Λαϊκή αγανάκτηση μετά το αρχικό σοκ από τη γιγάντια έκρηξη! (εικ)
Λίβανος: Στους 154 έφτασαν οι νεκροί, 5.000 οι τραυματίες ενώ 300.000 έχουν μείνει άστεγοι!
Η έντονη δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση του λαού του Λιβάνου για την ανικανότητα και τη διαφθορά των αρχών παίρνει πλέον τη θέση του αρχικού σοκ από την τεράστια έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη στο λιμάνι της Βηρυτού και έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο 154 ανθρώπων, τουλάχιστον 5.000 τραυματίες και πάνω από 300.000 αστέγους.
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο χθες βράδυ για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις γιγαντιαίες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού την Τρίτη, ενώ μεγάλη αντικυβερνητική κινητοποίηση προβλέπεται να γίνει το Σάββατο στην πρωτεύουσα της χώρας, που παραμένει βυθισμένη σε οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.
Στο στόχαστρο της λαϊκής οργής βρίσκονται οι λιβανέζικες αρχές, που -όπως φάνηκε- δεν μπορούν να προστατεύσουν τον λαό, ούτε καν από έναν κίνδυνο που ήταν γνωστός και προβλέψιμος.
Όπως αποδείχθηκε μετά την έκρηξη, οι λιμενικές αρχές, τα τελωνεία, κάποιες από τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι δικαστικές αρχές και η κυβέρνηση γνώριζαν τον κίνδυνο που ήγειρε η αποθήκευση της τεράστιας ποσότητας αυτής χημικού λιπάσματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εκρηκτικό στο λιμάνι της Βηρυτού, όμως οι πάντες προτίμησαν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη, επιρρίπτοντάς τες σε κάποιον άλλο.
Λαϊκή αγανάκτηση μετά το αρχικό σοκ από τη γιγάντια έκρηξη – Έρευνες και διώξεις «κατόπιν εορτής»
Τελικά, οι αρχές κινητοποιήθηκαν, όμως «κατόπιν εορτής».
Όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NNA, τουλάχιστον 16 στελέχη και εργαζόμενοι στο λιμάνι της Βηρυτού και στην υπηρεσία των Τελωνείων έχουν τεθεί υπό κράτηση και ανακρίνονται στο πλαίσιο της έρευνας για τη φονική έκρηξη.
Πρόκειται για:
«Στελέχη του διοικητικού συμβουλίου του λιμανιού και της διοίκησης των Τελωνείων, καθώς και για υπευθύνους των εργασιών συντήρησης και (εργάτες) που εκτελούσαν αυτές τις εργασίες στην αποθήκη νούμερο 12»,
όπου φυλάσσονταν τόνοι νιτρικής αμμωνίας, ανέφερε ο στρατιωτικός εισαγγελέας Φάντι Ακίκι σε μια ανακοίνωσή του.
Ο Ακίκι δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των υπόπτων που κρατούνται, σημειώνοντας μόνο ότι η έρευνα συνεχίζεται.
Σε ρόλο «σωτήρα» ο Μακρόν
Αξιοποιώντας στο έπακρο τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε στον Λίβανο η πολύνεκρη έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κατέφθασε χτες το μεσημέρι στην πρωτεύουσα της χώρας σε ρόλο «σωτήρα» και «ρυθμιστή» των επικείμενων εξελίξεων σε επίπεδο πολιτικής, οικονομίας και μελλοντικών μεταρρυθμίσεων.
Υποσχέθηκε σημαντική βοήθεια για να «ξανασταθεί ο Λίβανος στα πόδια του» και ανήγγειλε την πραγματοποίηση μίας διεθνούς συνόδου δωρητών για τον Λίβανο τις επόμενες λίγες μέρες σε συνεργασία της Γαλλίας με τις ΗΠΑ, χώρες της Ευρώπης και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.
Στόχος της συνόδου, όπως εξήγησε, θα είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων για την προμήθεια τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμάκων, λυόμενων σπιτιών για στέγαση και άλλα απαραίτητα αγαθά για τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Βηρυτού που είδαν να ανατρέπεται και να ρημάζει η ζωή τους, που ήταν ήδη δύσκολη εδώ και καιρό λόγω της παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης.
Ο Γάλλος πρόεδρος, αφού ολοκλήρωσε κύκλο «ειλικρινών συζητήσεων», όπως είπε, με την πολιτική ηγεσία και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας, με αυστηρό ύφος, απαίτησε μεταρρυθμίσεις, διαφάνεια και μία νέα πολιτική συμφωνία.
Προειδοποίησε ότι θα επιστρέψει στη Βηρυτό την 1η Σεπτέμβρη για να διαπιστώσει, «ιδίοις όμμασι», εάν υλοποιήθηκαν οι υποσχέσεις που πήρε από την πολιτική ηγεσία της πολύπαθης χώρας.
Όπως οι υποσχέσεις για «διαφανείς διαδικασίες» στη διανομή βοήθειας και στην διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας…
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP και «Reuters»
Πηγή: 902.gr