«Μηδενικές» και πάλι οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών!
Ανακοινώσεις της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια
Η ανακοίνωση για τις (μη) μεταθέσεις στη Δευτεροβάθμια:
«Για άλλη μια χρονιά θα μείνουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες συνάδελφοι μας μακριά από τον τόπο τους! Ικανοποιήθηκε μόλις το 7,07%!
Μετά την ανακοίνωση των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα τα αποτελέσματα και για τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας.
Και φέτος χιλιάδες οικογένειες εκπαιδευτικών θα μείνουν χωρισμένες με εκατοντάδες χιλιόμετρα ανάμεσά τους και με το φορτίο να διατηρούν 2 σπίτια, να πληρώνουν συνεχώς δυσβάσταχτα μεταφορικά και διπλή διαβίωση!
Είναι χαρακτηριστικά τα συνολικά στοιχεία: μετάθεση ζήτησαν 6.675 εκπαιδευτικοί, απορρίφθηκαν 6.201 (92,93%) και πήραν μετάθεση 472 (μόλις 7,07%)!
Μια πρώτη ματιά στα στοιχεία προκύπτει ότι μόνο σε 2 κλάδους (ΠΕ02, ΠΕ03) μετατέθηκαν πάνω από 50 συνάδελφοι ανά κλάδο, σε 8 κλάδους πάνω από 10, σε 14 κλάδους (ΠΕ04.05, ΠΕ11, ΠΕ19, ΠΕ20, ΠΕ14.01, κα) μόνο ένας!!!
Παρόλη την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να «εξορθολογήσει» τα κενά ικανοποιώντας τις επιταγές των ΟΟΣΑ-ΕΕ-ΣΕΒ, «μαγειρεύοντας» με τέχνη ακόμα και τα δικά τους στοιχεία, βλέπε συγχωνεύσεις τμημάτων, τμήματα 25 και 28 μαθητών, κλείσιμο τμημάτων στα ΕΠΑΛ κλπ, τα ίδια τα στοιχεία είναι αμείλικτα.
Οι χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών, κάθε χρόνο, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες επιβεβαιώνουν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν στα σχολεία.
Κενά που σαφώς μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη των μονίμων συναδέλφων να επιστρέψουν στο τόπο τους, κοντά στις οικογένειες τους, αλλά και των αναπληρωτών για μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Κι όλα αυτά σε μια εποχή που οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι για πάνω από 9 χρόνια, που έχουμε χάσει πάνω από 6 μισθούς. Πώς θα τα βγάλουν πέρα οι συνάδελφοί μας; Πολλοί από αυτούς ζουν αυτόν τον γολγοθά χρόνια!
Μετά τη σφαγή και στις φετινές μεταθέσεις, έχει σημασία να επισημάνουμε ότι η πάγια τακτική που ακολουθεί η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ, παλιοί και νέοι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, βάζοντας πλάτη στις αναδιαρθρώσεις που φέρνουν περικοπές και συγχωνεύσεις, συμμετέχοντας σε «φιλικές κουβεντούλες» με το Υπουργείο για κριτήρια όχι διορισμών αλλά απολύσεων, φέρνουν την απογοήτευση και την αδρανοποίηση.
Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι οι μεταθέσεις των μονίμων και οι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί είναι δεμένες χέρι με χέρι.
Είναι ανάγκη τώρα να δυναμώσουμε την πάλη μας για να μπορούμε να ζούμε εμείς με τα παιδιά μας μια ανθρώπινη ζωή! Δεν το βάζουμε κάτω!
Όλες και όλοι στην 24ωρη απεργιακή δράση του Κλάδου στις 30 Μάρτη και στα Πανελλαδικά Πανεκπαιδευτικά Συλλαλητήρια στις 13:30 στην Αθήνα στα Προπύλαια και στη Θεσ/νίκη στο Άγαλμα Βενιζέλου!»
Αθήνα, 27/3/2018
Πηγή: ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών
Ανακοίνωση από την Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια
«Για άλλη μια χρονιά χιλιάδες οικογένειες εκπαιδευτικών θα μείνουν χωρισμένες με εκατοντάδες χιλιόμετρα ανάμεσά τους και με το φορτίο να διατηρούν 2 σπίτια, να πληρώνουν συνεχώς δυσβάσταχτα μεταφορικά και διπλή διαβίωση!
Είναι χαρακτηριστικά τα συνολικά στοιχεία: Ζήτησαν μετάθεση 4.596 εκπαιδευτικοί, απορρίφθηκαν οι 4045 (88,01%) και πήραν μετάθεση 551 (μόλις 11,99%)!
