Print Friendly, PDF & Email

Μήπως να μπει και νέος δημοτικός φόρος; Το «Σχολειόσημο»;

Με το άρθρο του με τίτλο «Τα καλά και συμφέροντα» σε τοπική εφημερίδα, ο κύριος Ζακυνθινός δεν έθιξε εμένα προσωπικά αλλά το σύνολο των εκπαιδευτικών.

Η απάντησή μου όμως δεν θα είναι επί προσωπικού (θα ήταν πιο εύκολο), αλλά μία απάντηση με την ιδιότητά μου ως εκπαιδευτικού.

Γιατί είναι προσβλητικό να γράφετε ότι ο εκπαιδευτικός είναι βολεμένος («τα καλά και συμφέροντα») γιατί αμείβεται από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων.

Μήπως να μπει και νέος δημοτικός φόρος; Το «Σχολειόσημο»;
Μήπως να μπει και νέος δημοτικός φόρος; Το «Σχολειόσημο»;

Και αυτός είναι ο λόγος που αντιδρά στο να επιχορηγούν οι δήμοι τα σχολεία στην ουσία επιβάλλοντας νέους φόρους καθώς η κρατική επιχορήγηση δεν επαρκεί .

Όταν στο ίδιο άρθρο δεν υπάρχει μισή κουβέντα για την τεράστια μείωση δαπανών για την παιδεία.

Ναι, κύριε Ζακυνθινέ, οι εκπαιδευτικοί αμείβονται από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων.

Και στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι περήφανοι, γιατί ενώ οι κυβερνήσεις των μνημονίων μείωσαν τους μισθούς τους κατά 40%, αυτοί έδωσαν και δίνουν αγώνα για να μορφώνουν τα παιδιά του ελληνικού λαού.

Ενώ παράλληλα στα σχολεία επιφορτίζονται και με τα καθήκοντα του καθαριστή, του σιτιστή, του τραπεζοκόμου, του νοσοκόμου, του υδραυλικού κ.τ.λ. για να καλύψουν τις ανεπάρκειες του κράτους και να στηρίξουν το δημόσιο σχολείο.

Εσείς που αμείβεστε από ιδιώτη, προφανώς θεωρείτε δικαίωμά σας να μην υπερασπίζεστε το δημόσιο σχολείο, αλλά τα «καλά και συμφέροντα» των πολιτικών που στηρίζετε!

Η αναφορά μου, που σχολιάζετε, για το γεγονός ότι συνταγματικά είναι υποχρέωση του κράτους η δωρεάν και δημόσια Παιδεία, δεν έγινε μόνο για να επικαλεστώ ένα σημαντικό άρθρο του συντάγματος, αλλά επειδή η δωρεάν και δημόσια Παιδεία κερδήθηκε από τον λαό με αγώνες, με θυσίες, ακόμα και με αίμα.

Θα σας θυμίσω το εμβληματικό σύνθημα 15% για την παιδεία, τότε που οι διαδηλώσεις συγκλόνιζαν όλη την Ελλάδα.

Δεν μας το χάρισαν το κερδίσαμε!!!

Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, θέλω να τονίσω ότι όποιος εκφέρει δημόσιο λόγο καλό θα είναι να έχει μια στοιχειώδη ενημέρωση και αυτά που λέει να έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Γιατί, ως γνωστόν, το κράτος μετέφερε στους Δήμους μόνο τις αρμοδιότητες της συντήρησης των σχολείων. Η επιχορήγηση της συντήρησης είναι υποχρέωση αποκλειστικά του κράτους.

Πως γίνεται αυτό;

Μετατρέπουν τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς σε επαίτες
Μήπως να μπει και νέος δημοτικός φόρος; Το «Σχολειόσημο»;

Μέσω της κρατικής επιχορήγησης για λειτουργικά έξοδα στις σχολικές επιτροπές και μέσω της ΣΑΤΑ, που αφορά και τη συντήρηση και των σχολείων.

