Print Friendly, PDF & Email

Πάλι στην «ατομική ευθύνη»…

Αν δεν ήταν εξοργιστικό και επικίνδυνο, θα λέγαμε ότι έχει καταντήσει βαρετό.

Είτε είναι πανδημία, είτε είναι φυσική καταστροφή, είτε είναι καιρικά φαινόμενα, η «κασέτα» από την εκάστοτε κυβέρνηση είναι ακριβώς η ίδια:

Προειδοποιήσεις, εκκλήσεις στους πολίτες «να προσέχουν», κανένα ουσιαστικό προληπτικό μέτρο, κανένας έλεγχος.

Ατομική ευθύνη παντού, κρατική ευθύνη πουθενά…

Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του ισχυρού καύσωνα που ήδη πλήττει τη χώρα και θα διαρκέσει αρκετές μέρες.

Μάλιστα, κάποιες από τις παραινέσεις της Πολιτικής Προστασίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμα και τρολάρισμα.

Πάλι στην «ατομική ευθύνη»
Πάλι στην «ατομική ευθύνη»…

Τι άλλο είναι να λες στους εργαζόμενους:

«Να αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία»,

χωρίς να παίρνεις κανένα μέτρο για να διασφαλίσεις ότι αυτό θα γίνει πράξη από την εργοδοσία, λες και ο εργαζόμενος αποφασίζει μόνος του τι ακριβώς εργασία θα κάνει και πότε.

Και αυτό όταν πρόσφατα έχουν ψηφίσει να δουλεύει ο εργαζόμενος μέχρι και 10 ώρες, όποτε το θέλει ο εργοδότης, χωρίς επιπλέον αμοιβή.

Τι ακριβώς σημαίνει:

«Μερική παύση εργασιών τις μεσημεριανές ώρες όπου απαιτείται»,

όπως λέει η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας;

Ποιος θα το αποφασίσει αυτό;

Προφανώς ο εργοδότης, ο οποίος το πιθανότερο είναι να βρίσκεται διακοπές ή σε κάποιο δροσερό μέρος και δεν έχει κανένα συμφέρον από το σταμάτημα της δουλειάς…

Σε ποιες οικογένειες απευθύνονται όταν λένε:

«Μετακινήστε τους (σ.σ. ηλικιωμένους) σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά, φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών»;

Μάλλον θα νομίζουν ότι όλος ο κόσμος έχει τα ακίνητα που δηλώνουν αυτοί στα πόθεν έσχες τους…

Και επειδή δεν πέρασαν πολλές μέρες από τον προηγούμενο καύσωνα, όταν το ρεύμα κοβόταν κάθε λίγο και λιγάκι, αυτή τη φορά βγήκε ο Χρυσοχοΐδης αυτοπροσώπως να μας προειδοποιήσει να μην χαλάμε πολύ ρεύμα (μάλλον θα δροσιστούμε με βεντάλιες…) γιατί μετά, όταν αρχίσουν τα black out, ξέρουμε ποιος θα φταίει…

Την ίδια στιγμή οι κλιματιζόμενοι χώροι των Δήμων δεν επαρκούν, μέριμνα για τη διενέργεια τεστ για Covid-19 σε όσους τους χρησιμοποιήσουν δεν έχει ληφθεί, ούτε, φυσικά, και για πύκνωση των δρομολογίων των μέσων μεταφοράς, παρόλο που το κύμα καύσωνα συμπίπτει με το νέο κύμα της πανδημίας…

Μέσα σε όλα αυτά δεν θα μπορούσε να λείψει και ένας αποπροσανατολιστικός καυγάς της κυβέρνησης με τον Σύριζα για να «δέσει το γλυκό».

Αφορμή στάθηκε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να κηρυχθεί η Δευτέρα μέρα αργίας, χωρίς κανένα άλλο μέτρο προστασίας, λες και τις υπόλοιπες μέρες δεν θα υπάρχει καύσωνας…

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι είναι τελικά στην ατομική και συλλογική ευθύνη των ίδιων των εργαζομένων και των σωματείων τους, να προστατεύσουν την υγεία τη δική τους και των συναδέλφων τους.

Κανένας δεν πρέπει να δεχτεί να διακινδυνεύσει για τα κέρδη της εργοδοσίας.

Πάλι στην «ατομική ευθύνη»...

Τα εργατικά συνδικάτα αυτές τις μέρες θα βρίσκονται σε θέσεις μάχης για να διεκδικήσουν και να επιβάλουν:

Αμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο.

Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κλπ). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.

Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κλπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.

Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων».

Πηγή: Οδηγητής

(Visited 237 times, 1 visits today)