Για ένα κομμάτι ψωμί, δεν φτάνει μόνο η δουλειά!
Αγαπάμε τον Καπιταλισμό που μας σκοτώνει: Ενας ακόμα εργάτης νεκρός – Αύξηση στα εργατικά «ατυχήματα» καταγράφουν ακόμα και τα επίσημα στοιχεία
Αύξηση κατά 6,3% καταγράφεται στα εργατικά «ατυχήματα» το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ακόμα και στα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.
Τα στοιχεία αυτά κατά βάση αφορούν «ατυχήματα» σε μισθωτούς που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και όχι στο σύνολο της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας, ενώ πάρα πολλά είναι τα εργατικά «ατυχήματα» τα οποία δεν καταγράφονται επισήμως ως τέτοια.
Ακόμα κι έτσι, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε το 2016 4.739 «ατυχήματα», από 4.459 το 2015.
Τα 3.432 αφορούσαν άνδρες και τα 1.307 γυναίκες.
Ο αριθμός των θανατηφόρων περιστατικών, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ήταν 47, από 45 το προηγούμενο έτος. Από αυτά, τα 43 αφορούν άνδρες.
Συνολικά, τα περισσότερα εργατικά «ατυχήματα» καταγράφονται στις ηλικιακές ομάδες 35 – 39 (745) και 40 – 44 (735).
Αντίστοιχα, από τα 47 θανατηφόρα, τα 11 συνέβησαν σε άτομα ηλικίας 40 – 44 ετών και άλλα 10 σε άτομα 50 – 54 ετών.
Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, τα περισσότερα εργατικά «ατυχήματα» το 2016 καταγράφονται στον κλάδο χονδρικού και λιανικού εμπορίου, και επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, στους οποίους συνέβησαν 1.139 «ατυχήματα» (24% του συνόλου).
Ακολουθούν οι κλάδοι της μεταποίησης, με 916 «ατυχήματα» (19,3%), και οι κλάδοι της παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, με 558 «ατυχήματα» (12,8%).
Αντίστοιχα, τα περισσότερα θανατηφόρα περιστατικά συνέβησαν στις Κατασκευές (11) και ακολουθούν η μεταποίηση (7), οι μεταφορές και η αποθήκευση (6) και οι υπηρεσίες καταλύματος και εστίασης (6).
Οσον αφορά το επάγγελμα, από τα 4.739 «ατυχήματα», τα περισσότερα συνέβησαν σε ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες (1.129).
Ακολουθούν οι χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων και οι μονταδόροι (1.308).
Τα περισσότερα θανατηφόρα αφορούσαν και πάλι τους ανειδίκευτους εργάτες (17), τους χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων και τους μονταδόρους (15).
Σε σχέση με τη μορφή του «ατυχήματος», τα περισσότερα (40%) ήταν τραύματα και επιφανειακές κακώσεις, το 37,8% ήταν κατάγματα και 12,5% εξαρθρήματα και διαστρέμματα.
Ένας ακόμα εργάτης νεκρός την ώρα της δουλειάς
Ενας ακόμα εργαζόμενος πέθανε προχτές την ώρα της δουλειάς. Συγκεκριμένα, τη ζωή του έχασε ένας εργάτης που έπεσε από σκαλωσιά χτες το πρωί, κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης κτιρίου στο κέντρο της Ερμούπολης της Σύρου.
Στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που μετέφερε τον εργαζόμενο στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, καθώς και δυνάμεις της Πυροσβεστικής.
Τα ακριβή αίτια της πτώσης του εργάτη διερευνώνται.
Δεύτερο «ατύχημα» σε μια βδομάδα στη «Fulgor»
Νέο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στο εργοστάσιο της «Fulgor», του ομίλου Στασινόπουλου, στην Κορινθία, όταν εργαζόμενος τραυματίστηκε στα δάχτυλα, κατά την εκτέλεση εργασιών φόρτωσης υποβρύχιου καλωδίου.
Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Κορίνθου και στη συνέχεια στο ΚΑΤ.
Πρόκειται για το δεύτερο «ατύχημα» που σημειώνεται στον συγκεκριμένο χώρο μέσα σε λιγότερο από μια βδομάδα, καθώς την περασμένη Τετάρτη ένας 37χρονος εργαζόμενος είχε τραυματιστεί σοβαρά στο χέρι.
Σε ανακοίνωσή του για εκείνο το «ατύχημα», η οποία επιβεβαιώθηκε εκ νέου μέσα σε λίγες μέρες, το Συνδικάτο Μετάλλου Κορινθίας «Ήφαιστος» σημείωνε ότι:
«Μόνο τυχαίο γεγονός και ατομική ευθύνη δεν μπορεί να θεωρηθεί».
Τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο εργοστάσιο:
«Έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα «ατυχήματα». Δεν μπορεί να ξεχνάμε το θανατηφόρο που έγινε το 2015. Η εντατικοποίηση, η συνεχής πίεση να βγει η δουλειά και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας οδηγούν στα «ατυχήματα».
Οι μεγαλοεργοδότες θεωρούν κόστος τα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και για να γλιτώσουν χρόνο και χρήμα δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή […]
Πρέπει να γυρνάμε στα σπίτια και στις οικογένειές μας ακέραιοι. Καλούμε τους εργάτες της «Fulgor» να μην δεχτούν να γίνουν «ημερησία διάταξη»τα «ατυχήματα» στο εργοστάσιο.
Γι’ αυτό πρέπει να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης της υγείας και της ζωής τους στα δικά τους χέρια, διεκδικώντας μέτρα προστασίας και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς».
Πηγή: Ριζοσπάστης