Παλινωδίες και ανταγωνισμοί λόγω ανεπάρκειας εμβολίων
Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να αγγίζουν τα 87 εκατομμύρια και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 1,877 εκατομμύρια, η πανδημία εξαπλώνεται ακόμα πιο γρήγορα σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα με πολλά προβλήματα εξελίσσονται οι εκστρατείες εμβολιασμού, επιβεβαιώνοντας ότι σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο η υγεία του λαού μπαίνει στη ζυγαριά «κόστους – όφελους».
Νέο πανεθνικό αυστηρό lockdown, με κλείσιμο και των σχολείων, ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, καλώντας τον πληθυσμό να μείνει σπίτι προκειμένου «να περιοριστεί αυτή η μετάλλαξη» του SARS-CoV- 2. Το νέο lockdown θα αρχίσει να αίρεται από το Μάρτη.
Παράλληλα, στη Βρετανία συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο των «Pfizer» – «BioNTech», καθώς και με το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της «AstraZeneca».
Μέχρι τα μέσα Φλεβάρη οι αρχές υπολογίζουν ότι θα έχουν εμβολιάσει όλους τους πολίτες άνω των 70 ετών και το υγειονομικό προσωπικό, δηλαδή περίπου 13 εκατ. ανθρώπους.
Ταυτόχρονα, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ εξέφρασε ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και παραμένει άγνωστο αν τα υπάρχοντα εμβόλια θα προκαλούν ανοσία απέναντί της.
Την απόφαση της Βρετανίας να εμβολιάζει με την πρώτη δόση όσο το δυνατόν περισσότερους και να καθυστερεί τη δεύτερη δόση, λόγω μη επάρκειας των εμβολίων, αμφισβήτησαν τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) όσο και η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων – Φαρμάκων (FDA).
Η FDA θεωρεί πρόωρη –λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων– την όποια καθυστέρηση στη δεύτερη δόση ή τη μείωση των δόσεων των εμβολίων.
Επίσης, στη Βρετανία προκαλεί ανησυχία το ενδεχόμενο να χορηγούνται δόσεις από δύο διαφορετικά εμβόλια στο ίδιο άτομο, σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι δόσεις του ενός από αυτά.
Η Μέρι Ράμσεϊ, επικεφαλής εμβολιασμών στη Βρετανία, ανέφερε ότι:
«Αυτό θα συμβεί μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις […] η κυβέρνηση δεν συνιστά τον συνδυασμό εμβολίων, τα οποία απαιτείται να χορηγούνται σε δύο δόσεις και με αρκετές βδομάδες διαφορά μεταξύ τους».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι:
«Θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για χορήγηση του ίδιου εμβολίου, αλλά όταν αυτό δεν θα είναι εφικτό, είναι προτιμότερο να χορηγηθεί ως δεύτερη δόση ένα άλλο εμβόλιο παρά κανένα».
Η ΕΕ διαπραγματεύεται επιπλέον δόσεις του εμβολίου των «Pfizer» – «BioNTech», πέραν των 300 εκατ. (200 εκατ., με επιλογή για επιπλέον 100 εκατ.) που προβλέπει το ισχύον συμβόλαιο, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Η συνεδρίαση του ΕΜΑ για έγκριση του εμβολίου της «Moderna», από την οποία έχουν παραγγελθεί 80 εκατ. (με επιλογή για άλλα 80 εκατ.), αναμένεται σήμερα.
Επίσης, το εμβόλιο εξετάζεται από τις αρχές της Βρετανίας, της Ελβετίας, της Σιγκαπούρης κλπ.
Το ίδιο εμβόλιο εγκρίθηκε στο Ισραήλ, πρώτη χώρα εκτός Βόρειας Αμερικής που το κάνει. Το συμβόλαιο προβλέπει την προμήθεια 6 εκατ. δόσεων και οι πρώτες παραδόσεις αναμένεται να αρχίσουν το Γενάρη.
Η «Moderna» ανέφερε χτες πως πλέον προβλέπει ότι θα παραχθούν τουλάχιστον 600 εκατ. δόσεις του εμβολίου της μέσα στο 2021, από 100 εκατ. που ήταν η αρχική εκτίμησή της.
Στις ΗΠΑ, στο μεταξύ, πάνω από τα 2/3 των 15 εκατ. δόσεων εμβολίων που έχουν σταλεί σε νοσοκομεία δεν έχουν χορηγηθεί, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.
Οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης και της Φλόριντα προειδοποίησαν ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε όσα νοσοκομεία δεν διαθέτουν γρήγορα τα εμβόλια.
Στο Μεξικό εγκρίθηκε για κατεπείγουσα χρήση το εμβόλιο της «AstraZeneca», το οποίο έχει ήδη εγκριθεί σε Βρετανία, Αργεντινή και Ινδία. Η παραγωγή του θα αρχίσει σύντομα στο Μεξικό.
Τέλος, χτες ανακοινώθηκε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συζητήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως και το ενδεχόμενο μιας κοινής παραγωγής εμβολίων, ζήτημα που παραπέμφθηκε να εξεταστεί από τους αρμόδιους φορείς.
Πηγή: Ριζοσπάστης