Οταν οι ΗΠΑ νικήθηκαν από τους Μπολσεβίκους – Μέρος 2ο
Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες που στάλθηκαν για να φυλάξουν στρατιωτικές αποθήκες από τους Γερμανούς, διατάχτηκαν να πολεμήσουν τους Μπολσεβίκους…
Συνέχεια από το 1ο Μέρος
Στην σειρά των αναρτήσεων που είναι βασισμένη στα άρθρα του Michael M. Phillips θα δούμε, με έναν αφελή αμερικάνικο τρόπο αφήγησης, απολίτικο πολλές φορές, να βγαίνει η αλήθεια μέσα από την απάτη αλλά και τον θάνατο νέων ανθρώπων σε μια αποστολή που δεν είχε καμία σχέση με την υπεράσπιση της πατρίδας τους ή με άλλα ιδανικά.
Η πρώτη και μοναδική σύγκρουση
«Η μόνη φορά που αμερικάνικα και ρωσικά στρατεύματα πολέμησαν μεταξύ τους ήταν έναν αιώνα πριν, σε μία σκληρή σύγκρουση στην εκστρατεία «Αρχάγγελος» ή «Πολική Αρκούδα».
Δεν πήγε καλά για τους Αμερικανούς, ήταν μια ολοκληρωτική ήττα που όμως διαγράφηκε από την συλλογική ιστορική μνήμη των ΗΠΑ και δεν αναφέρθηκε με αφορμή την 100ή επέτειο από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου πολέμου.
Στα πρώτα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η αυτοκρατορική Ρωσία πολέμησε δίπλα στην Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ ενάντια στη Γερμανία και τους συμμάχους της.
Στη συνέχεια η Ρώσικη Επανάσταση του 1917 τερμάτισε την Συμμαχία.
Οι Μπολσεβίκοι κατέλαβαν την εξουσία και, στις 3 Μαρτίου 1918, υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης με τη Γερμανία. Η Συμφωνία επέτρεψε την Γερμανία να επικεντρωθεί στο δυτικό μέτωπο.
Οι Μπολσεβίκοι, με επικεφαλής τον Βλαδίμηρο Λένιν, στράφηκαν προς την υπεράσπιση της επανάσταση από τους Λευκούς, υποστηρικτές της τσαρικής εξουσίας, οι οποίοι υποστηρίζονται από τους Βρετανούς και τους Γάλλους.
Στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές φθινοπώρου του 1918, ο Προέδρος Woodrow Wilson στέλνει 5.300 Αμερικανούς στρατιώτες σε αποστολή στη Βόρεια Ρωσία με ασαφείς και αντιφατικές διαταγές.
Η εκστρατεία «Αρχάγγελος» του 1918, έναν αιώνα πριν, πιστοποιείται από παλιά στρατιωτικά αρχεία, αποχαρακτηρισμένα κυβερνητικά ντοκουμέντα, προσωπικές επιστολές, ημερολόγια, φωτογραφίες και φιλμ από εθνικά αρχεία, από την βιβλιοθήκη ιστορίας του Bentley, του Πανεπιστήμιου του Μίτσιγκαν, καθώς επίσης και με απομνημονεύματα στρατιωτών.
Το 339ο Σύνταγμα Πεζικού ήταν γνωστό σαν το σύνταγμα του Ντιτρόιτ.
Οι περισσότεροι από τους 3.800, εργάτες εργοστασίων αυτοκινήτου, λογιστές, εργάτες σε αγροκτήματα, καταστηματάρχες και άλλους κληρωτούς που ανήκαν στις γραμμές του, ήταν απο το Μίτσιγκαν.
Οι άνδρες είχαν ένα μήνα εκπαίδευση πεζικού στο στρατόπεδο Custer στο Μπατλ-Κρηκ, πριν ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη και από κει να επιβιβαστούν στα πλοία για την Αγγλία τον Ιουλίο του 1918.
Τα στρατεύματα νόμιζαν ότι κατευθύνονταν για το δυτικό μέτωπο, που εκτεινόταν σε μια απόσταση 450 μιλίων, με χαρακώματα και συρματοπλέγματα από την Ελβετία μέχρι την Βόρεια Θάλασσα.
Επίσης κυκλοφορούσαν φήμες για άλλους προορισμούς.
Ο στρατιώτης Walter McKenzie είχε καταλάβει πως η αλληλογραφία του θα λογοκρίνεται. Έτσι έγραψε στην φίλη του, Connie Loveday, πως θα χρησιμοποιεί κώδικα για να την ενημερώσει που θα πήγαιναν: Α για Βέλγιο, Β θα ήταν Αγγλία και Ε για τη Ρωσία.
