Print Friendly, PDF & Email

Δίπλα σε εργατικές κατοικίες η νέα χωματερή – βόμβα στη Φυλή! (χάρτης)

Και ανενεργά λατομεία, όπως του «Μουσαμά» στην Πετρούπολη, «επιστρατεύονται» ως χωματερές! Σήμερα η συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ

Στη σημερινή συνεδρίαση του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), του φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων, αναμένεται να επικυρωθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας χωματερής στη Φυλή.

Καρκίνος θερίζει την Δυτική Αττική - Αύξηση 32% λόγω ΧΥΤΑ

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνεται και θέμα για την «αποκατάσταση λατομικών χώρων», διαδικασία που συνδέεται με την αξιοποίηση ανενεργών λατομείων ως χωματερών!

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με εισήγηση του ΕΔΣΝΑ, πρόκειται για τα εξής έξι ανενεργά λατομεία:

«Μουσαμά» στην Πετρούπολη, «Μελετάνι» στη Μάνδρα, Κυριακού στο Κορωπί, ΤΙΤΑΝ στη Μάνδρα, Σταμέλου στα Μέγαρα και Μαυρινόρα (Ιντερμπετόν).

Άλλωστε, οι όροι του διαγωνισμού για τη νέα χωματερή ως «ενδιάμεση λύση» ταφής απορριμμάτων δίνουν το «ελεύθερο» στην ανάδοχο εταιρεία να αξιοποιήσει κι άλλους χώρους πέρα από την έκταση που της διατίθεται στη θέση Σκαλιστήρι στη Φυλή.

Οι χώροι αυτοί είναι τα ανενεργά λατομεία και, όπως όλα δείχνουν, μπαίνει σε εφαρμογή και αυτή η επικίνδυνη πλευρά του αντιλαϊκού περιφερειακού σχεδιασμού.

Σύμφωνα με την εισήγηση του ΕΔΣΝΑ, όπου καταγράφονται τα έξι λατομεία με τη «μεικτή χωρητικότητα λεκάνης» για το καθένα (π.χ. «Μουσαμάς»: 11.000.000 κυβ. μέτρα), αναφέρεται:

«Προβλέπεται η λειτουργία τριών ΧΥΤΥ (από ένα σε Δ. Αττική, ΒΑ Αττική και Ν. Αττική) όπου θα θάβεται υγειονομικά το σύνολο των παραγόμενων αποβλήτων…»

Δίπλα σε εργατικές κατοικίες η νέα χωματερή - βόμβα στη Φυλή! (χάρτης)

Σημειώνεται ότι με επιστολή της η πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και απερχόμενη περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου προς τον δήμαρχο Πετρούπολης Βαγγέλη Σίμο, τον Οκτώβρη του 2017, έλεγε για τα ανενεργά λατομεία Μουσαμά, Μελετάνι και Κυριακού ότι:

«Είναι γνωστό ότι ήδη έχουν επιλεγεί ως κατάλληλες θέσεις για ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων) από υφιστάμενους νόμους»,

επικαλούμενη τον γνωστό ως «νόμο Βάσως Παπανδρέου» του 2003!

Στο μεταξύ, νέα στοιχεία σχετικά με το πού επιδιώκεται να κατασκευαστεί η χωματερή – βόμβα στη Φυλή, φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Ριζοσπάστης».

Όπως αποκαλύψαμε χτες, η νέα χωματερή, για την οποία προκηρύσσεται ο διαγωνισμός από τον ΕΔΣΝΑ στη Φυλή, φτιάχνεται για να δεχτεί 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η λειτουργία της χωματερής για τα επόμενα τουλάχιστον 3,5 χρόνια.

Αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία, είναι πως αυτή η νέα χωματερή θα είναι ένας νέος χώρος στη θέση Σκαλιστήρι, που βρίσκεται πιο κοντά στον οικιστικό ιστό των Άνω Λιοσίων και συγκεκριμένα στο συγκρότημα εργατικών κατοικιών «Γεννηματά 2».

Αυτό αποτυπώνεται και στο χάρτη που δημοσιεύουμε.

