Print Friendly, PDF & Email

Το άλλοθι του «όλοι μαζί»…

«Η πανδημία και το πώς συμπεριφερόμαστε μέσα σ’ αυτή είναι θέμα το οποίο αφορά όλους και πρέπει να ενωθούμε σε αυτήν την εθνική προσπάθεια»,

δήλωσε πρόσφατα η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Όμως, τα 113 νομοσχέδια που ψήφισε η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία, άλλο πράγμα δείχνουν:

Ότι τα βάρη της πανδημίας και της κρίσης τα φορτώνεται ο λαός, την ώρα που το σινάφι των μεγαλοεργοδοτών απολαμβάνει ολοένα και περισσότερα προνόμια, για να περάσουν με τις μικρότερες απώλειες την κρίση.

Το άλλοθι του «όλοι μαζί»
Το άλλοθι του «όλοι μαζί»…

Ούτε και πριν από την πανδημία ήμασταν «όλοι μαζί», εργοδότες και εργαζόμενοι.

Προς απόδειξη, να ένα παράδειγμα από μια μεγάλη βιομηχανία γάλακτος της Θεσσαλίας, που φιγουράρει στις 50 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας.

Τα καθαρά κέρδη της το 2019 έφτασαν τα 15.817.317 ευρώ και οι δαπάνες για μισθοδοσία τα 25.097.627 ευρώ.

Δηλαδή, οι εργαζόμενοι με τη δουλειά τους κάλυψαν τους μισθούς, την αγορά πρώτων υλών, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης της εταιρείας, όλα τα πάγια έξοδα, τη φορολογία κι άφησαν καθαρό κέρδος 16 εκατ. ευρώ!

Στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου, που γνωρίζει μέρες δόξας μέσα στην πανδημία, η εντατικοποίηση της δουλειάς «πάει τρένο», ενώ ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων αμείβεται με μισθούς γύρω από τον βασικό, δουλεύοντας μέσα σε άθλιες συνθήκες.

Είναι κι αυτός ένας λόγος για τον οποίο ο κλάδος περιλαμβάνεται σ’ εκείνους με τη μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού, που δεν απειλεί βέβαια «όλους μαζί», εργαζόμενους και εργοδότες, αλλά κάνει θραύση στους μεροκαματιάρηδες και τις οικογένειές τους.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς ο κορωνοϊός αξιοποιεί κάθε χαραμάδα για να διασπείρεται μέσα από τους χώρους δουλειάς, όπου τα μέτρα προστασίας είναι τις περισσότερες φορές ανύπαρκτα, έρχεται από τα ορυχεία της ΔΕΗ ΑΕ στη Δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, η διοίκηση καθυστέρησε πολύ να βάλει σε καραντίνα συνεργεία όπου εντοπίστηκαν κρούσματα, εκθέτοντας για μέρες σε κίνδυνο την υγεία όλων των εργαζομένων.

Ακόμα και η απολύμανση των χώρων, όπως στο ορυχείο Μαυροπηγής, έγινε μετά από πέντε μέρες!

Άλλες καταγγελίες αναφέρουν ότι από τους τρεις γιατρούς Εργασίας που υπήρχαν στα ορυχεία και στο διοικητήριο, στην ΠΕ Κοζάνης, πλέον είναι διαθέσιμος μόνο ένας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και για την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων.

Το άλλοθι του «όλοι μαζί»

Οι μαρτυρίες που πληθαίνουν για χώρους δουλειάς της περιοχής εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την έξαρση των κρουσμάτων και εκθέτουν όσους συνεχίζουν να κουνούν το δάχτυλο σε εργαζόμενους και κατοίκους, ότι «η χαλάρωση της ατομικής ευθύνης» είναι αυτή που αναζωπύρωσε την πανδημία.

Και δεν είναι μόνο τα κυβερνητικά στελέχη που το κάνουν αυτό, όπως ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, που έλεγε τις προάλλες ότι:

«Όπου υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων η εξήγηση είναι μία: Δεν τηρούμε τα μέτρα όπως πρέπει»,

αλλά και οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού στη ΔΕΗ ΑΕ, όπως η ηγεσία του «Σπάρτακου», που αναπαράγει τα ίδια.

Ο …συγχρωτισμός τους αυτός είναι τελικά το καλύτερο άλλοθι για να παραμένουν εστίες υπερμετάδοσης οι μεγάλοι χώροι δουλειάς και να κρύβονται οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Φώτο εξωφύλλου: Ιακωβος Βάης

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 328 times, 1 visits today)