Η Ελλάδα θα αναλάβει περιπολίες και στη «Βόρεια Μακεδονία»;
«Καθήκοντα» και στο Μαυροβούνιο ελέω ΝΑΤΟ
Από την περασμένη Τρίτη 5 Ιούνη 2018 η ελληνική Πολεμική Αεροπορία ανέλαβε κι επισήμως την περιπολία, τη φύλαξη αλλά και τις αναχαιτίσεις στον εναέριο χώρο του… Μαυροβουνίου!
Οι περιπολίες γίνονται – εντός του ΝΑΤΟ – στα πλαίσια της «διεύρυνσης των αποστολών» που έχουν δεσμευτεί να αναλάβουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, σπρώχνοντας τη χώρα μας ακόμα πιο βαθιά στον βούρκο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Όπως ανακοινώθηκε και επισήμως από τη ΝΑΤΟϊκή λυκοσυμμαχία, από την περασμένη Τρίτη κι ενόψει και της προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής, στις 11-12 του Ιούλη, οι Πολεμικές Αεροπορίες Ελλάδας και Ιταλίας αναλαμβάνουν την εκτέλεση περιπολιών στον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου.
«Καθώς η χώρα δεν έχει δικά της μαχητικά αεροσκάφη, ζήτησε από τους συμμάχους να βοηθήσουν να διασφαλίσει τον εναέριο χώρο της».
Αυτό ήταν ένα από τα θέματα, που συζήτησε ο γ.γ. της λυκοσυμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ με τον Μαυροβούνιο Πρόεδρο Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, στις Βρυξέλλες, στις 4 Ιούνη 2018.
Ο ίδιος ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε:
«Το ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει περιπολίες στο Μαυροβούνιο, με αεροσκάφη από την Ιταλία και την Ελλάδα. Αυτή η ειρηνευτική αποστολή θα εξασφαλίσει την ασφάλεια του ουρανού σας, είτε από πολιτικά – στρατιωτικά αεροσκάφη που αποτελούν κίνδυνο είτε από οποιαδήποτε άλλη απειλή…»
Ενώ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας του Μαυροβουνίου Πρέντραγκ Μπόσκοβιτς, υποδεχόμενος στο αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα, τους Έλληνες και Ιταλούς πιλότους, δήλωσε:
«Από σήμερα ο εναέριος χώρος πάνω από την ξηρά και την θάλασσα της χώρα μας θα είναι ασφαλής. Ευχαριστώ το ΝΑΤΟ αλλά ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Ιταλία που συνδράμουν σε αυτό και που δέχτηκαν να αποτελέσουν την ασπίδα προστασίας του ουρανού μας».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΥΠΕΘΑ, τα πρώτα ελληνικά F-16 που πέταξαν πάνω από το Μαυροβούνιο ανήκουν στην 335 μοίρα, που σταθμεύει στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο.
Οι Ελληνικές και οι Ιταλικές δυνάμεις θα περιπολούν με εναλλαγή 15 ημερών πάνω από το Μαυροβούνιο.
Θυμίζουμε ότι με αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει αναλάβει ήδη από το 2009 ανάλογο έργο και σε Αλβανία και από το 2014 και σε Βουλγαρία (Τεχνική Συμφωνία για διασυνοριακές επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης), λόγω ένδειας δικών τους αεροσκαφών.
Έτσι τα ελληνικά F-16 συνδυάζουν τη συγκεκριμένη αποστολή, με την επιτήρηση και του αλβανικού εναέριου χώρου.
Ως εκ τούτου τα ελληνικά αεροπλάνα θα πετούν πάνω από Αλβανία και Μαυροβούνιο για 15 συνεχόμενες ημέρες και μετά θα αντικαθίστανται από τα ιταλικά Eurofighter.
Υπενθυμίζουμε ότι το Μαυροβούνιο από τον Ιούνιο του 2017 έγινε το 29ο μέλος του ΝΑΤΟ (το 30ό προβλέπεται να είναι η «Βόρεια Μακεδονία»), η ένταξη του οποίου προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας με την οποία διατηρούσε παραδοσιακά στενές σχέσεις.
Η Μόσχα είχε χαρακτηρίσει παράλογη την απόφαση της ηγεσίας του Μαυροβουνίου προειδοποιώντας πως:
«Επιφυλάσσεται στο μέλλον να λάβει αποφάσεις για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας».
Κι όλα αυτά σε μια εποχή που η επιθετικότητα της «συμμάχου μας» στο ΝΑΤΟ Τουρκίας ολοένα κλιμακώνεται και οι αερομαχίες στο Αιγαίο διαδέχονται καθημερινά η μία την άλλη με κόστος ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές.
Και βέβαια μετά την τελευταία συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για την πλήρη ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και δεδομένου πως ούτε αυτή διαθέτει πολεμική αεροπορία,
το ενδεχόμενο να ζητήσει το ΝΑΤΟ από την ελληνική κυβέρνηση να φυλάξει και τον εναέριο χώρο της «Βόρειας Μακεδονίας», δεν είναι καθόλου απίθανο.
Άλλωστε όπως δήλωσε κι ο ίδιος ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ:
«Προστατεύουμε όλους τους συμμάχους από οποιαδήποτε απειλή. Το ΝΑΤΟ παρέχει αυτήν την υποστήριξη στους συμμάχους που δεν έχουν δικές τους αεροπορικές δυνάμεις – ένα ισχυρό σημάδι αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ».
Βέβαια το πως «προστατεύει το ΝΑΤΟ από οποιαδήποτε απειλή» αποδεικνύεται όχι μόνο από τις πράξεις του αλλά κι από τις δηλώσεις του, που όταν είχε επισκεφτεί την Τουρκία τον περασμένο Απρίλιο που είχε πει πως:
«Εμείς δεν ανακατευόμαστε στην ελληνοτουρκική διένεξη και στις διαφορές σας».
σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις «συμμαχικές» τουρκικές φυλακές σχεδόν εδώ και τρεις μήνες!
Άρα, από πού κι ως πού το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας προστασίας; Άντε γιατί πολλοί ακόμα αναμασούν το αστικό και συριζαίϊκο παραμυθάκι:
«Πως αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ τότε θα ήμασταν χειρότερα».