Απείχε πάλι η Ελλάδα από ψήφισμα καταδίκης του Ναζισμού στον ΟΗΕ!
Στις 7 Νοεμβρίου, η 3η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ασχολείται με τα «κοινωνικά και ανθρωπιστικά θέματα», ενέκρινε κατά πλειοψηφία το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε, για ακόμη μια χρονιά, η Ρωσία για την καταπολέμηση της εξύμνησης του ναζισμού.
Το ψήφισμα έχει τίτλο:
«Combating glorification of Nazism, neo-Nazism and other practices that contribute to fuelling contemporary forms of racism, racial discrimination, xenophobiea and related intolerance».
«Καταπολέμηση της εξύμνησης του ναζισμού, του νεοναζισμού και άλλων πρακτικών που συμβάλλουν στην τροφοδότηση των σύγχρονων μορφών ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και συναφούς μισαλλοδοξίας».
121 χώρες υπερψήφισαν την πρόταση, 55 χώρες απείχαν – μεταξύ των οποίων Ελλάδα και Κύπρος όπως έκαναν και πέρυσι – με τις χώρες της ΕΕ να ακολουθούν κοινή γραμμή (απείχαν όλες) ενώ μόλις 2 χώρες καταψήφισαν την πρόταση.
Το ποιες καταψήφισαν δεν θέλει πολύ σκέψη: ΗΠΑ και …Ουκρανία, που πλέον σε κάθε ψηφοφορία του ΟΗΕ πάνε πακέτο!
Το ίδιο έκαναν στην ίδια ψηφοφορία άλλωστε και πέρσι μαζί με τον 3ο της «φιλοδημοκρατικής» παρέας… Καναδά, που φέτος όμως απείχε!
Το ψήφισμα προτείνει στις χώρες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα:
«Μεταξύ άλλων στον νομοθετικό τομέα και στον τομέα της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να αποφευχθεί η αναθεώρηση των αποτελεσμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η άρνηση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τον Β’ ΠΠ».
Οι συντάκτες του κειμένου καταδικάζουν έντονα τα περιστατικά που σχετίζονται με την ηρωοποίηση του ναζισμού και καλούν τα κράτη να εξαλείψουν κάθε μορφή φυλετικών διακρίσεων με όλα τα κατάλληλα μέσα – ακόμη και νομοθετικά – εφόσον το απαιτούν οι περιστάσεις.
Δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός πως η ΕΕ επιλέγει να απέχει σε κάθε ψήφισμα καταδίκης των Ναζί στον ΟΗΕ, ενώ την ίδια στιγμή εντείνει τον αντικομμουνισμό και υιοθετεί ψηφίσματα εξίσωσης φασισμού – κομμουνισμού.
Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρίνατ Αλιουτντίνοφ, διευθυντής του Τμήματος Ανθρωπιστικής Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, μία από τις αντιπροσωπίες που ψήφισαν κατά του ρωσικού ψηφίσματος δήλωσε κατά τις διαβουλεύσεις για την προετοιμασία αυτού του εγγράφου ότι:
«Κανείς δεν πρέπει να κατηγορείται για συνεργασία με τον ναζισμό»,
Απαντώντας στη διευκρινιστική ερώτηση εάν αυτή ήταν η ουκρανική αντιπροσωπεία, ο διπλωμάτης είπε:
«Είναι εύκολο να μαντέψουμε»,
δείχνοντας προφανώς τις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζουμε πως με πρωτοβουλία της Ρωσίας και αρκετών κρατών, συμπεριλαμβανομένων των συμμετεχόντων στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κάθε χρόνο εγκρίνει ψηφίσματα κατά της εξύμνησης του ναζισμού.
Επιπλέον, παραδοσιακά μόνο το Κίεβο και η Ουάσιγκτον αντιτίθενται σε αυτό το κείμενο.
Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στο ψήφισμα, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια έχει υποστηρίξει ανοιχτά τις οργανώσεις των ναζί και των νεοναζί στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.
Το γιατί η Ουκρανία αντιτίθεται σε ένα τέτοιο ψήφισμα είναι προφανές.
Με τον πρωθυπουργό της να παρευρίσκεται σε συναυλίες νεοναζί και σε αρκετές ομιλίες του να τους εξυμνεί, ενώ η Ουκρανία αναγνωρίζεται ακόμη και από τις ΗΠΑ «τον αληθινό σύμμαχό της» ως ο «ναζιστικός κόμβος» του κόσμου.
Η ουκρανική κυβέρνηση δεν θα ήθελε επίσης τους Ναζί και τα μέλη του ακροδεξιού «εθελοντικού τάγματος» – που κατά κύριο λόγο είναι Ναζί – να διαμαρτυρηθούν στο Κίεβο επειδή οι εκπρόσωποί τους στα Ηνωμένα Έθνη στήριξαν ψήφισμα κατά της βασικής τους ιδεολογίας.
Με πληροφορίες από South Front