Ο McKenzie την παρακάλεσε να απομνημονεύσει τους κωδικούς και να καταστρέψει την επιστολή, αλλά η κα Loveday την κράτησε.
Την ιστορία του διηγείται η χήρα μητέρα του.
Στην ηλικία των 9, πήγε να δουλέψει για συγκομιδή φρούτων στο Shelby, Mich. Στα 14, πήρε άδεια για εργασία σε εργοστάσιο.
Εργάστηκε και παράλληλα τέλειωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, πήρε πτυχίο νομικής και έγινε δικηγόρος στην υπηρεσία της Αμερικανικής Εφορίας.
Η κακή του όραση δεν θα τον κρατήσει έξω από την επιστράτευση.
Στο πλοίο, οι άνδρες κοιμόταν σε κρεβάτια αιώρες κρεμασμένες από την οροφή.
Ασυνήθιστοι σε αιώρες και θαλάσσια ταξίδια, κάποιοι κατρακυλούσαν στα πατώματα.
«Λυπάμαι να το πω ότι η ακραία αισχρολογία είναι κοινή ανά πάσα στιγμή»,
ανέφερε ο McKenzie στην μητέρα του.
Μέχρι να φτάσουν στην Αγγλία, οι στρατιώτες, φοβούμενοι τις τορπίλες από τα γερμανικά υποβρύχια, κοιμόταν με τα ρούχα και τα σωσίβια, μόνιμα σε επιφυλακή.
Τα πλοία έφτασαν στο Λίβερπουλ στις 4 Αυγούστου του 1918. Τα στρατεύματα οδηγήθηκαν με τρένο σε ένα στρατόπεδο με σκηνές.
Την Κυριακή, 18 Αυγούστου, ο McKenzie πήγε στις υπηρεσίες της Εκκλησίας για να παραλάβει μάλλινες στολές, μάλλινα και δερμάτινα γάντια.
«Είναι ακόμα εικασίες ως προς το πού θα πάμε, αλλά δεν πιστεύω ότι θα είναι η ηλιόλουστη Ιταλία»,
έγραψε στην μητέρα του.
Μια εβδομάδα αργότερα, το 339ο Σύνταγμα, μαζί με σώμα μηχανικού, ασθενοφόρα και ιατρικές υπηρεσίες, φορτώνεται σε τρία καμουφλαρισμένα ατμόπλοια από το Νιουκάστλ για ένα ταξίδι οκτώ ημερών για το λιμάνι του Αρχάγγελου.
Η εκστρατεία ενάντια στους μπολσεβίκους αρχίζει.
Η πιο ξεχασμένη από τον θεό τρύπα στη γη
Μετά από λίγες μέρες στη θάλασσα, οι πρώτοι στρατιώτες παρουσίασαν συμπτώματα της ισπανικής γρίπης, μια πανδημία που στα 1918 και 1919 σκότωσε μεταξύ 20 και 40 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Οι άνδρες ανέβασαν πυρετό και αρώστησαν γρηγορότερα από ό, τι οι γιατροί προλάβαιναν να τους θεραπεύσουν. Οι προμήθειες φαρμάκων τελείωσαν γρήγορα και η ιατρική περίθαλψη ήταν μάταια.
Τα πλοία αφού ταξίδεψαν βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, περνώντας από πολικές αρκούδες και χιονισμένους λόφους, έπλευσαν μέσω του στενού λαιμού της Λευκής θάλασσας και εισήλθαν στον ποταμό Dvina.
Το γκρίζο απόγευμα της 4 Σεπτ. 1918, οι άνδρες αποβιβάζονται στον Αρχάγγελο, ένα λιμάνι σε σχήμα ημισέληνου με ρυπαρές αποβάθρες, λασπωμένους δρόμους και ένα καθεδρικό ναό βαμμένο μπλε με χρυσά αστέρια.
Η πόλη είχε ήδη καταληφθεί ακριβώς ένα μήνα νωρίτερα, μετά από επιχείρηση των Γάλλων, Βρετανών και των Λευκών.
Οι Αμερικανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν τραγουδώντας τον ύμνο του Πανεπιστήμιου του Michigan, «Οι νικητές», υπό των ήχων της μπάντας του πολεμικού πλοίου USS Olympia.
