Γκράφιτι του Γκράμσι στη Φλωρεντία προκαλεί «λύσσα» στους φασίστες
Ο εκλεγμένος με το νεοφασιστικό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» δημοτικός σύμβουλος της πόλης, επιτέθηκε στην απόφαση, κάνοντας λόγο «εικονογραφία που αντιγράφει εκείνη των ολοκληρωτικών καθεστώτων…»
«Πρέπει να εμποδίσουμε αυτό το μυαλό να δουλέψει για τουλάχιστον 20 χρόνια»,
έλεγε ο φασίστας υπουργός εσωτερικών Ισγκρό για τον Αντόνιο Γκράμσι, τον ιδρυτή του ΙΚΚ, ο οποίος πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη φυλακή, χωρίς να κάνει τη χάρη στους διώκτες του, συνεχίζοντας να μάχεται και μέσα από τα σίδερα με την πένα του ως την τελευταία του πνοή το 1937.
83 χρόνια μετά το θάνατό του στα χέρια του καθεστώτος Μουσολίνι, οι ιδεολογικοί επίγονοι του φασίστα ηγέτη εξανίστανται, επειδή η πόλη της Φλωρεντίας χρηματοδότησε μέσω της Ένωσης Θεάτρου Πουτσίνι τη δημιουργία τοιχογραφίας – γκράφιτι του Γκράμσι σε λαϊκή πολυκατοικία της Φλωρεντίας, στην οδό Κανόβα.
Ο εκλεγμένος με το νεοφασιστικό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» δημοτικός σύμβουλος της πόλης, επιτέθηκε στην απόφαση, κάνοντας λόγο «εικονογραφία που αντιγράφει εκείνη των ολοκληρωτικών καθεστώτων» που έχει «ιδεολογικό απόηχο».
Μάλιστα, ο φασίστας πρόβαλε και «αισθητικές» ενστάσεις για τη δημιουργία γκράφιτι σε ακάλυπτους πολυκατοικιών, λέγοντας πως:
«Είμαστε στη Φλωρεντία, όχι στο Χάρλεμ»,
ενώ αντιπρότεινε να δημιουργηθεί γκράφιτι με τη μορφή του ακραία εθνικιστή ποιητή Γκαμπριέλε ντ’ Ανούντσιο και της Νόρμας Κοσέτο, φασίστριας φοιτήτριας που εκτελέστηκε στην Ίστρια της σημερινής Κροατίας από Γιουγκοσλάβους κομμουνιστές στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Η Κοσέτο αποτελεί έμβλημα της ιταλικής ακροδεξιάς, όπως και άλλοι συμπατριώτες της που εκτελέστηκαν στη Γιουγκοσλαβία και παρουσιάζονται ως «θύματα εθνοκάθαρσης» σε μια χυδαία απόπειρα ξαναγραψίματος της ιστορίας.
Δημιουργός του γκράφιτι είναι ο Jorit, γνωστός από αντίστοιχο έργο του αφιερωμένο στο Νέλσον Μαντέλα στην πλατεία Λεοπόλντο της ίδιας πόλης. Μιλώντας για το νέο του δημιούργημα, ο street artist σημείωσε μεταξύ άλλων πως:
«Ο Αντόνιο Γκράμσι δεν είναι μόνο ο πιο διαβασμένος και πολυμεταφρασμένος Ιταλός φιλόσοφος του κόσμου. Ο Αντόνιο Γκράμσι σημαίνει κυρίως ένα πράγμα: Αγώνας».
Φωτογραφία εξωφύλλου: Marco Borelli
Πηγή: Κατιούσα