Πίσω από τη βιτρίνα του Σουηδικού μοντέλου (Μέρος Γ’)
Η τηλεοπτική σειρά «Världens bästa skitskola» (Τα καλύτερα-χάλια σχολεία του κόσμου) αποκαλύπτει τις αδυναμίες του σουηδικού εκπαιδευτικού συστήματος, ως αποτέλεσμα μιας σειράς οπισθοδρομικών μεταρρυθμίσεων, οι oποίες είχαν ως αφετηρία την δεκαετία του ‘90
Η Σουηδία θεωρήθηκε και θεωρείται ακόμα και σήμερα από πολλούς ο «βασιλιάς» των κοινωνικών παροχών του δυτικού κόσμου.
Ο Νατανιέλ Ντέργουινγκερ, δημιουργός της σουηδικής τηλεοπτικής σειράς «Τα καλύτερα-χάλια σχολεία του κόσμου» (Världens bästa skitskola) αναδεικνύει τις τεράστιες αντιθέσεις όχι μόνο από πόλη σε πόλη αλλά ακόμα και σε περιοχές που τις χωρίζει απλά ένας δρόμος…
Το πρώτο και το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε το 2011 αναφέρεται στην ταξική διαφοροποίηση των σχολείων, όπου αν κάποιος έχει γεννηθεί στην «σωστή» περιοχή, από «σωστούς» – πλούσιους γονείς, είναι σίγουρο ότι έχει πιάσει το λόττο.
Θα έχει δηλαδή πρόσβαση σε καλή εκπαίδευση, σε αντίθεση με κάποιον που έκανε το λάθος ή είχε την ατυχία να είναι φτωχός.
Στο 3ο μέρος της σειράς αναδεικνύεται πώς τα χρήματα από τους φορολογούμενους αντί να πηγαίνουν στους μαθητές και στα σχολεία, πηγαίνουν στις τσέπες ορισμένων ιδιωτών …
Πολλές φορές μάλιστα καταλήγουν και σε υπεράκτιες (offshore) εταιρείες εκτός Σουηδίας!
Τα «ελεύθερα» σχολεία είναι σχολεία, τα οποία χρηματοδοτούνται από τους δήμους. Η διοίκηση τους όμως και το management γίνεται από εταιρείες!
Οι μαθητές αντιμετωπίζονται ως πελάτες, αφού ο καθένας από αυτούς φέρνει χρήματα στο σχολείο-επιχείρηση.
Η ποιότητα της εκπαίδευσης σε πολλά «ελεύθερα» σχολεία είναι χαμηλή και οι μαθητές αντί να διδάσκονται βασικά μαθήματα, αφήνονται στο παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή και να μπαίνουν στο facebook κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του σχολικού έτους!
Δείτε το…
Πίσω από τη βιτρίνα του Σουηδικού μοντέλου (Μέρος Γ’)
Συνεχίζεται με το 4ο Μέρος
Στάθης – Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής