Μισοάδειο και μισογεμάτο
Τον «πήχη» των προσδοκιών που η ίδια καλλιεργεί στο λαό, για δήθεν μέτρα ανακούφισης, κατεβάζει ακόμα πιο κάτω η κυβέρνηση, ενόψει και της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Παρουσιάζοντας το ποτήρι «μισοάδειο» για τα λαϊκά στρώματα, το οικονομικό επιτελείο μιλάει για «βαρύ χειμώνα» και ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες να στείλει τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ, που θα …καταργούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετά η ΝΔ.
Αλλά και οι όποιες διακηρύξεις για μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα πάνε ξανά περίπατο, ενώ τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, λεφτά που τους έκλεψε το κράτος, παρουσιάζονται ως δήθεν «13η σύνταξη» και «παροχή»!
Και βέβαια ούτε λόγος για τις υπόλοιπες λαϊκές ανάγκες, όπως αυτές που αφορούν την πανδημία, την προστασία των εργαζομένων, το άνοιγμα των σχολείων κ.ο.κ., αφού τα μέτρα που ζητάνε οι εργαζόμενοι είναι «ανεφάρμοστα» επειδή κοστίζουν στο κράτος.
Την ίδια ώρα, όμως, η κυβέρνηση παρουσιάζει «μισογεμάτο» το ποτήρι στο κεφάλαιο, διαβεβαιώνοντας πως η βαθιά ύφεση είναι μέσα στις προβλέψεις της και ότι έχει κρατημένα «πολεμοφόδια» για τον «δύσκολο χειμώνα».
Ποια είναι όμως αυτά τα πολεμοφόδια;
Είναι οι απανωτές φοροαπαλλαγές και τα προνόμια που επεκτείνονται, με αποτέλεσμα το πρώτο 7μηνο του έτους οι επιχειρηματικοί όμιλοι να έχουν πληρώσει λιγότερο και από το 3% της συνολικής φορολογίας!
Είναι τα μέτρα επέκτασης της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με αναστολές συμβάσεων, εκτίναξη της «ευελιξίας», μειώσεις μισθών και ανατροπές συμβάσεων.
Είναι οι «κλειδωμένες» ανακοινώσεις για τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών που πάνε πακέτο με τα σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Οι «μεταρρυθμίσεις» – κόλαφος στο «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο» που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην Κομισιόν, όπως π.χ. για το «στεγνό καθάρισμα» της πρώτης κατοικίας του λαού.
Αλλά και οι πολεμικές δαπάνες, που στο όνομα της «άμυνας της χώρας» υπηρετούν στην πραγματικότητα την παραπέρα εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.
Το «ποτήρι» λοιπόν είναι «μισοάδειο» για το λαό και τις ανάγκες του, για να είναι «μισογεμάτο» για το κεφάλαιο και τις απαιτήσεις του.
Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα όμως δεν πρέπει να επιτρέψουν να δουν το ίδιο «έργο» ξανά.
Πηγή: Ριζοσπάστης