«Μη στείλετε λάθος μήνυμα στη Δύση» λένε οι «πατριώτες»
Το «Μακεδονικό» κι ο Νατοϊκός μονόδρομος των εθνικιστών
Όταν μια από τις πλέον εθνικιστικές φωνές εναντίωσης στη συμφωνία των Πρεσπών φτάνει να λέει ότι αν η ΝΔ βγει κυβέρνηση, θα πρέπει απλά να επαναδιαπραγματευτεί μερικές πλευρές αυτής της συμφωνίας,
αντιλαμβάνεται κανείς το πόσο κάλπικη είναι η δικομματική αντιπαράθεση που στήνεται γύρω από το λεγόμενο Μακεδονικό.
Ο λόγος για την εφημερίδα «Δημοκρατία» και τον δημοσιογράφο Μ. Κοττάκη, ο οποίος, αναγνωρίζοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί «κορυφαία γεωπολιτική επιλογή» για τις ΗΠΑ, καλεί τη ΝΔ να μην στείλει λάθος μήνυμα στη «δύση».
Και ποιο είναι το σωστό «μήνυμα», κατά τη γνώμη της εφημερίδας;
Ότι θα πρέπει να κάνει αυτό το …
«Τόσο μεγάλο ρουσφέτι στις ΗΠΑ» (!),
δηλαδή τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, αλλά να ζητήσει μεγαλύτερα ανταλλάγματα, δηλαδή διατυπώσεις που δεν θα αφήνουν περιθώρια αναγνώρισης «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικού έθνους».
Τι επιβεβαιώνουν τέτοιες παρεμβάσεις;
Ότι το πλαίσιο στο οποίο κινούνται τόσο οι υπερασπιστές όσο και οι πολέμιοι της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι δεδομένο και δεν είναι άλλο από το αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλιστικό πλαίσιο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρείται επίσης δεδομένο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πρωτοστατήσει για την ισχυροποίηση της θέσης των ΗΠΑ στα Βαλκάνια κόντρα στη Ρωσία,
καθώς όπως παραδέχεται και ο Μ. Κοττάκης:
«Οι Πρέσπες για τη Δύση δεν είναι μια συμφωνία που αφορά θέματα Ιστορίας και ταυτότητας. Είναι πρωτίστως κορυφαία αμυντική, οικονομική και γεωπολιτική επιλογή, αμέσως συνδεόμενη με τις ενεργειακές εξελίξεις στη Μεσόγειο.
Από τις Πρέσπες περνά η αύξηση της διείσδυσης και της κυριαρχίας των ΗΠΑ στην περιοχή μας. […]
Πίσω από τις Πρέσπες υπάρχουν συμφέροντα oρατά (η ανάγκη των ΗΠΑ να εντάξουν τη βάση τους στα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και να ενοποιήσουν την αντιρωσική άμυνα στα Βαλκάνια), κρύβονται όμως και συμφέροντα λιγότερο ορατά».
Γι’ αυτό με κυνισμό σημειώνει ότι:
«Άλλος δρόμος δεν υπάρχει»
από την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, και μάλιστα
«Με τρόπο που θα αποκλείει κάθε πιθανότητα παρερμηνειών, ότι τάχα η καταψήφιση των Πρεσπών ισοδυναμεί με φιλορωσική κίνηση».
Για το λαό, όμως, αυτή η συμφωνία είναι κακή και επικίνδυνη ακριβώς επειδή προωθεί αυτούς τους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και ταυτόχρονα περιέχει το σπέρμα εθνικισμών και αλυτρωτισμών, που μπορούν στο μέλλον να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου.
Αυτά όμως είναι «ψιλά γράμματα» για τα αστικά κόμματα και τους προπαγανδιστές τους, μπροστά στα οφέλη που φιλοδοξεί να αποκομίσει το κεφάλαιο από τη συμμετοχή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.
Γι’ αυτό η «Δημοκρατία» και ο αρθρογράφος της κάνουν ειδική αναφορά στις μπίζνες εφοπλιστικών και ενεργειακών κολοσσών και γι’ αυτό η ΝΔ ζητά ουσιαστικά μια …καλύτερη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών.
Oι ΗΠΑ ως «εγγυητές» της ασφάλειας στην Ανατ. Μεσόγειο
«Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα να μη δημιουργήσει εμπόδια στις γεωτρήσεις που γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ στέλνει με αποκλειστική συνέντευξή του ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ».
Κάπως έτσι παρουσιάστηκε από την πλειοψηφία των αστικών ΜΜΕ η συνέντευξη του Αμερικανού αξιωματούχου στην «Καθημερινή» της Κυριακής.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι ΗΠΑ εμφανίζονται ως «εγγυητές» της ασφάλειας στην Ανατ. Μεσόγειο και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, έναντι της κακόβουλης Τουρκίας.
Είναι όμως έτσι; Ας δούμε τι απάντησε ακριβώς ο Μίτσελ:
«Δεν θα δούμε φιλικά κανενός είδους παρενόχληση στα νερά της Κύπρου, ειδικά όταν εμπλέκονται αμερικανικά πλοία. Είδαμε τι συνέβη με την ΕΝΙ, οπότε παρακολουθούμε αυτά τα πράγματα πολύ προσεκτικά».
Δηλαδή, οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή για να προστατεύσουν τις γεωτρήσεις όπου εμπλέκονται αμερικανικά κεφάλαια και για να μη γίνει αυτό που έγινε με την ιταλική ENI, η οποία ματαίωσε τις γεωτρήσεις επειδή παρενοχλούνταν από την Τουρκία.
Όσο για την Κύπρο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ο Μίτσελ απαντάει επί λέξει:
«Η Κύπρος […] όπως κάθε άλλη κυρίαρχη χώρα, έχει πόρους τους οποίους μπορεί να εκμεταλλευθεί. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση της Κύπρου θα το κάνει με τρόπο που να είναι δίκαιος, με τη συμμετοχή όλων […]
Ελπίζω να τους συμπεριλάβουν όλους. Δεν θέλουμε να δούμε την εκμετάλλευση αυτών των πόρων να γίνει εμπόδιο στην πολιτική διαδικασία στο νησί».
Οι απαντήσεις αυτές μόνο ως πίεση προς την Κύπρο μπορούν να εκληφθούν, για να αποδεχτεί τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην επικράτειά της, όπως ακριβώς επιδιώκει και η Τουρκία, ανεξάρτητα από την όποια διευθέτηση του Κυπριακού.
Πηγή: Ριζοσπάστης