Απόφαση Τραμπ για κλείσιμο των γραφείων της ΟΑΠ!
Το κλείσιμο των γραφείων της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης προκάλεσε την άμεση αντίδραση των Παλαιστινίων
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν –χθες Τρίτη– το πάγωμα των συναντήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους, μετά την διαμάχη για το μέλλον της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον και την Απόφαση Τραμπ για κλείσιμο των γραφείων της ΟΑΠ στις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας της αντιπροσωπείας της PLO (σαν ανεπίσημη παλαιστινιακή πρεσβεία στις ΗΠΑ), κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980, ανέφερε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ Μάλκι.
Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή της αργά το βράδυ της Παρασκευής, παρουσιάζοντας ως αιτία το κάλεσμα του Παλαιστίνιου προέδρου Μ. Αμπάς προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει και να ασκήσει διώξεις εναντίον Ισραηλινών για τα εγκλήματά τους σε βάρος των Παλαιστινίων.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης, η κίνηση αυτή παραβιάζει «νομική πρόβλεψη» που λέει ότι η PLO δεν μπορεί να λειτουργεί γραφεία στην Ουάσινγκτον εφόσον οι Παλαιστίνιοι επιδιώξουν παρέμβαση του ΔΠΔ.
Η αμερικανική κυβέρνηση επικαλέστηκε ένα νομοσχέδιο του Κογκρέσου για να δικαιολογήσει το κλείσιμο των γραφείων της ΟΑΠ, υπογραμμίζοντας όμως ότι ο Τραμπ μπορεί να ανατρέψει την απόφαση σε διάστημα 90 ημερών, αν οι Παλαιστίνιοι δεσμευθούν για:
«Άμεσες και σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ».
Ο Παλαιστίνιος υπ. Εξωτερικών, Ρίαντ αλ Μάλικι, έκανε λόγο για πάγωμα των συναντήσεων, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΟΑΠ, Άσραφ Χάτιμπ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς έχει δώσει εντολή:
«Να διακοπούν οι γραμμές επικοινωνίας με τους Αμερικανούς».
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός, χαρακτηρίζοντας «πολύ τεχνική» την απόφαση να κλείσει το γραφείο της ΟΑΠ.
«Βρισκόμαστε σε επαφή με τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους για το θέμα των γραφείων της ΟΑΠ […] και το θέμα των προσπαθειών μας υπέρ μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης ειρηνευτικής διαδικασίας. […]
Οι συζητήσεις συνεχίζονται […] κατά τη γνώμη μας οι επαφές δεν έχουν παγώσει».
Πάντως, ο ίδιος ο Αμπάς εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός κι αναφέρθηκε «στις συνεχιζόμενες αμερικανικές προσπάθειες» υπέρ της ειρήνευσης και δήλωσε ότι επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία με το Ισραήλ «υπό την αιγίδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ».
Ο Σ. Ερεκάτ χαρακτήρισε «πολύ λυπηρή και απαράδεκτη» την απόφαση της Ουάσινγκτον και την απέδωσε στις πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Σε μια περίοδο που προσπαθούμε να συνεργαστούμε για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, παίρνουν τέτοιες αποφάσεις που υπονομεύουν ολόκληρη την ειρηνευτική διαδικασία».
Από την πλευρά του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρεται ότι πρόκειται για «ένα θέμα του δικαίου των ΗΠΑ».
Σύμφωνα με την αμερικάνικη νομοθεσία, ο πρόεδρος Ντ. Τραμπ έχει 90 μέρες για να αποφασίσει αν οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται «σε απευθείας και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ», έτσι ώστε να μπορέσει να ξανανοίξει η αποστολή.
Κρίσιμες συνομιλίες και στην Αίγυπτο
Την ίδια ώρα, οι βασικές παλαιστινιακές οργανώσεις συναντήθηκαν στο Κάιρο για να ενισχύσουν τη δυναμική του σχεδίου τους για συμφιλίωση, παρά τις θεμελιώδεις διαφορές τους.
Αντιπροσωπείες της Φάταχ του Αμπάς και της Χαμάς θα συζητήσουν επί της συμφωνίας συμφιλίωσης, στην οποία κατέληξαν στις 12 Οκτωβρίου.
Το ρεπορτάζ του Euronews
Εκατοντάδες παλαιστίνιοι γιόρτασαν στην Γάζα και τη Ραμάλα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.
Η Φατάχ, η οποία έχει την υποστήριξη της Δύσης, έχασε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας πριν από μία δεκαετία από τη Χαμάς, την οποία η Δύση και το Ισραήλ θεωρούν «τρομοκρατική οργάνωση».
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως:
«Η συμφωνία Φατάχ – Χαμάς δεν είναι μια καλή είδηση. Αυτή η συμφωνία συμφιλίωσης κάνει την ειρήνη πιο δύσκολη».
Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς στη Λωρίδα της Γάζας, την πρώτη από το 2007 όταν η Χαμάς επέβαλλε τον έλεγχο της στην περιοχή, μετά από σφοδρές εμφύλιες συγκρούσεις.
Βάσει αυτής, η Χαμάς θα μεταφέρει ως την 1η Δεκεμβρίου στην Παλαιστινιακή Αρχή τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.
Κρίσιμο όμως παραμένει το θέμα του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς
Η Παλαιστινιακή Αρχή αποκλείει να αναλάβει τις πολιτικές εξουσίες στη Γάζα, χωρίς να ελέγχει τον τομέα της Aσφάλειας κι η Χαμάς αρνείται να παραδώσει τα όπλα.
Την ίδια ώρα, Ισραήλ και ΗΠΑ έχουν θέσει τρεις όρους για να συνομιλήσουν με μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ Φάταχ – Χαμάς:
- Την αναγνώριση του Ισραήλ.
- Την αποκήρυξη της βίας.
- Τον αφοπλισμό της Χαμάς.
Είναι φανερό πως η διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων θα αλληλεπιδράσει και με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τον εντεινόμενο ανταγωνισμό μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, τον αυξανόμενο ρόλο δυνάμεων όπως η Ρωσία και τις συνέπειες που θα έχει για την παρέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή.
Μ πληροφορίες από Financial Review, Abcnews, Associated Press και 902.gr
Επιμέλεια: Ροβεσπιέρος