Παφίλης για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 και το άρθρο 113 (vid)
Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τοποθετήθηκε συνολικά για το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» (άρθρο 113) και για τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 που ετοιμάζει η κυβέρνηση
Στη διάρκεια της χτεσινής συζήτηση του νομοσχεδίου για το «επιτελικό κράτος» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τοποθετήθηκε αναλυτικά για το άρθρο 113, που προβλέπει τη σύσταση επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό, με αποστολή να διοργανώσει εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του Θ. Παφίλη έχει ως εξής:
«Εμείς σαν Κόμμα μελετάμε επιστημονικά την αστική εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821, που υπηρέτησε την κοινωνική εξέλιξη, συντρίβοντας τα φεουδαρχικά δεσμά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ανοίγοντας δρόμο για τη συγκρότηση του ελληνικού αστικού κράτους.
Το διαχρονικό μήνυμα και άκρως επίκαιρο του 1821 είναι ότι ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός μπορεί να αντιμετωπίσει και να νικήσει αντιπάλους που φαντάζουν πανίσχυροι και ανίκητοι.
Τα θυμόμαστε, Ιερά Συμμαχία, τώρα έχουμε ΕΕ, ΝΑΤΟ, κ.λπ. Οι συνθήκες μπορεί να άλλαξαν σε πολλά πράγματα αλλά η ουσία παραμένει η ίδια.
Το μήνυμα παραμένει το ίδιο, ότι όταν είναι ενωμένοι οι λαοί μπορούν να νικήσουν αντιπάλους που φαντάζουν πανίσχυροι.
Επίσης, το μήνυμα είναι ότι οι επαναστάσεις αποτελούν το όχημα της κοινωνικής προόδου που ανατρέπει τις ιστορικά ξεπερασμένες τάξεις και την εξουσία τους.
Η αστική τάξη εδώ και πάνω από 100 χρόνια έχει σταματήσει να αποτελεί δύναμη προόδου και η ιδεολογία που εξέφρασε τα συμφέροντά της είναι παρωχημένη.
Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Δέκα άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν εισόδημα όσο 3,5 δισ. άνθρωποι. Εμποδίζει την πρόοδο της κοινωνίας.
Το καπιταλιστικό κράτος όσο εκσυγχρονίζεται, γίνεται περισσότερο αποδοτικό για να υπηρετεί την εκμετάλλευση, πιο σκληρά, της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Φορείς του καινούργιου, ιστορικά, παρά το ιστορικό πισωγύρισμα που συνηθίζεται σε όλα τα κοινωνικά συστήματα, δεν νίκησαν με την πρώτη, πλέον είναι η εργατική τάξη και η σοσιαλιστική εξουσία, που υπηρετεί την κοινωνική εξέλιξη αντικειμενικά, τα συμφέροντα της κοινωνίας.
Η πρόθεση του άρθρου 113 να κατασκευάσει «εθνικό αφήγημα» και «ενιαία εικόνα» της Ιστορίας της Ελλάδας επιχειρεί να συσκοτίσει τις ταξικές αντιθέσεις που συντέλεσαν στη διαμόρφωση και στην πορεία του ελληνικού κράτους και πολύ περισσότερο τη διαχρονική ταξική του ταυτότητα.
Ποτέ δεν ήταν κράτος όλων των Ελλήνων, με την έννοια την ταξική.
Επιχειρεί να προαγάγει το ιδεολόγημα της εθνικής ενότητας και μέσω αυτού να παρουσιάσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης ως συμφέροντα ολόκληρης της κοινωνίας.
Αλήθεια, είναι ίδια; Η ληστρική εκμετάλλευση σε συνθήκες μεσαίωνα πια υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα;
Γιατί η ληστρική εκμετάλλευση γίνεται από αυτούς που κατέχουν τον πλούτο.
Το άρθρο 113 θέλει να θωρακίσει επίσης την αστική εξουσία και να διευκολύνει την αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται από όλα τα αστικά κόμματα στο όνομα των εθνικών συμφερόντων και των αστικών δικαιωμάτων.
Η ΝΔ σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ πριν, έφεραν για τα «εθνικά συμφέροντα» τα μνημόνια, είναι με τους Αμερικάνους και με τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ.
Γι’ αυτό εμείς δεν συμφωνούμε και καταψηφίζουμε το άρθρο 113.
Το ΚΚΕ θα προβάλει πλατιά στο λαό με δικές του εκδηλώσεις τις θέσεις του και φυσικά θα πάρει μέρος σε όποιες συζητήσεις κληθεί, προβάλλοντας την πραγματική Ιστορία της χώρας από αυτήν τη σκοπιά».
Παφίλης για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 και το άρθρο 113 (vid)