Μπορεί λοιπόν να «βαφτίζουν» αυτή την απόφαση ως «επέκταση της χωματερής», ωστόσο αποκαλύπτεται πως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Στην πραγματικότητα, από αυτό και μόνο προκύπτει πως το συγκεκριμένο έργο μόνο προσωρινό δεν είναι και βέβαια επιβεβαιώνει πως για πολλά χρόνια ακόμα η περιοχή της Δυτικής Αττικής προορίζεται για σκουπιδότοπος, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες και το περιβάλλον.

Δίπλα σε εργατικές κατοικίες η νέα χωματερή - βόμβα στη Φυλή! (χάρτης)
Δίπλα σε εργατικές κατοικίες η νέα χωματερή – βόμβα στη Φυλή!

Θυμίζουμε ότι την Τρίτη 27 Αυγούστου δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προκήρυξη της σύμβασης για έργο συνολικού ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ, με τον παραπλανητικό τίτλο:

«Μελέτη – κατασκευή έργων, για την Α’ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ (Οργανωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων) Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων».

Ο χώρος στον οποίο θα γίνει αυτό, όπως ακριβώς προσδιορίζεται, είναι:

«ΟΕΔΑ που βρίσκεται στη θέση Σκαλιστήρι του Δήμου Φυλής».

Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα της θέσης που αναγράφεται στην προκήρυξη και σε συνδυασμό, προκύπτουν τα νέα δεδομένα.

Δηλαδή, ότι πρόκειται για έναν εντελώς νέο χώρο, που θα δεχτεί τόνους σκουπιδιών και επιπλέον αυτός ο χώρος είναι κοντά στον οικιστικό ιστό και τις εργατικές κατοικίες «Γεννηματά 2».

Θυμίζουμε ότι όπως αναφέρεται στην προκήρυξη:

«…η αναθέτουσα αρχή επιδιώκει να εξεύρει προσωρινή (ενδιάμεση) λύση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Αττικής […] Η σύμβαση είναι μεικτή και περιλαμβάνει την εκπόνηση των μελετών, την εκτέλεση του έργου, την υποστήριξη στη λειτουργία και την αποκατάσταση του χώρου».

Για να κατανοήσει κάποιος καλύτερα το τι ακριβώς θα γίνει, παραθέτουμε ορισμένα σημεία από την περιγραφή της σύμβασης:

«Α’ φάση: Σύνταξη του συνόλου των απαραίτητων μελετών, που θα υποβληθούν κατά την εκτέλεση της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και το σύνολο των ενεργειών και δράσεων για τη σύνταξη των εγγράφων […]

Β’ φάση: Εργασίες κατασκευής του ενδιάμεσου χώρου τελικής διάθεσης αποβλήτων, εντός της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής. Οι εργασίες περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

Τα κύτταρα που θα επιλεγούν, θα πρέπει να έχουν ελάχιστη χωρητικότητα 4.000.000 κυβικών μέτρων.

Καρκίνος θερίζει την Δυτική Αττική - Αύξηση 32% λόγω ΧΥΤΑ
Αυτά κατήγγειλε πριν από 1μιση χρόνο η ΕφΣυν… Σήμερα τσιμουδιά για τα κατορθώματα της…Δούρου!

Οι εργασίες κατασκευής των κυττάρων περιλαμβάνουν ενδεικτικά: έργα διαμόρφωσης των κυττάρων, με τις απαιτούμενες εκσκαφές, επιχώσεις, σχέδια πλήρωσης των νέων ΧΥΤΑ θα προβλέπουν την ταυτόχρονη κάλυψη των απορριμμάτων σε ημερήσια βάση και τη σταθεροποίηση των απορριμματικών πρανών, προσβάσεις, έργα στεγάνωσης των κυττάρων, έργα διαχείρισης στραγγισμάτων.

Τα συνοδά έργα των νέων ΧΥΤΑ περιλαμβάνουν: έργα οδοποιίας, πυρόσβεσης, έργα ελέγχου διαφυγών βιοαερίου, δίκτυα άρδευσης.

Γ’ φάση: Η υποστηρικτική λειτουργία είναι 2ετής και περιλαμβάνει εργασίες διάστρωσης, συμπίεσης, χωματοκάλυψης των απορριμμάτων.

Δ’ φάση: Παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του εξοπλισμού που θα διαθέσει ο ανάδοχος με στόχο την υλοποίηση της μεταβατικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών και άλλων αξιοποιήσιμων προϊόντων, που ενδεχομένως προκύψουν από τη μεταβατική διαχείριση».

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 821 times, 1 visits today)