«Νομιμότητα» όπως «κανονικότητα»
Προφανώς βάσει νόμου δρουν ΜΑΤ και Ασφάλεια στις διατεταγμένες υπηρεσίες τους. Και βάσει νόμου θα συνεχίσουν, όπως προειδοποίησε ο κ. Χρυσοχοίδης.
Ωστόσο γνωρίζουμε πως η επίκληση του νόμιμου, ακόμα κι αν είναι τέτοιο, δεν αποτελεί απόδειξη για το ηθικό. Ούτε για το δημοκρατικό…
Μπορεί, λοιπόν, να επικαλούνται νόμους όταν υπουργοί επιδοκιμάζουν τα ΜΑΤ και τις παρακολουθήσεις πολιτών ή ομιλούν «γλυκά» για την «αναγκαστικότητα» της κρατικής βίας, αλλά νόμος και μάλιστα με ισχύ προεδρικού διατάγματος (ΠΔ 254/2004, ΦΕΚ 238/Α’) είναι κι αυτός που λέει ότι ο αστυνομικός:
«[…] Ενεργεί κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων του, με βάση τις αρχές της νομιμότητας, της αναλογικότητας, της επιείκειας, της χρηστής διοίκησης, της ίσης μεταχείρισης και του σεβασμού της διαφορετικότητας των ατόμων […]
Δεν επιφέρει, δεν προκαλεί και δεν ανέχεται πράξεις βασανιστηρίων ή απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας […]
Για την τήρηση και εφαρμογή του νόμου χρησιμοποιεί κατ΄ αρχήν μη βίαια μέσα. Η προσφυγή στη βία επιτρέπεται μόνον όταν είναι απολύτως αναγκαία και στο μέτρο που προβλέπεται και απαιτείται για την εφαρμογή του νόμου.
Τηρεί πάντοτε με απόλυτο σεβασμό τις αρχές της αναγκαιότητας, της προσφορότητας (καταλληλότητας) και της αναλογικότητας. Χρησιμοποιεί τα κατά το δυνατόν, ηπιότερα μέσα […]
Κατά τη σύλληψη ενεργεί με σύνεση και σταθερότητα, τηρεί άψογη συμπεριφορά και αποφεύγει κάθε πράξη που μπορεί να βλάψει την τιμή και την υπόληψη του συλληφθέντος και γενικά να προσβάλει την αξιοπρέπειά του…»
Αυτό το νόμο τον «ξεχνούν».
Και επί ΣΥΡΙΖΑ. Π.χ:
- στις 16/4/2018 όταν ΜΑΤ έδερναν διαδηλωτές για τα μάτια του αγάλματος Τρούμαν,
- ή στις 14/3/2018 όταν έδερναν υπέρ «κορακιών» στους πλειστηριασμούς,
- ή στις 27/9/ 2016 όταν χτυπούσαν ξενοδοχοϋπάλληλους,
- ή στις 11/1/2019 όταν άνοιγαν κεφάλια εκπαιδευτικών,
- ή στις 8/1/2016 όταν χτυπούσαν συνταξιούχους.
Και τότε τον «ξεχνούσαν».
Ίσως η εξήγηση βρίσκεται σε τούτο:
Όταν «κανονικότητα» είναι ο «μισθός» των 300 και 500 ευρώ, «εγγυημένο εισόδημα» τα 200 ευρώ, «ανάπτυξη» το ξεπούλημα και «έξοδος από τα Μνημόνια» τα ματωμένα πλεονάσματα, τότε όσα – ενίοτε με ύφος σερίφη – προωθεί ο κ.Χρυσοχοίδης, είναι λογικό να βαφτίζονται «νομιμότητα».
Αφού μόνο με διάχυση και επιβολή μιας τέτοιας «νομιμότητας» μπορεί να στηρίζεται και να διαφυλάσσεται μια τέτοια «κανονικότητα».
Εφημερίδα Real News 24/11/2019
Πηγή: Ημεροδρόμος