Και λέτε να πληρώνουν οι δήμοι από τα ανταποδοτικά τέλη. Υπάρχει κάποιος δήμος που έχει τέτοιο τέλος; Αναρωτιέμαι πού τα είδατε όλα αυτά;

Οι ΚΑΠ προς τους δήμους δεν έχουν μειωθεί κατά 60%;

Αυτά τα γνωρίζει ο αρθρογράφος ή κάνει ότι δεν τα γνωρίζει; Γιατί, λοιπόν, κάποιοι λίγοι Δήμοι αναγκάζονται να επιχορηγούν τη λειτουργία των σχολείων;

Θα το εξηγήσω με ένα παράδειγμα:

Ο Καποδιστριακός Δήμος Πατρέων επιχορηγούνταν ετησίως πριν τα μνημόνια από το κράτος για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων με 3,7 εκ. ευρώ και με 6 εκ. ευρώ για ΣΑΤΑ.

Το 2019 ο Κλεισθενικός Δήμος Πατρέων (Πάτρα, Ρίο, Μεσσάτιδα, Βραχνέικα, Παραλία) επιχορηγείται με 1,9 εκατ. για τα λειτουργικά έξοδα και με 2 εκ. για τη ΣΑΤΑ!!!

Η ασύλληπτα τεράστια μείωση των δαπανών για την παιδεία έγινε την ίδια στιγμή που οι μνημονικές κυβερνήσεις πετσόκοβαν μισθούς και συντάξεις και αυξάναν τη φορολογία του λαού κατά 100%.

Πού πήγαν τα χρήματα που κόπηκαν από την Παιδεία, από τους εργαζόμενους και από τη φορολογία;

Πήγαν, και συνεχίζουν να πηγαίνουν, στις τράπεζες, στους δανειστές, στους μεγαλοεργολάβους κτλ.

Και τώρα βγαίνουν κάποιοι και λένε στον λαό που στενάζει από τη φορολογία, αν θέλει δημόσια παιδεία να ξαναπληρώσει φόρους στους Δήμους.

Αλήθεια, μήπως υπάρχει και κάποια πρόταση να μπει κάποιος νέος δημοτικός φόρος; Το «σχολειόσημο»;

Μήπως τα παιδιά να δίνουν κάθε Δευτέρα 5 ευρώ στην πόρτα των σχολείων όπως έδιναν οι γονείς τους πρόσφατα στα δημόσια νοσοκομεία;

Επίσης, υπάρχει και η πλειοψηφία των Δήμων που δεν επιχορηγεί τα σχολεία.

Για παράδειγμα, στον Δήμο Αθηναίων, όπως τα πρόσφατα ρεπορτάζ αναφέρουν, τα παιδιά στα σχολεία ξεπαγιάζουν και οι γονείς πληρώνουν από την τσέπη τους για θέρμανση, για είδη καθαρισμού κτλ.

Τώρα, βέβαια, «κατά την ευρεία έννοια του όρου» το κράτος είναι ο πολίτης. Κι εκεί λοιπόν όλα καλά.

Τέλος, οι Δήμοι δεν κρίνονται μόνο για το αν συνεισφέρουν στη λειτουργία των σχολείων, αλλά και για το αν συμπαρατάσσονται και στηρίζουν τον αγώνα των εκπαιδευτικών και των γονιών, που απαιτούν δωρεάν δημόσια Παιδεία.

Μήπως να μπει και νέος δημοτικός φόρος; Το «Σχολειόσημο»;

Υ/Γ.: Σε αυτά που αναφέρονται στο άρθρο για τους αριστερούς, τα ιδιωτικά σχολεία κτλ. δεν θα απαντήσω. Έχουν απαντηθεί πολλά χρόνια πριν όταν τα έγραφε η «Αυριανή»!

Στέλιος Παλαρμάς
Εκπαιδευτικός
Γραμματέας Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πάτρας,
Αντιπρόεδρος ΠΕ Σχολικής Επιτροπής Δήμου Πατρέων

(Visited 317 times, 1 visits today)