Παγκόσμια Βιομηχανία Όπλων – Η λίστα των εξοπλισμών
Οι εταιρείες που κυριαρχούν στις πωλήσεις όπλων – Οι δαπάνες για οπλικά συστήματα κι ο στρατιωτικός χάρτης των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το 2016 του «Σουηδικού Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη» SIPRI που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου όπλων και των στρατιωτικών υπηρεσιών αυξήθηκε το 2016 κατά 1,9% σε σχέση με το 2015 – για πρώτη φορά την τελευταία 5ετία καταγράφεται τέτοια αύξηση – και συνολικά κατά 38% την τελευταία 15ετία.
Συνολικά οι 100 μεγαλύτερες εξοπλιστικές εταιρείες διεθνώς πούλησαν το 2016 όπλα κι οπλικά συστήματα αξίας 374,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν πάλι τα αμερικανικά μεγαθήρια στο τομέα των όπλων, τα οποία μέσα την περασμένη χρονιά αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 4%.
Ο λόγος της αύξησης αυτής αποδίδεται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών στο εξωτερικό, αλλά και στις αγορές μεγάλης κλίμακας αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άλλες χώρες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Lockheed Martin, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων παγκοσμίως, που πωλεί τα νέα στρατιωτικά αεροπλάνα F-35 σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία, η Ιταλία κι η Νορβηγία.
Στην έκθεση γίνεται σαφές ότι τα περισσότερα όπλα που πωλούνται διεθνώς σε ποσοστό 57,9% προέρχονται από αμερικανικές εξοπλιστικές εταιρείες.
Η διευθύντρια του προγράμματος για τις οπλικές και αμυντικές δαπάνες του SIPRI, Οντ Φλεράν, τονίζει:
«Είναι δύσκολο να εξαρτήσει κανείς άμεσα τις μεγάλες αγορές όπλων με τους εν εξελίξει πολέμους ωστόσο, υπάρχει συσχετισμός. Παρατηρούμε ορισμένους τύπους όπλων που ζητούνται περισσότερο από άλλους.»
Για την Ελλάδα το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά στα χρόνια της ύφεσης που οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν και διαμορφώθηκαν σε 4,49 δισ. ευρώ από 4,46 δισ. ευρώ το 2015.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι στρατιωτικές δαπάνες από 7,31 δισ. ευρώ το 2009 μειώθηκαν σε 3,93 δισ. ευρώ το 2014.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Νότια Κορέα. Το 2016 αυξήθηκαν οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας κατά 20,6%.
Από την άλλη πλευρά οι συγγραφείς της έκθεσης SIPRI παρατήρησαν μείωση στις εισαγωγές όπλων για λόγους οικονομικούς.
Η Οντ Φλεράν σημειώνει:
«Η μείωση των τιμών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχει πλήξει σε τέτοιο βαθμό τα δημοσιονομικά περιθώρια ορισμένων χωρών στην Αφρική ή στη Ν. Αμερική, που αγοράζουν πλέον λιγότερα όπλα γιατί απλά δεν έχουν τα χρήματα.»
Από τη έκθεση του SIPRI μπορεί να βγει ένα ασφαλές συμπέρασμα: Ότι οι επαπειλούμενοι πόλεμοι κι οι κρίσεις οδηγούν πολλές χώρες στο να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για μοντέρνα εξοπλιστικά συστήματα.
Η όξυνση του διεθνούς ανταγωνισμού οδηγεί σε αύξηση της κούρσας των εξοπλισμών από την μια πλευρά για τη διατήρηση του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων και για την ανατροπή του από την άλλη.
Αυτό φαίνεται δείχνει κι η παραπάνω λίστα. Μετά τις ΗΠΑ στις πωλήσεις όπλων έρχονται χώρες της δυτικής Ευρώπης, ακολουθούμενες από τη Ρωσία.
Χάρτης των στρατιωτικά ισχυρών χωρών του πλανήτη το 2017
Λαμβάνοντας υπόψη πάνω από 50 παράγοντες το Global Firepower δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες την τελική κατάταξη του 2017 για την στρατιωτική δύναμη της κάθε χώρας.
Ο δείκτης PowerIndex της Global FirePower που βασίζεται σε 50 παράγοντες για τον προσδιορισμό της βαθμολογίας.
Η φόρμουλα που έχει αναπτύξει η Global Firepower επιτρέπει, σύμφωνα με την ίδια, επιτρέπει σε μικρότερα, αν και πιο τεχνολογικά προηγμένα, έθνη να ανταγωνίζονται με μεγαλύτερες αλλά λιγότερο ανεπτυγμένες στρατιωτικά χώρες.
Για παράδειγμα η βαθμολόγηση δεν εξαρτάται απλώς από τον συνολικό αριθμό όπλων που καταγράφονται σε μία χώρα αλλά αλλά λαμβάνεται υπόψη και η ποικιλομορφία τους στο σύνολο του αριθμού κι η σημασία που έχουν στην συνολική δύναμη πυρός μία χώρας.
Η τελική κατάταξη επηρεάζεται από γεωγραφικούς παράγοντες, την εφοδιαστική ευελιξία, τους φυσικούς πόρους και την παρουσία τοπικής στρατιωτικής βιομηχανίας. Επίσης το διαθέσιμο στρατιωτικό δυναμικό αποτελεί ακόμα ένα βασικό παράγοντα.
Παράλληλα διευκρινίζεται ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία κάθε χώρας ούτε τα πυρηνικά αποθέματα.
Στον ευρωπαϊκο χάρτη με βάση τα στοιχεία της GlobalFirePower φαίνεται ότι πρώτη δύναμη με διαφορά (όσο χαμηλότερη είναι η συνολική βαθμολογία τόσο πιο αμυντικά θωρακισμένη είναι η χώρα) είναι η Ρωσική Ομοσπονδία και ακολουθούν η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία κι η Τουρκία.
Η Έλλαδα με 0,4981 βαθμούς βρίσκεται αρκετά ψηλά στην κατάταξη (στην παγκόσμια κατάταξη είναι 28η σε 133 χώρες) κι ανταγωνίζεται σε στρατιωτική ισχύ πολύ μεγαλύτερα κράτη όπως για παράδειγμα η Ισπανία.
Πηγές: SIPRI, AFP, και Global FirePower
Η κούρσα των εξοπλισμών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ ανησυχητική και αποδεικνύει πως αυξάνεται ο κίνδυνος πολέμου τόσο στην περιοχή μας όσο και γενικότερα.
Η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζει τα σύνορά μας κι επιπλέον υποσκάπτει την ειρήνη στην περιοχή μας, εμπλέκοντας μας ολοένα και πιο βαθιά στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, στον ανταγωνισμό τους με την Ρωσία και την Κίνα.
Κι όπως έχει γράψει κι ο μεγάλος Μπρεχτ:
«Όταν αυτοί που είναι ψηλά, μιλάνε για ειρήνη, ο απλός λαός ξέρει: Πως έρχεται ο πόλεμος!
Όταν αυτοί που είναι ψηλά, καταριούνται τον πόλεμο, διαταγές για επιστράτευση έχουν υπογραφεί!»