Το φωνάζουν και τα ντουβάρια: Τα κτίρια που χτίστηκαν επί Χότζα δεν έπαθαν τίποτα! (vid)
Ενώ εκείνα που χτίστηκαν επί καπιταλισμού έχουν τις μεγαλύτερες καταστροφές!
Ο γειτονικός λαός της Αλβανίας βιώνει μια τραγωδία τις τελευταίες ημέρες με τον πολύνεκρο σεισμό και τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.
Λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν όμως πως αυτή η τραγωδία επιτείνεται από τις δραματικές μεταβολές που έφερε η επικράτηση της αντεπανάστασης, πριν από τριάντα χρόνια, επηρεάζοντας άμεσα τη ζωή των Αλβανών, ακόμα και στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στα Τίρανα, Πάνος Μπάρκας, τα κτίρια που χτίστηκαν την εποχή του «κομμουνιστικού καθεστώτος» – εννοώντας τη σοσιαλιστική εξουσία – άντεξαν στη σεισμική δόνηση και δεν υπέστησαν σχεδόν καμία ζημιά, εκτός από ένα στο οποίο είχαν γίνει στο ενδιάμεσο εσωτερικές παρεμβάσεις.
Αντιθέτως οι μεγαλύτερες ζημιές έγιναν σε άλλα νεότερα κτίρια, που χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια και θεωρητικά θα έπρεπε να είναι πιο ανθεκτικά και χτισμένα με καλύτερες προδιαγραφές.
Στην πράξη, όμως, φάνηκε πως το κυνήγι του εύκολου κέρδους και το ξέπλυμα χρήματος στον τομέα των κατασκευών αποδεικνύεται επικίνδυνο και θανατηφόρο εις βάρος του λαού που ζει και εργάζεται σε αυτά τα κτίρια.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως, ενώ ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να μη μείνει κανείς Αλβανός σε σκηνές και καταυλισμούς και πως θα στεγαστούν όλοι σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε τουριστικά θέρετρα,
υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από κόσμο που προτιμά να μείνει στην ύπαιθρο, εκτεθειμένος στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, γιατί δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην ασφάλεια που του παρέχουν τα νεότερα κτίρια.
Δείτε στη συνέχεια το σχετικό απόσπασμα στο βίντεο (μετά το 3ο λεπτό) και τη δική μας απομαγνητοφώνηση, ακριβώς από κάτω.
Το φωνάζουν και τα ντουβάρια: Τα κτίρια που χτίστηκαν επί Χότζα δεν έπαθαν τίποτα (vid)
«Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μη μείνει κανείς σε καταυλισμούς και σκηνές και θα στεγαστούν όλοι σε ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα.
Όμως υπάρχει μεγάλη αντίσταση.
Οι κάτοικοι δεν εμπιστεύονται τα ίδια ξενοδοχεία, όπως αυτά του Δυρραχίου στην παραλία, και προτιμούν να παραμείνουν στην ύπαιθρο.
Θα πρέπει να τονίσουμε και έχει μεγάλη σημασία, πως αυτή η κατάσταση είναι το κόστος από το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος στις οικοδομές, διότι από τα στοιχεία που αναφέρουν οι πληροφορίες φαίνεται πως τα καινούρια κτίρια που χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια δέχτηκαν και τις μεγαλύτερες ζημιές, ενώ εκείνα που χτίστηκαν επί κομμουνιστικού καθεστώτος δεν έχουν πάθει σχεδόν καμία ζημιά…»
Πηγή: Κατιούσα