Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα: Νέα επιδείνωση όλων των δεικτών υγείας (Γράφημα)
Επιτακτική η ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα σε Υγεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χώρους εργασίας και σχολεία
Η νέα επιδείνωση στους δείκτες υγείας από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα αποτυπώνεται και στη 18η έκθεση προόδου του κυβερνητικού Παρατηρητηρίου Covid-19 (αφορά το διάστημα 1 έως 7 Οκτώβρη), καθώς διαπιστώνονται μεταξύ άλλων αύξηση στον μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων, αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και σταθεροποίηση του αριθμού θανάτων σε σχεδόν 5 την ημέρα.
Τα εν λόγω στοιχεία «φωνάζουν» για μία ακόμα φορά για την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, άμεσης λήψης ουσιαστικών μέτρων στους χώρους δουλειάς, στις αστικές συγκοινωνίες, στα σχολεία κ.ο.κ., σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι με τέτοια στοιχεία για μία ακόμα βδομάδα μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο αριθμός των μοριακών τεστ για τον κορωνοϊό μειώθηκε ακόμα περισσότερο!
Συγκεκριμένα:
— Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων διαμορφώνεται στα 354, από 314 στην προηγούμενη έκθεση. Περισσότερα από το 50% των νέων κρουσμάτων συνεχίζουν να καταγράφονται στην Αττική.
Επισημαίνεται ότι στο εξεταζόμενο διάστημα, σε τρεις μέρες καταγράφηκαν πάνω από 400 κρούσματα, ενώ στις 2 Οκτώβρη σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ, 460 κρουσμάτων.
Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 40 έτη. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 36 από 35 μέρες και των θανάτων σε 68 από 100 μέρες.
— Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παρουσιάζει αυξητική τάση από τα τέλη Αυγούστου, «γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα Υγείας».
Στην Αττική, παρά την κυβερνητική ανακύκλωση κλινών από άλλες σοβαρές ασθένειες, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 ανέρχεται σε 65% και στην επικράτεια στο 37% (από 32% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 88, από 78 στην προηγούμενη έκθεση.
— Ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων παρέμεινε σχεδόν σταθερός, 4,7 (από 4,9).
— Ο κυλιόμενος μέσος όρος των μοριακών τεστ ανά ημέρα μειώθηκε ακόμα περισσότερο, σε 10.212 την τελευταία βδομάδα, έναντι των 10.617 τεστ που καταγράφονταν στην προηγούμενη έκθεση.
Να σημειωθεί μάλιστα ότι μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν περίπου 13.000 μοριακά τεστ τη μέρα, ενώ στα τέλη Αυγούστου είχε φτάσει στα 18.740 τεστ τη μέρα!
Η μεγάλη αυτή μείωση, σε συνθήκες ακόμα πιο αυξημένων αναγκών σε νοσοκομεία, σχολεία, χώρους δουλειάς κ.ο.κ., δεν «ισοφαρίζεται» από την ανακοίνωση περίπου 2.200 rapid tests την ημέρα την ίδια βδομάδα (τις προηγούμενες βδομάδες δεν ανακοινωνόταν το εν λόγω στοιχείο).
— Ο δείκτης Rt για την επικράτεια αναφέρεται ότι παραμένει στη μονάδα, ενώ για την Περιφέρεια Αττικής υπολογίζεται οριακά άνω της μονάδας.
Αρνητικό ρεκόρ θανάτων την Κυριακή – 881 κρούσματα και 25 νεκροί σε τρεις μέρες
Στο μεταξύ, την Κυριακή καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό μέσα σε ένα 24ωρο, από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μέχρι σήμερα, καθώς ανακοινώθηκαν 13 θάνατοι.
Συνολικά, από το Σάββατο μέχρι και χτες πέθαναν 25 άνθρωποι (5 το Σάββατο, 13 την Κυριακή, 7 τη Δευτέρα), ενώ εντοπίστηκαν 881 κρούσματα. 91 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 456 συνολικά στη χώρα, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 22.652.
Χτες ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν 295, με τα 43 να είναι εισαγόμενα, τα 145 στην Αττική, 19 στην Κοζάνη, 15 στα Γιάννενα, από 9 σε Καστοριά και Κόρινθο, ενώ 17 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Την Κυριακή ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 280: Τα 26 εισαγόμενα, τα 141 κρούσματα στην Αττική, 19 στη Θεσσαλονίκη, 15 στα Γιάννενα, 14 στην Κοζάνη και 6 βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Το Σάββατο επιβεβαιώθηκαν 306 κρούσματα, εκ των οποίων τα 32 είναι εισαγόμενα, τα 165 εντοπίστηκαν στην Αττική, 27 στα Γιάννενα και από 11 σε Κοζάνη και Θεσσαλονίκη.
Και τις τρεις μέρες τα υπόλοιπα κρούσματα εντοπίζονται σε νομούς όλης της χώρας.
Πηγή: Ριζοσπάστης