Ερώτηση για την άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ
Κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Την άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ με όλο το απαραίτητο προσωπικό σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται παγκοσμίως με χιλιάδες ασθενείς, κορωνοϊού και μη, να έχουν ανάγκη εισαγωγής σε κλίνες ΜΕΘ και αυτό να καθίσταται αδύνατο, θέτει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο κόκκινο σε πολλά κράτη-μέλη, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Μαδρίτη, στο Βερολίνο, στη Ρώμη, με διακομιδές ασθενών από πόλη σε πόλη, ακόμα και από κράτος σε κράτος μήπως και τελικά τύχουν νοσηλείας σε ΜΕΘ.
Έρχεται πιο κοντά το ενδεχόμενο της καθολικής εφαρμογής της «επιλογής» την οποία υποχρεώνονται να κάνουν οι γιατροί λόγω των μεγάλων ελλείψεων:
Ποιοι από τους ασθενείς θα νοσηλευτούν σε κλίνες ΜΕΘ για να παλέψουν για τη ζωή τους και ποιοι ουσιαστικά θα καταδικαστούν στην απώλειά της.
Όχι με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους, αλλά με κριτήρια ελλείψεων που δεν κάλυψαν οι κυβερνήσεις.
Οι ισχυρισμοί της ΕΕ και όλων των αστικών κυβερνήσεων των κρατών-μελών περί προηγμένων συστημάτων Υγείας, περί θωρακισμένων απέναντι στην πανδημία του κορωονοϊού δημόσιων μονάδων Υγείας, καταρρίπτονται παταγωδώς.
Με το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας, το οποίο ήταν προβλέψιμο και αναμενόμενο, αποδείχτηκε ότι οι κυβερνήσεις, θέτοντας σε προτεραιότητα –όπως υπαγορεύει η στρατηγική της ΕΕ– τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, την εμπορευματοποίηση, την ανταγωνιστικότητα και την τήρηση των αντιλαϊκών δημοσιονομικών στόχων στη λογική του «κόστους – οφέλους», πήραν μέτρα που ενίσχυσαν τη διασπορά της νόσου και ταυτόχρονα σχεδόν κανένα μέτρο ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας σε υποδομές και προσωπικό.
Ο χρόνος μεταξύ του πρώτου και δεύτερου κύματος της πανδημίας δεν αξιοποιήθηκε για να γίνουν μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, να αναπτυχθούν νέες κλίνες ΜΕΘ, να εφαρμοστούν μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς της νόσου, να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και τα τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού.
Έτσι ουσιαστικά η ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων για τις ανάγκες της πανδημίας γίνεται με αφαίρεση κλινικών, τμημάτων, κλινών ΜΕΘ και προσωπικού για νόσους που δεν σχετίζονται με τον κοωονοϊό, μετατρέποντας τα δημόσια συστήματα Υγείας σε συστήματα της «μιας νόσου».
Αποκλείουν από χειρουργεία και άλλες ιατρικές εξετάσεις και εκθέτουν σε κινδύνους χιλιάδες ασθενείς με χρόνιες νόσους, καρκινοπαθείς κ.λπ., με σοβαρό το ενδεχόμενο της επιδείνωσης της υγείας τους από τη μη ικανοποίηση των αναγκών τους.
Αυτοί οι ασθενείς προστίθενται στους χιλιάδες αποκλεισμένους του πρώτου «κύματος» της πανδημίας με δεδομένη την επιπλοκή και επιδείνωση της υγείας τους.
Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε στην Επιτροπή το παρακάτω ερώτημα:
«Πώς αιτιολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι σε συνθήκες πανδημίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα άλλα κράτη-μέλη, υπάρχει άρνηση από τις κυβερνήσεις να επιταχθούν –χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών– οι υποδομές και το προσωπικό των επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία προκειμένου να ενταχθούν σε ένα ενιαίο κρατικό σχεδιασμό,
ενώ την ίδια ώρα κυβέρνηση και επιχειρηματίες κλείνουν συμφωνίες για αυξημένες πληρωμές στις νοσηλείες ασθενών, αξιοποιούν την άθλια κατάσταση που υπάρχει στα δημόσια συστήματα Υγείας για να αυξάνουν επιλεκτικά την πελατεία τους, με κριτήριο τη μέγιστη κερδοφορία τους και στέλνουν τους εργαζόμενους να πληρώνουν τα τεστ Covid-19 σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα τα οποία πριμοδοτούνται ποικιλοτρόπως;».
Πηγή: 902.gr