Print Friendly, PDF & Email

Ο ιός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς εκατομμύρια θύματα

Εκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επιβεβαιώνει ότι οι υπαρκτές συστάσεις για την πρόληψη πανδημιών παρέμειναν «σκονισμένες στα υπόγεια και τα ράφια» των κυβερνήσεων

Την ώρα που συνεχίζεται η εξάπλωση του SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο, με τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους να ξεπερνούν τα 3,33 εκατομμύρια και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 160 εκατ.,

έκθεση που εκπονήθηκε στο πλαίσιο επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η καταστροφική πανδημία θα μπορούσε να έχει προληφθεί και να αντιμετωπιστεί χωρίς να προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους, αν λαμβάνονταν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα από τις κυβερνήσεις, με βάση και τα επιστημονικά συμπεράσματα και τις συστάσεις από προηγούμενες υγειονομικές κρίσεις.

Ο ιός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς εκατομμύρια θύματα
Αυτοσχέδιο κρεματόριο στην Ινδία για τα θύματα της πανδημίας

Η έκθεση συντάχθηκε από «ανεξάρτητη ομάδα υψηλού επιπέδου» και «ανατέθηκε από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ στα κράτη – μέλη που συμμετείχαν στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάη του περασμένου έτους», για μια ανασκόπηση του τι συνέβη και τι συμπεραίνεται γύρω από την πανδημία.

Η σημερινή πανδημία δεν ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, επισημαίνει η έκθεση, αντίθετα «υπάρχουν πολλές επιστημονικές επισημάνσεις για προηγούμενες κρίσεις υγείας, που περιλαμβάνουν συστάσεις.

Ωστόσο, παραμένουν σκονισμένες στα υπόγεια του ΟΗΕ και στα ράφια των κυβερνήσεων»…

«Η κατάσταση όπου βρισκόμαστε σήμερα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί»,

προσθέτει, κάνοντας λόγο για «μυριάδες αποτυχίες, κενά και καθυστερήσεις στην ετοιμότητα και την ανταπόκριση. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αποτυχία να μάθουμε από το παρελθόν».

«Οι περισσότερες χώρες του κόσμου δεν ήταν προετοιμασμένες για πανδημία»,

αναφέρει η έκθεση.

Επιπλέον, από τον Δεκέμβρη του 2019 που αναφέρθηκε ο νέος ιός στη Γουχάν μέχρι και τον Γενάρη του 2020 –που ανακηρύχτηκε η παγκόσμια πανδημία– δεν έγινε τίποτα, ενώ και ο Φλεβάρης του 2020 ήταν ένας «χαμένος μήνας», που οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να έχουν αξιοποιήσει για να προετοιμαστούν, σημειώνεται.

Υπογραμμίζεται ακόμα ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε και εξαιτίας «των γεωπολιτικών εντάσεων» και του «εθνικισμού», δηλαδή του ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που αντιτίθεται στην παγκόσμια συνεργασία.

Αναφέρει ακόμη η έκθεση ότι:

«Η προετοιμασία ήταν ασυνεπής και υποχρηματοδοτούμενη, το σύστημα συναγερμού ήταν πολύ καθυστερημένο και μετριοπαθές, ο ΠΟΥ ήταν ανεπαρκής».

Αυτό που δεν αναφέρεται στην έκθεση του ΠΟΥ, βέβαια, είναι ο λόγος που έμειναν «σκονισμένες σε υπόγεια και ράφια» όλες οι επιστημονικές επισημάνσεις πολύ πριν τη σημερινή πανδημία, όπως και γιατί δεν λήφθηκαν τα αναγκαία μέτρα ούτε και μετά το ξέσπασμά της.

Ο ιός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς εκατομμύρια θύματα
Ο ιός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς εκατομμύρια θύματα

Δεν αναφέρεται δηλαδή ότι οι λαοί έμειναν εκτεθειμένοι με καταστροφικά αποτελέσματα ακριβώς γιατί τα αναγκαία μέτρα για την προστασία τους –προληπτικά και μετά την εμφάνιση της πανδημίας– λογαριάζονται ως «κόστος» για το κεφάλαιο και τα κέρδη του.

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 249 times, 1 visits today)