Σε επίπεδα ρεκόρ η ρωσική νοσταλγία για την Σοβιετική Ενωση
Δύο στους τρεις Ρώσους θρηνούν για την ανατροπή της ΕΣΣΔ ενώ το ποσοστό έχει αυξηθεί στο μέγιστο των τελευταίων 13 ετών
Ο αριθμός των Ρώσων που εκφράζουν τη λύπη τους για τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2005, εν μέσω αυξανόμενων οικονομικών ανησυχιών και νοσταλγίας για το σοβιετικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που εξέδωσε το ανεξάρτητο Κέντρο Levada, την Τετάρτη.
Ο αριθμός των Ρώσων που αναπολούν το σοβιετικό παρελθόν αυξάνεται σταθερά από το 2012 και μετά, δείχνουν τα στοιχεία της ίδιας δημοσκόπησης.
Στην έρευνα, το 66% των Ρώσων δήλωσαν ότι εξέφρασαν τη λύπη τους για τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, επίπεδο που δεν παρατηρήθηκε από το 2005, όταν το Κέντρο Levada κατέγραψε 65% και ο Πούτιν ήταν στη δεύτερη θητεία του στο Κρεμλίνο.
Κατά το διάστημα 2004 – 2012 ο αριθμός των νοσταλγών Ρώσων υποχωρούσε σταδιακά αλλά ποτέ δεν έπεσε κάτω από το 49% (2012), ενώ από το 2012 και μέχρι σήμερα παρατηρήθηκε διαρκή αύξηση πριν φθάσει στα σημερινά επίπεδα ρεκόρ.
Το υψηλό αυτό ποσοστό μπορεί να συγκριθεί μόνο με την εποχή αμέσως μετά τη ανατροπή της ΕΣΣΔ το 1990.
Η Karina Pipiya, κοινωνιολόγος της Levada, δήλωσε ότι στο παρελθόν συχνά τέτοια συναισθήματα προκαλούνταν από την απώλεια διεθνούς κύρους και ζητήματα εθνικής ταυτότητας, όμως:
«Τώρα η νοσταλγία είναι επηρεασμένη κυρίως από οικονομικούς παράγοντες και οι Ρώσοι λυπούνται γιατί επί ΕΣΔΔ υπήρχε κοινωνική δικαιοσύνη και ότι οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις εργάστηκαν για να φροντίζουν το λαό σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα».
Οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν στάσιμα εισοδήματα, υποτιμημένο νόμισμα και υψηλό πληθωρισμό από το 2014, όταν η ρωσική οικονομία εισήλθε σε ύφεση εν μέσω πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων που της επέβαλε η δύση με αφορμή και την κρίση στην Ουκρανία.
Για να συμβάλει στην εξισορρόπηση των κρατικών ταμείων, το Κρεμλίνο αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
Ηταν ένα εξαιρετικά λαομίσητο μέτρο που έπληξε τη δημοτικότητα του Πούτιν.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποβαθμίζοντας τα ευρήματα της δημοσκόπησης λέγοντας:
«Αλλοι κοινωνιολόγοι θα πουν ότι οι άνθρωποι είναι πάντα διατεθειμένοι να εξιδανικεύσουν αναδρομικά τι τους συνέβη στα νιάτα τους και ότι όλα όσα συνέβησαν τότε ήταν πιο γευστικά, πιο αξιόπιστα και μεγαλύτερα».
Πηγή: The Japan Times
Μετάφραση: Ροβεσπιέρος