, ο οποίος το μόνο που αναγνωρίζει είναι η καταστροφή και η εξαφάνιση κάθε σχέσης του ανθρώπου με τη δημιουργία, την πρόοδο.
Να μην μείνει τίποτε όρθιο από τα βήματα της ανθρωπότητας, τις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα προκειμένου να αρπαχτεί ο πλούτος κάθε χώρας, με οποιοδήποτε μέσο.
Σιγήν ιχθύος και από τις «πολιτισμένες» χώρες της ΕΕ, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ιταλία κλπ. με τα πλούσια μουσεία, από κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς των χωρών και των λαών που κυρίευσαν.
Για την ελληνική κυβέρνηση, παρότι ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε τον Τραμπ, δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για τις απειλές του σε μια χώρα που μας συνδέει η μοίρα 5.000 χρόνια τώρα.
Όμως μιας και το έφεραν οι απειλητικές δηλώσεις του ξανθού διαβολικού καουμπόι από το «Αμέρικα», δράττομαι της ευκαιρίας να θυμίσω κάποιους από τους πιθανούς στόχους του στο Ιράν, γιατί για εμάς, τους ανθρώπους και τους λαούς, έχει μια ιδιαίτερη αξία η ύπαρξή τους, όπως:
Η Περσέπολη που το 331 π.Χ., κατακτήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο.
Το τέμενος Shāh-e-Cheragh στην πανέμορφη πόλη Σιραζ Μαυσωλείο και ταυτόχρονα (από τον 14ο αι.) χώρος προσκυνήματος, ένα χειροποίητο αριστούργημα.
Ο καθεδρικός ναός του Vank ή «Amena Perkij» ο οποίος βρίσκεται στην παλιά πρωτεύουσα της Περσίας, το περίφημο Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν.
Οι πανέμορφες γέφυρες γέφυρες του Ισφαχάν που ενώνουν τις δύο όχθες του ποταμού Ζαγιάντε Ρουντ, το Μεγάλο Τζαμί του Σεΐχη Lotfollah στο Ισφαχάν.
Πρόκειται για ένα από τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της ιρανικής αρχιτεκτονικής που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας των Σαφαβίδων.
Το τέμενος του Ιμάμη Ρεζά στην Μασχάντ, πόλη χτισμένη σε υψόμετρο 974 μ. και σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με το Τουρκμενιστάν.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο τζαμί στον κόσμο, ένα από τα πιο ιερά μέρη στην ιερή πόλη του Ιράν, με πάνω από 25 εκατομμύρια επισκέπτες, Σιίτες προσκυνητές, τον χρόνο.
Οι Πασαργάδες, τα ερείπια της αρχαίας πόλης βρίσκονται 87 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Περσέπολης. Οι Πασαργάδες αποτέλεσαν την πρώτη πρωτεύουσα της Περσικής Αυτοκρατορίας.
Ο Τάφος του προφήτη Δανιήλ στη πόλη Σούσα. Βρίσκεται στις πλαγιές ενός λόφου στην ανατολική όχθη του ποταμού Shāvavar. Το μνημείο χτίστηκε τον 7ο αιώνα και ξαναχτίστηκε στο 1249.
Η Ακρόπολη της αρχαίας πόλης Μπαμ χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη της Περσίας.
Εκτείνεται σε 180 στρέμματα, με κεντρικό φρούριο που περιβάλλεται από δρόμους, σπίτια και παζάρια, όλα περιτριγυρισμένα από τοίχους ύψους επτά μέτρων.
Ο Πύργος στην πόλη Gonbad-e Kavus: Ένα ακόμα έξοχο δείγμα της αρχαίας περσικής αριστείας τόσο στη μηχανική όσο και στο αρχιτεκτονικό ύφος.
Αυτός ο ταφικός πύργος, ύψους 50 μέτρων, χρονολογείται από τις αρχές του 11ου αιώνα και εξακολουθεί να θεωρείται ο πιο ψηλός πύργος από τούβλα στον κόσμο.
Εύλογα λοιπόν η διάσημη Πολωνή αρχαιολόγος Barbara Kaim, η οποία ειδικεύεται στην αρχαιολογία του Ιράν και της Κεντρικής Ασίας, συνέκρινε τις απειλές του προέδρου Τραμπ με αυτές ενός «βάρβαρου».
«Δεν καταλαβαίνω», είπε,
«Πώς ένας σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να σκεφτεί την καταστροφή πολιτιστικών αγαθών. Πού θα διέφερε μια τέτοια απόφαση από τη δράση του ISIS;».
Δείτε παρακάτω τι στοχεύουν οι πύραυλοι των ΗΠΑ στο Ιράν!
«Πολιτισμός» τους η καταστροφή της ανθρωπότητας! (vid)
Πηγή: 902.gr