Αυξήθηκαν 20% οι πλειστηριασμοί το Σεπτέμβρη
Τα στατιστικά των τραπεζών δείχνουν αύξηση των πλειστηριασμών κατά 20% τους τελευταίους μήνες, οπότε «ωριμάζουν» ορισμένες από τις παρεμβάσεις της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης, που «αδυνάτισαν» παραπέρα το υποτυπώδες προστατευτικό πλαίσιο για τη λαϊκή κατοικία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τέταρτο τρίμηνο του 2019 που ήδη «τρέχει», είναι προγραμματισμένοι 6.425 πλειστηριασμοί, ενώ μόνο τον Σεπτέμβρη δρομολογήθηκε η εκποίηση 3.195 ακινήτων, καταγράφοντας αύξηση κατά 18% σε σχέση με πέρυσι.
Για τον Οκτώβρη είναι προγραμματισμένοι άλλοι 3.214 πλειστηριασμοί, προκειμένου στα τέλη του χρόνου να έχει πιαστεί ο στόχος για 25.000 – 30.000 πλειστηριασμούς ακινήτων, έναντι 22.447 το 2018.
Όπως σημειώνεται μάλιστα, στα ακίνητα που πλειστηριάζονται δεν υπάρχει πλέον όριο, αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει μπει σε κάποιο καθεστώς προστασίας, ή αποβλήθηκε στην πορεία.
Επομένως, οι επερχόμενοι πλειστηριασμοί περιλαμβάνουν και πολλά μικρά ή μεσαία διαμερίσματα.
Πάντως, πέρα απ’ όσους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, το σφίξιμο της θηλιάς γύρω από τη λαϊκή κατοικία έχει και εισπρακτικό χαρακτήρα,
αφού όσοι έχουν λάβει το χαρτί της κατάσχεσης και αναζητήσουν στο «παρά 5» να ρυθμίσουν το δάνειο, υποχρεούνται από τις τράπεζες να καταβάλουν το 8% της οφειλής σε μετρητά προκειμένου να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό!
Κάπως έτσι, κόμπο – κόμπο, τράπεζες, κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι αφαιρούν και το τελευταίο «φύλλο συκής» από την προστασία τάχα της λαϊκής κατοικίας, κάνοντας αναγκαίο να δυναμώσουν η αλληλεγγύη και ο αγώνας μέσα από τα σωματεία και τους φορείς, για να μη βρεθεί καμιά εργατική – λαϊκή οικογένεια στο δρόμο, εξαιτίας χρεών στις τράπεζες.
Πηγές: Καθημερινή και Ριζοσπάστης