Print Friendly, PDF & Email

Νόμπελ στους Γιατρούς της Κούβας: Επιτροπή 100 προσωπικοτήτων προωθεί το αίτημα

Συνέντευξη Τύπου στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», παρουσία και της Πρέσβειρας της Κούβας στην Αθήνα στις 20 Ιουλίου

Κούβα: Μια πατρίδα για όλον τον κόσμο — Ελληνική πρωτοβουλία στο Facebook, που ζητά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης για την Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve», η οποία τείνει χέρι ιατρικής βοήθειας στους λαούς που την χρειάστηκαν, βασισμένη πάντα στις αρχές της έμπρακτης αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού.

ΚΚ Ιταλίας - Ευχαριστούμε Κούβα
Αφίσα του ΚΚ Ιταλίας: Ευχαριστούμε Κούβα!

Σε εποχές που οι υπερδυνάμεις χτίζουν τείχη, η Κούβα χτίζει γέφυρες και υποστηρίζει τους λαούς των κρατών που έχουν ανάγκη, χωρίς καμμιά διάκριση και προσφέρει απλόχερα την αλληλεγγύη του, στον κατ’ εξοχήν τομέα που προστατεύει την ανθρώπινη ζωή, στην Ιατρική.

Η Ελληνική αυτή πρωτοβουλία, μέσα σε 3 μήνες ενεργοποίησε σχεδόν 30.000 μέλη, και υπογραφές υποστήριξης -αριθμός ο οποίος αυξάνεται συνεχώς- και συμμετοχή από δεκάδες ομάδες, σελίδες, συλλόγους, Εργατικα Κέντρα που υποστηρίζουν θερμά την πρόταση.

Μετά από κάλεσμα της Ελληνικής πρωτοβουλίας ιδρύθηκε Τιμητική Επιτροπή απο 100 προσωπικότητες για το συντονισμό του αιτήματός μας και θα το κατάθέσει τον Σεπτέμβριο του 2020 στην αρμόδια Νορβηγική Επιτροπή.

Για τον λόγο αυτό θα γίνει συνέντευξη Τύπου, στις 20 Ιουλίου στον τρίτο όροφο του Ιδρύματος «Μιχάλη Κακογιάννη», παρουσία και της Πρέσβειρας της Κούβας στην Αθήνα κ. Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκεζ Κορτίνα.

Ο χώρος είναι ανοιχτός (είναι στον 3ο όροφο – roof garden) και θα έχουν ληφθεί όλα τα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφαλείας.

Παρακαλείστε να επιβεβαιώσετε την συμμετοχή σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση newstarcine@gmail.com ή στα τηλέφωνα 6932479731 και 2108640054.

Στη συνέχεια και έως 31/1/2021 θα ξεκινήσουν διάφορες δραστηριότητες ενημέρωσης για τις αποστολές των Ιατρικών Ταξιαρχιών των Γιατρών της Κούβας και της προσφοράς τους σε όλο το κόσμο, αλλά και αλληλεγγύης προς τον Κουβανικό λαό.

Ήδη, στις 23 και 24 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί εκδήλωση στην Άρτα , σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο της πόλης και είναι υπό την αιγίδα του Δημου Αρτας.

Καλούμε όποιον θέλει να συμμετάσχει σε αυτές τις δραστηριότητες και να πάρει την πρωτοβουλία καλέσματος για εκδήλωση στο χώρο τους (Δήμους, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, Πολιτιστικούς φορείς κλπ.), αλλά και όποιον επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα συμπαράστασης, ή να ενισχύσει το αίτημα με την υπογραφή του, να στείλει μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση newstarcine@gmail.com

Νόμπελ στους Γιατρούς της Κούβας: Επιτροπή 100 προσωπικοτήτων προωθεί το αίτημα

Οι αρχές των Κουβανικών Ιατρικών Ταξιαρχιών είναι στηριγμένες στην «Επαναστατική Ιατρική» όπως την οριοθέτησε το 1960, ο ίδιος ο Τσε Γκεβάρα -γιατρός και ο ίδιος- όταν καθιέρωσε το καθήκον του κράτους:

«Να παρέχει υπηρεσίες δημόσιας υγείας για το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ατόμων, να καθιερώσει ένα πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής […] και να προσανατολίσει τις δημιουργικές ικανότητες όλων των επαγγελματιών του ιατρικού τομέα προς τα καθήκοντα της κοινωνικής ιατρικής».

Η διεθνιστική ιατρική αλληλεγγύη της Κούβας ξεκίνησε ήδη από το 1960 όταν η Κούβα έστειλε μια ομάδα εργαζομένων υγείας στη Χιλή για την ανακούφιση των πληγέντων μετά από ένα σεισμό που έγινε εκεί, για να ιδρύσουν ένα σύστημα δημόσιας υγείας και να βοηθήσουν τον πληθυσμό.

Από τότε και χωρίς καμία διακοπή και παρά τα όποια προβλήματα, εξαιτίας και του συνεχιζόμενου αμερικανικού εμπάργκο, που αντιμετώπιζε η χώρα, ο «στρατός με λευκές ρόμπες» με χιλιάδες γιατρούς πιστούς στον Ιπποκράτειο Όρκο και με αρχή την διεθνή αλληλεγγύη, έχουν σπεύσει για βοήθεια σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν λαούς που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν επιδημίες ή φυσικές καταστροφές,

αλλά αξιοποιώντας και τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους, έχουν βοηθήσει στην ίδρυση Σχολών Ιατρικής, αλλά και στην λειτουργία και στις δομές οργάνωσης στα δημόσια συστήματα υγείας σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα λεγόμενου Τρίτου Κόσμου.