«Αυτή είναι πραγματικά η πιο ξεχασμένη από τον θεό τρύπα στη γη»,
έγραψε στο ημερολόγιό του ο υπολοχαγός Charles Ryan, ένας λογιστής στο επάγγελμα.
«Ποτέ δεν βρέθηκα σε πεδίο μάχης με μια τέτοια ποικιλία από ανάμικτες οσμές. Οι άνθρωποι είναι βρώμικοι και φαίνεται να πεθαίνουν της πείνας».
Εντός δύο εβδομάδων αφού έχουν φτάσει στον Αρχάγγελο, σχεδόν 40 στρατιώτες του 339ου είχαν πεθάνει από τη γρίπη.
«Εχουμε χάσει ένα μεγάλο αριθμό ανδρών, σε αυτούς περιλαμβάνονται κάποιοι πολύ καλοί φίλοι από το ορυχείο»
γράφει ο υπολοχαγός Ryan.
Περίπου την ίδια περίοδο ο Αμερικάνος πρόεδρος Wilson αποστέλλει μια ξεχωριστή αποστολή στρατεύματος στη Σιβηρία, 3.500 μίλια ανατολικά του Αρχαγγέλου.
Αποστολή του ήταν να διασώσει 40.000 Τσέχους στρατιώτες που είχαν συμμαχήσει με τους συμμάχους και προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη Ρωσία.
Οι οδηγίες του Wilson για την εκστρατεία του Αρχαγγέλου εξακολουθούν να μην είναι σαφείς.
Οι άνδρες του 339ου αποβιβάστηκαν στη Ρωσία με την εντύπωση πως θα προφυλάξουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις από τους Γερμανούς.
Η διοίκηση του Wilson έκανε σαφές ότι οι Αμερικανοί δεν θα παρέμβουν στον εμφύλιο πόλεμο, λέγοντας ότι η παρέμβαση θα είχε σαν αποτέλεσμα να:
«Αυξήσει την λυπηρή σύγχυση στη Ρωσία παρά να την θεραπεύσει».
Αλλά ο Wilson έθεσε τα στρατεύματα των ΗΠΑ υπό Βρετανική διοίκηση, και οι Βρετανοί διοικητές είχαν άλλες ιδέες.
Είχαν στόχο με Βρετανούς, Αμερικανούς, Γάλλους και άλλες συμμαχικές δυνάμεις να κινηθούν νότια από τον Αρχαγγέλο να συνδεθούν με τους Τσέχους για να αντιστρέψουν τη ρωσική επανάσταση.
Σχεδόν αμέσως μόλις το 339ο πάτησε το πόδι στον Αρχάγγελο, ο Βρετανός διοικητής υπολοχαγός στρατηγός Frederick Poole, διέταξε δύο τάγματα των ΗΠΑ να ενισχύσουν τους άνδρες του ενάντια στους Μπολσεβίκους.
Οι Αμερικάνοι είχαν σταλεί στη μάχη τόσο γρήγορα, που δεν υπήρξε χρόνος να ξεφορτώσουν τα χειμωνιάτικα τους από τα αμπάρια των πλοίων. Οι άνδρες δεν είχαν καν τις χλαίνες τους μέχρι το πρώτο χιόνι τον Οκτώβριο.
Ένα τάγμα μετακινήθηκε πάνω από 300 μίλια νοτιοανατολικά κατά μήκος του ποταμού Dvina να βοηθήσει βρετανικά στρατεύματα στην αποτυχημένη επιχείρηση να καταλάβουν το Kotlas.
Το άλλο τάγμα μεταφέρθηκε με κλειστά φορτηγά βαγόνια κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής σε μια βρετανική προσπάθεια να καταλάβουν το Vologda, ένα κομβικό σημείο περίπου 460 χιλιόμετρα νότια από το Αρχάγγελος.
Αυτό δεν ήταν ό, τι είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος Wilson. Όμως, ο διοικητής του 339ου υπάκουσε της Βρετανικές εντολές.
Εντός λίγων ημερών οι άπειροι Αμερικανοί είναι αναγκασμένοι να εμπλακούν σε σκληρό αγώνα με τους Μπολσεβίκους που ήταν οπλισμένοι με πυροβολικό και πολυβόλα».
Συνεχίζεται με το 3ο Μέρος
Οταν οι ΗΠΑ νικήθηκαν από τους Μπολσεβίκους – Η Απόβαση των αμερικανών στο Λιμάνι του Αρχαγγέλου (vid)
Πηγή: Ατέχνως