Εικόνες καταστροφής από το Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου
Από θαύμα γλίτωσαν οι 65 μαθητές κι οι 12 εκπαιδευτικοί που την ώρα του σεισμο΄ύ έκαναν μάθημα στους χώρους του σχολείου…
Οι εικόνες από το Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου στη Λάρισα (ανήκει στον Δήμο Τυρνάβου) μετά τον πρόσφατο σεισμό στην Ελασσόνα, που συγκλόνισε τους κατοίκους ολόκληρου του νομού, είναι αποκαλυπτικές για την «αντισεισμική θωράκιση» που έχουν τα σχολεία στην Ελλάδα, εν έτει 2021…
Βλέποντας τις εικόνες της καταστροφής είναι να απορείς όχι μόνο γιατί δεν υπήρξαν δεκάδες θύματα αλλά ούτε και κάποιος σοβαρός τραυματισμός, αφού την ώρα του σεισμού στο 6/θέσιο –παρακαλώ– σχολείο, το οποίο λειτουργούσε κανονικά, βρίσκονταν 65 μικροί μαθητές και μια ντουζίνα εκπαιδευτικοί!
Ορισμένοι, για να δικαιολογήσουν την απαράδεκτη όσο κι επικίνδυνη κατάσταση που βρίσκονται τα σχολεία και οι δομές της χώρας, κτήρια που στεγάζουν δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, μπορεί να ισχυριστούν ότι αυτές οι εικόνες αποτελούν εξαίρεση και πως αφορούν μονάχα κάποια μικρά σχολεία σε μερικά απομακρυσμένα χωριά.[1]
Το αφελές αυτό «επιχείρημα» διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα…
Αναφέρουμε ορισμένα μόνο χαρακτηριστικά ντοκουμέντα:
— Τον Μάρτιο του 2019 ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης» κατήγγειλε ότι δημοτικά σχολεία στο Μενίδι (Δήμος Αχαρνών) βρίσκονται σε άθλια κατάσταση κι αποτελούν κίνδυνο-θάνατο για μαθητές κι εκπαιδευτικούς, επισυνάπτοντας μάλιστα και φωτογραφίες (δείτε εδώ).
— Μετά τον σεισμό στην Αττική τον Ιούλιο του 2019 είχαμε δημοσιεύσει ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) όπου κατήγγειλε ότι σε κανένα σχολείο του Δήμου της Αθήνας δεν έχει να γίνει σοβαρός αντισεισμικός έλεγχος εδώ και 21 ολόκληρα χρόνια.[2]
— Ενα μήνα μετά, στις 29 Αυγούστου 2019, νέα καταγγελία έρχεται στο φως: Ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη με έγγραφό του ζητούσε από τους εκπαιδευτικούς να αναλάβουν εκείνοι την αυτοψία και τον αντισειμικό έλεγχο των σχολείων της περιοχής, επειδή, όπως παραδεχόταν, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου δεν είχε διαθέσιμο προσωπικό!
Τα παραπάνω, είναι ορισμένο μόνο παραδείγματα, που δείχνουν ότι αυτό που συνέβη στο Δαμάσι δεν αποτελεί κανενός είδους «εξαίρεση», αλλά είναι ο κανόνας που περιγράφει την κατάσταση που βρίσκονται η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων της χώρας μας.
Ο πίνακας[3] μάλιστα που επισυνάπτουμε αποδεικνύει του λόγου το αληθές:
— Το 45% των σχολικών κτηρίων είναι ηλικίας άνω των 40 ετών.
— Το 30% έχουν ανεγερθεί πριν από τουλάχιστον 50 χρόνια (μισό αιώνα).
— Μόλις το 20% θεωρούνται «νέα» και ανεγέρθηκαν την τελευταία 20ετία…
Ευθύνες για τούτη την απαράδεκτη κατάσταση έχουν όλες οι κυβερνήσεις από το 1990 και μετά, οι Περιφέρειες αλλά και οι δημοτικές αρχές που έχουν αφήσει κυριολεκτικά στο έλεος του …Εγκέλαδου τις πιο σημαντικές και κρίσιμες κτηριακές υποδομές…
Αυτό όμως δεν πρόκειται να αλλάξει με …ευχές ούτε και οι ανθρώπινες ζωές μπορούν να σωθούν με…θαύματα και προσευχές!
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές –με μια φωνή– να παλέψουν και να διεκδικήσουν την ουσιαστική αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, την ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτηρίων, χωρίς τη μεσολάβηση ιδιωτών μέσω Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)…
Νέα σχολεία, όπου την ευθύνη για την αντισεισμική θωράκιση, την ανέγερση και την συντήρησή τους θα έχει ένας κεντρικός – κρατικός φορέας διαχείρισης.[4]
Εικόνες καταστροφής από το Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου
Σημειώσεις:
[1]. Ακόμα κι αν δεχτούμε αυτό τον ισχυρισμό, είναι ντροπή να στεγάζονται παιδιά σε τόσο επικίνδυνα σχολεία και να παίζουν τις ζωές τους κορώνα-γράμματα.
[2]. Ο τελευταίος ουσιαστικός έλεγχος είχε γίνει μετά τον φονικό σεισμό του 1999.
[3]. Τα στοιχεία του πίνακα είναι από το 2018. Σήμερα η κατάσταση προφανώς κι είναι ακόμα χειρότερη.
[4]. Οπως ήταν παλιότερα ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ), πριν οι κυβερνώντες υλοποιώντας επιταγές (ποια άλλης;) της… ΕΕ τον μετατρέψουν σε ΑΕ, κίνηση που ουσιαστικά τον οδήγησε στην διάλυση.
Εικόνες από την σελίδα του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου στο Facebook