Από το 1963, η Κούβα έχει στείλει περισσότερους από 400.000 επαγγελματίες υγείας σε 164 χώρες.

Αυτό σημαίνει η έμπρακτη αλληλεγγύη, ο σεβασμός και η ανθρωπιά δεμένες με την επιστήμη, την αυτοθυσία και τον ορθολογισμό.

Όταν ο Φιντέλ Κάστρο στις 19 Σεπτέμβριου του 2005 ανακοινώνει, σε τελετή αποφοίτησης 1.905 γιατρών που ολοκλήρωναν τις σπουδές τους, τη δημιουργία της διεθνούς οργάνωσης γιατρών «που θα είναι ικανή να καταπολεμήσει το θάνατο», την ίδρυση του Διεθνούς Τάγματος Ειδικευομένων Ιατρών σε καταστάσεις Καταστροφών και Σοβαρών Επιδημιών με το όνομα «Henry Reeve», είχε ήδη θεμελιωθεί με άριστα αποτελέσματα η προσπάθεια ετών.

Ελληνική πρωτοβουλία για απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στους Γιατρούς της Κούβας
Νόμπελ στους Γιατρούς της Κούβας: Επιτροπή 100 προσωπικοτήτων προωθεί το αίτημα!

Στην ομάδα αυτή θα μπορούσαν να συμμετέχουν με άκρως αυστηρά κριτήρια συμπεριλαμβάνοντας τη γνώση της επιδημιολογίας και των ασθενειών, αλλά και δύο γλωσσών, καθώς και άριστη φυσική κατάσταση αλλά και την προθυμία να μεταβούν όπου και αν χρειαστεί, μιας ιατρικής οργάνωσης που θα έχει σκοπό της να βοηθάει οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη πλήττεται από φυσικές καταστροφές.

Είχε τονίσει χαρακτηριστικά:

«Θα εκπαιδεύσουμε επαγγελματίες, που θα είναι έτοιμοι να καταπολεμήσουν το θάνατο. Θα αποδείξουμε πως υπάρχει απάντηση σε πολλές τραγωδίες του πλανήτη, πως ο πλανήτης μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερος, θα καταδείξουμε την αξία της συνείδησης και της ηθικής, και θα προσφέρουμε ζωή».

Και ακριβώς αυτό κάνουν.

Σε σεισμούς, τυφώνες, πλημμύρες, επιδημίες και ηφαιστειακές εκρήξεις, οι Γιατροί της Κούβας είναι πάντα στη πρώτη γραμμή βοηθώντας τους λαούς σε όλη τη γη, σε όλες τις ηπείρους.

Στην περιπέτεια που περνάει και σήμερα η ανθρωπότητα, οι Ιατρικές Ταξιαρχίες «Henry Reeve» ανταποκρίθηκαν άμεσα και ουσιαστικά στο κάλεσμα για βοήθεια, σε χώρες της Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής, Λατινικής Αμερικής και στην Καραϊβική, αλλά και στην Μέση Ανατολή, για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19.

Μέχρι σήμερα 36 Ιατρικές Ταξιαρχίες «Henry Reeve», έχουν λάβει μέρος σε αποστολές σε 38 χώρες. Συνολικά έχουν συμμετάσχει 3.707 γιατροί και επαγγελματίες υγείας. το 66% είναι γυναίκες

Το Εθνικό σύστημα Υγείας της Κούβας είναι δωρεάν σε όλα τα επίπεδα για ολόκληρο τον πληθυσμό.

Η πρακτική της προληπτικής ιατρικής, η οποία βασίζεται σε ένα πρωτογενές κοινωνικό μοντέλο το οποίο μπορεί να δρα εκπαιδευτικά και προληπτικά, είναι απαραίτητη για την αποφυγή σοβαρών ασθενειών, βασίζεται στην αρχή ότι: Κανείς δεν μένει αβοήθητος σε αυτήν τη χώρα.

Διαθέτει επίσης ειδικευμένα νοσοκομεία και διαγνωστικές μεθόδους για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, επιπρόσθετα την εμπειρία και τον επαγγελματισμό των γιατρών της, οι οποίοι έχουν ενεργήσει σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η Κούβα μοιράζεται ό,τι έχει. Η Κούβα σώζει Ζωές. Η Κούβα στέλνει γιατρούς όχι βόμβες. Είναι πολύ σημαντικό να αναδείξουμε την πραγματικότητα.

Νόμπελ στους Γιατρούς της Κούβας: Επιτροπή 100 προσωπικοτήτων προωθεί το αίτημα
Νόμπελ στους Γιατρούς της Κούβας: Επιτροπή 100 προσωπικοτήτων προωθεί το αίτημα!

Ναι… να διεκδικήσουμε Νόμπελ για τους Επαναστάτες Γιατρούς. σε αυθεντικούς μαχητές της Ειρήνης, του Διεθνισμού, της Αδελφοσύνης και της Ανιδιοτελούς προσφοράς στην Ανθρωπότητα, ως ελάχιστη αναγνώριση του Άθλου τους!

Είναι καιρός πια το Νόμπελ να το δίνουν οι Λαοί!

Να γίνει Άμεσα Άρση στο Άδικο Εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Κούβα, το νησί της Ελευθερίας!

Ευχαριστούμε Κούβα!

Νόμπελ στους γιατρούς της Κούβας 2021

Η σελίδα στο Facebook Nobel Prize for the Doctors of Cuba 2021

(Visited 423 times, 1 visits today)