Print Friendly, PDF & Email

Η Γερμανία αγοράζει 190 εκατομμύρια χάπια ιωδίου για «πυρηνική έκτακτη ανάγκη»

Τα χάπια διανέμονται στον πληθυσμό σε περιπτώσεις πυρηνικού ατυχήματος ή πυρηνικού πλήγματος

Σύμφωνα με άρθρο του «Spiegel» που δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγούστου 2019, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας αυξάνει σημαντικά τα αποθέματά της σε χάπια ιωδίου.

Παρόλο που στο άρθρο η προσπάθεια εφησυχασμού είναι ξεκάθαρη, η είδηση δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς τουλάχιστον αναφορικά με τον χρόνο που η Γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει αυτό το μέτρο.

Η Γερμανία αγοράζει 190 εκατομμύρια χάπια ιωδίου για «πυρηνική έκτακτη ανάγκη»
Η Γερμανία αγοράζει 190 εκατομμύρια χάπια ιωδίου για «πυρηνική έκτακτη ανάγκη»

Ειδικά να συνδυαστεί και με τις διεθνείς εξελίξεις και τον ολοένα κι αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας καθώς και την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία INF.

Τα χάπια ιωδίου είναι σχεδιασμένα για να αποτρέπουν τη συσσώρευση ραδιενεργού ιωδίου στον θυρεοειδή αδένα και την απορρόφησή του από τον οργανισμό, προλαμβάνοντας τον καρκίνο.

Σύμφωνα με το «Spiegel»:

«Η Γερμανία αυξάνει σημαντικά τα αποθέματά της, αφού έχει γίνει παραγγελία για 189,5 εκατομμύρια δισκία ιωδίου, πληροφορία που έχει επιβεβαιώσει και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας από Ακτινοβολίες (BfS)».

Και ότι:

«Πρόκειται για μια καθαρή προφύλαξη».

Το άρθρο δικαιολογεί την απόφαση κάνοντας αναφορά στο πυρηνικό ατύχημα στην Φουκοσίμα:

«Η καταστροφή του αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα είχε δείξει ότι σημαντικά περισσότερες περιοχές θα μπορούσαν να πληγούν από ραδιενέργεια από ότι είναι αναμενόμενο».

Το άρθρο επιπλέον αναφέρει ότι:

«Πρόσφατα η γερμανική επιτροπή ραδιολογίας συνέστησε να αυξηθούν σημαντικά οι ζώνες έκτακτης ανάγκης για τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, με την επισήμανση ότι δισκία ιωδίου για παιδιά κι εγκύους πρέπει να φυλάσσονται σε ολόκληρη την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας».

Η Γερμανία αγοράζει 190 εκατομμύρια χάπια ιωδίου για «πυρηνική έκτακτη ανάγκη»
Προσομοίωση πυρηνικού ατυχήματος από τον βελγικό πυρηνικό σταθμό Tihange

Είναι χαρακτηριστικό ότι το άρθρο επισυνάπτει και σύνδεσμο για να ενημερωθούν οι πολίτες για τους κινδύνους που διατρέχουν, αναλόγως του τόπου κατοικίας τους, σε περιπτώσεις πυρηνικού ατυχήματος.

«Ο αριθμός των δισκίων που παραγγέλθηκαν βασίζεται σε πρόσφατη έρευνα των κρατιδίων»,

δήλωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ακτινοπροστασίας.

Δημοσιεύματα σε γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η προσφορά εκατομμυρίων επιπλέον δισκίων ιωδίου έχει τετραπλασιαστεί, πληροφορία που η γερμανική υπηρεσία BfS δεν έχει επιβεβαιώσει.

Σύμφωνα με το «Spiegel», η Γερμανία θέλει να απεξαρτηθεί τελείως από την πυρηνική ενέργεια μέχρι τα τέλη του 2022.

Ωστόσο, τα δισκία ιωδίου θα διατηρηθούν επ’ αόριστον για τυχόν «περιστατικά» από ξένους πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας, «φωτογραφίζοντας» τα γειτονικά πυρηνικά εργοστάσια σε Βέλγιο και Γαλλία.

Η Γερμανία αγοράζει 190 εκατομμύρια χάπια ιωδίου για «πυρηνική έκτακτη ανάγκη»
Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο Tihange στο Βέλγιο

Υπενθυμίζουμε ότι το 2017 οι αρχές της πόλη του Άαχεν είχαν διανείμει χάπια ιωδίου σε ευρεία κλίμακα στον πληθυσμό, ως μέτρο προφύλαξης, επειδή οι εμπειρογνώμονες είχαν αμφισβητήσει την ασφάλεια του βελγικού πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας Tihange.

Με πληροφορίες από το Spiegel

Μετάφραση: Ροβεσπιέρος

(Visited 3.190 times, 3 visits today)