Αλλά έχουν ενδιαφέρον και κατά ειδικότητα:
- Ένας/μια μόνο θεατρολόγος ζήτησε μετάθεση και δεν την πήρε!
- Στους Γυμναστές και πάλι δεν έγινε σχεδόν καμία μετάθεση, ικανοποιήθηκαν μόνο 13 στις 556 αιτήσεις (2,34%)!
- Οι Γερμανικής πήραν μετάθεση 3 στους 59 (μόλις το 5,08%),
- ενώ οι Γαλλικής 9 στους 131 (μόλις 6,87%)!
Ακολουθούν χαμηλά οι:
- Καλλιτεχνικών 3 στους 25 (12%),
- Νηπιαγωγοί 112 στους 904 (12,39%),
- Δάσκαλοι 310 στους 2401 (12,91%),
- Μουσικοί 9 στους 48 (18,75%),
- Αγγλικής 62 στους 313 (19,81%)
- και Πληροφορικής 30 στους 158 (18,99%)!
Σε όλα τα κενά που δεν πήγαν συνάδελφοι μόνιμοι, που ταλαιπωρούνται χρόνια μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους, θα κληθούν αναπληρωτές, που για να φτάσουν εκεί θα διασχίσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα! Για να μοιράζεται ομηρία και τσάκισμα σε πολλούς!
Κι όλα αυτά σε μια εποχή που οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι για πάνω από 9 χρόνια, που έχουμε χάσει πάνω από 6 μισθούς.
Πώς θα τα βγάλουν πέρα οι συνάδελφοί μας; Πολλοί από αυτούς ζουν αυτόν τον γολγοθά χρόνια, ειδικότερα οι συνάδελφοι κάποιων ειδικοτήτων!
Το Υπ. Παιδείας, υπηρετώντας πιστά τον «εξορθολογισμό» ΟΟΣΑ και 3ου μνημονίου και εντολές του ΣΕΒ, «μαγείρεψε» καλά ακόμα και τις ανάγκες που προκύπτουν από τα δικά του νούμερα και στοιχεία, των 25 και 28 μαθητών στο τμήμα, των σχολείων που φορτώνονται ως τ’ αυτιά για να επιτευχθεί η μέγιστη εξοικονόμηση προσωπικού, των πετσοκομμένων μαθημάτων και ωρών.
Το ψαλίδισμα άρχισε από χαμηλά, από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, που αρίστευσαν στην περικοπή κενών.
Παράδειγμα ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Α’ Διεύθυνσης Π.Ε. Αθήνας, στην οποία δε μετατέθηκε ούτε ένας δάσκαλος/α για τρίτη χρονιά (!), γιατί «εκτιμά» ότι έχει πλεόνασμα 10 δασκάλους, την ίδια στιγμή που, με βάση τον πίνακα κίνησης προσωπικού, υπάρχουν 105 οργανικά κενά και μετατέθηκαν προς άλλα ΠΥΣΠΕ 20 δάσκαλοι!
Μιλάμε δε για τη μεγαλύτερη Διεύθυνση της χώρας που θεωρείται «χωνευτήρι» γιατί μόλις αρχίσουν τα σχολεία παρουσιάζονται εκατοντάδες κενά!
Το ψαλίδισμα συνεχίστηκε από τους Περιφερειακούς Διευθυντές, που «επεξεργάστηκαν» σαφώς προς τα κάτω τα οργανικά κενά που τους έστειλαν οι Διευθυντές Εκπαίδευσης και τελικά το Υπ. Παιδείας κατέληξε στη φετινή σφαγή!
Φτάνει πια! Εδώ και τώρα να γίνει 2η φάση μεταθέσεων για να μετατεθούν οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί στον τόπο συμφερόντων τους!
Μετά τη σφαγή και στις φετινές μεταθέσεις, έχει σημασία να επισημάνουμε πόσο τελικά αποπροσανατολιστική ήταν η τακτική της διευρυμένης πλειοψηφίας στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, που για 2 σχεδόν χρόνια έστρεφε τον Κλάδο να συζητά και να ξανασυζητά την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, όταν είναι γνωστό ότι οι Υπηρεσιακές Μεταβολές (μεταθέσεις, αποσπάσεις) τείνουν προς εξαφάνιση!
Ακόμα κι από αυτό το ζήτημα, που όμως τσακίζει τη ζωή χιλιάδες συναδέλφων, φαίνεται ο προσανατολισμός της πλειοψηφίας της ΔΟΕ, που, αντί να διεκδικήσει να πάνε οι εκπαιδευτικοί στον τόπο συμφερόντων τους, διαπραγματευόταν τα μόρια που τελικά μένουν σε αχρησία!»
Πηγή: ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών