Print Friendly, PDF & Email

16+1 αλήθειες για τον ΣΥΡΙΖΑ και το άρθρο 16

Τι κρύβεται πίσω από το προσωπείο του ΣΥΡΙΖΑ ως «υπερασπιστή» του άρθρου 16;

Μπορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να έχουν βρει ένα αμοιβαία επωφελές πεδίο κοκορομαχίας στην κουβέντα περί ιδιωτικών πανεπιστημίων και αναθεώρησης ή μη του άρθρου 16 του Συντάγματος, όμως πάει πολύ να παίζουν έτσι ξεδιάντροπα με τη νοημοσύνη μας.

16+1 αλήθειες για τον ΣΥΡΙΖΑ και το άρθρο 16
16+1 αλήθειες για τον ΣΥΡΙΖΑ και το άρθρο 16

Πολύ δε περισσότερο που η στάση της ΝΔ και οι θέσεις που προβάλλει στη σχετική συζήτηση, αποτελούν βούτυρο στο ψωμί του ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει την προσπάθεια να στήσει ένα κάλπικο δίπολο για τον εγκλωβισμό δυνάμεων, στη βάση των εναλλακτικών μοντέλων διαχείρισης που προβάλλουν τα αστικά κόμματα.

Ιδιαίτερα η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «ιδεολογικοποιήσει» τη δήθεν υπεράσπιση του «δημόσιου» χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι εξοργιστική, από τη στιγμή που η πολιτική του για τα πανεπιστήμια μιλά από μόνη της.

Το ουσιαστικό περιεχόμενο της διαπάλης περί άρθρου 16 και ιδιωτικών πανεπιστημίων θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε και στο μέλλον.

Προς το παρόν, αρκούμαστε να παραθέσουμε απλώς 16+1 σημεία που αποκαλύπτουν τι κρύβεται πίσω από το κίβδηλο προσωπείο του ΣΥΡΙΖΑ ως «υπερασπιστή» του άρθρου 16:

1. Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ευθαρσώς από το βήμα της Βουλής ότι συμμερίζεται με τη ΝΔ το στόχο για στενότερη σύνδεση των πανεπιστημίων με την καπιταλιστική αγορά και τις επιχειρήσεις.

16+1 αλήθειες για τον ΣΥΡΙΖΑ και το άρθρο 16Η διαχωριστική γραμμή που προσπάθησε να θέσει ήταν αν τα πανεπιστήμια θα «υποτάσσονται» ή όχι στις επιχειρήσεις, κάτι που προφανώς αγγίζει – αν δεν ξεπερνά – τα όρια της αστειότητας.

2. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατάφερε φέτος να πετύχει κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των μεταπτυχιακών προγραμμάτων επί πληρωμή, με το προκάλυμμα δήθεν της προσπάθειας για την «κατάργηση των διδάκτρων».

Το γιατί να πληρώνεις δίδακτρα σε ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι διαφορετικό από το να πληρώνεις σε κρατικά, όπως επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πλειοψηφία των μεταπτυχιακών φοιτητών, συνεχίζοντας στο δρόμο που είχαν χαράξει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι κάτι που δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει…

3. Σαν να μην έφταναν τα μεταπτυχιακά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρώσει το έδαφος για να μπουν δίδακτρα και σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα κρατικά πανεπιστήμια.

Δεν είναι τυχαίο ότι το επιχείρημα περί προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό, που χρησιμοποιεί και ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρηματολογώντας υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ, είναι αυτό που αξιοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες και στην κουβέντα περί ίδρυσης ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ ή σε αντίστοιχες συζητήσεις σε άλλα ιδρύματα (π.χ. Διεθνές Πανεπιστήμιο κ.α.).

4. Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλώς δεν έχει καταργήσει, αλλά διακηρύσσει ότι θέλει να αναβαθμίσει τη λειτουργία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, το οποίο ήδη λειτουργεί τόσο προπτυχιακά όσο και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με δίδακτρα.

16+1 αλήθειες για τον ΣΥΡΙΖΑ και το άρθρο 16

5. Μάλιστα, ενώ μέχρι φέτος στα προπτυχιακά προγράμματα του ΕΑΠ συμμετείχαν φοιτητές άνω των 23, για πρώτη φορά φέτος έγιναν δεκτοί σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και «φρέσκοι» απόφοιτοι Λυκείου, ηλικίας 18 ετών.

Εδώ, τα δίδακτρα «δικαιολογούνται» υπό το μανδύα της διά βίου εκπαίδευσης και της αξιοποίησης της μεθόδου της διδασκαλίας εξ αποστάσεως.

6. Φυσικά, τα προγράμματα διά βίου μάθησης που λειτουργούν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας συνεχίζουν να γνωρίζουν πιένες επί ΣΥΡΙΖΑ, με τους συμμετέχοντες σε αυτά να καλούνται να τα χρυσοπληρώσουν.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διακηρύξει ότι θέλει να αναβαθμίσει και αυτή την πτυχή της λειτουργίας των ιδρυμάτων.

7. Η ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων, στο όνομα της διοικητικής και οικονομικής τους αυτοτέλειας, έστω και υπό την υψηλή εποπτεία του υπουργείου, αποτελεί στόχο που προωθείται μέσα από όλες τις νομοθετικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

ΑΠΘ ΠωλείταιΔηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει ακόμα πιο αποφασιστικά στο δρόμο που υλοποίησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και θέλει τα ιδρύματα να λειτουργούν όπως όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.

8. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η πρόβλεψη του νόμου για την Έρευνα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016, περί της δυνατότητας των ΑΕΙ να «αξιοποιούν» (βλ. πουλάνε) την περιουσία τους με την ίδια ευκολία που θα το έκανε ένα ΝΠΙΔ (η νομική μορφή που θα έχει π.χ. ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο).

9. Εξίσου χαρακτηριστική, εξάλλου, είναι και η αναφορά που γίνεται στον ίδιο νόμο σχετικά με τις νέες (κυρίως ερευνητικές, στη συγκεκριμένη περίπτωση) υποδομές, οι οποίες θα εγκρίνονται:

«Με όρους βιωσιμότητας και κοινωνικοοικονομικών οφελών».

Προφανώς, κάθε ομοιότητα με τις σχετικές αναφορές Μητσοτάκη για τους όρους ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι τυχαία…

10. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, βέβαια – είτε είναι κρατικά, είτε ιδιωτικά – δεν λειτουργούν από μόνα τους, αλλά εκμεταλλευόμενα τη δουλειά χιλιάδων εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ο αριθμός όσων έχουν συνάψει σύμβαση με τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας των ΑΕΙ έχει σκαρφαλώσει στους 23.583.

Πρόκειται για εργαζόμενους με συμβάσεις με τους ίδιους ακριβώς όρους που θα υπέγραφαν σε αντίστοιχες καπιταλιστικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και μάλιστα η αύξησή του τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί την αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και των σχέσεων εργασίας στην καπιταλιστική αγορά, με τη διαρκή ενίσχυση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Προφανώς, με αντίστοιχους όρους θα εργάζονταν και όλοι όσοι θα είχαν εργοδότη όχι το κρατικό πανεπιστήμιο και τους ΕΛΚΕ, αλλά ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Φοιτητές

11. Ιδιαίτερα για τους ΕΛΚΕ, τα ΝΠΙΔ που αποτελούν τους θεσμικούς φορείς ανάπτυξης και διαχείρισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα πανεπιστήμια και διαχειρίζονται ένα μεγάλο μέρος των διαθέσιμων πόρων των ιδρυμάτων,

κανείς δεν μπορεί να ψέξει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν τους έχει ψηλά στη μέριμνά του, αφού δεν έχει περάσει ούτε ένα νομοσχέδιο για την Εκπαίδευση που να μην προσπαθεί να λύσει προβλήματα που τους αφορούν.

12. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι το δρόμο για τη νομιμοποίηση και στη χώρα μας της λειτουργίας των κολεγίων τον άνοιξε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις παρεμβάσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο ήδη από το 2002, ως ΣΥΝ τότε, ζητώντας διά του τότε ευρωβουλευτή του (Αλέκου Αλαβάνου) και μετέπειτα προκατόχου του Αλ. Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ την:

«Ορθή εφαρμογή της Οδηγίας 89/48/ΕΟΚ».

16+1 αλήθειες για τον ΣΥΡΙΖΑ και το άρθρο 16
Το έγγραφο που ενέκρινε ο τότε Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.

Πάει πολύ σήμερα να έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τη ΝΔ ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους, όταν έχει πρωταγωνιστήσει στις προσπάθειες να αυξηθεί ο τζίρος τους.

13. Σαν να μην έφταναν τα λερωμένα από παλιά χέρια, πριν από λίγες μόλις βδομάδες πολυμελής ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προεξάρχοντος του πρώην υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη, έθεσε και πάλι ζήτημα για την αναγνώριση των τίτλων των κολεγίων, αξιοποιώντας και πάλι σχετικές Οδηγίες της ΕΕ.

Φυσικά, είναι τουλάχιστον αστείο να πιστεύει κανείς ότι η έγνοια τους είναι για τις τύχες των αποφοίτων των κολεγίων, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έχει και τα γένια και τα χτένια για να λύσει τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, χωρίς να τεθεί ζήτημα αντιστοίχησης των τίτλων σπουδών με τα δημόσια πανεπιστήμια.

16+1 αλήθειες για τον ΣΥΡΙΖΑ και το άρθρο 16
16+1 αλήθειες για τον ΣΥΡΙΖΑ και το άρθρο 16

14. Στην πρόσφατη κοκορομαχία Τσίπρα – Μητσοτάκη περί ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ως παράδειγμα ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού που μπορεί να δραστηριοποιηθεί στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Αλήθεια, επί ποιας κυβέρνησης το ΙΣΝ έχει «μπει» τόσο στα γεμάτα στα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, με πλήθος χορηγιών, υποτροφιών και προγραμμάτων, εισπράττοντας μάλιστα πολλάκις τα συγχαρητήρια και την ευγνωμοσύνη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ;

15. Για να μην ξεχνιόμαστε, όμως, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο ίδιος ο νυν πρωθυπουργός, 10 χρόνια πριν, ως νέος πρόεδρος του ΣΥΝ τότε, δήλωνε σε συνέντευξή του στην κυπριακή «Σημερινή» στις 16/6/2008 ότι:

«Δεν είμαστε εχθρικοί προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»,

Φίλης
16+1 αλήθειες για τον ΣΥΡΙΖΑ και το άρθρο 16

αναδεικνύοντας έτσι από τότε την ουσία της πολιτικής του ΣΥΝ και μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι άλλη από την αποδοχή της επιχειρηματικής λειτουργίας στην Εκπαίδευση στο πλαίσιο μιας δήθεν «οριοθετημένης» (!) αγοράς.

16. Σε αυτήν τη βάση, δεν μας παραξένεψε ιδιαίτερα όταν τον Ιούνη του 2016 ακούσαμε τον τότε υφυπουργό Παιδείας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πελεγρίνη,

να λέει επί λέξει σε ραδιοφωνική εκπομπή για το αν πρέπει να γίνει αναθεώρηση του άρθρου 16, ότι:

«Είμαι υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά δεν θα δώσουμε τα πανεπιστήμιά μας για ένα κομμάτι ψωμί.

Δέχομαι να έρθει κάποιος να ιδρύσει πανεπιστήμιο με ιατρική ή φαρμακευτική σχολή. Δηλαδή, σχολές που απαιτούν κεφάλαια. Οχι να δημιουργηθεί πανεπιστήμιο για φιλολόγους, τα ιδιωτικά να λειτουργούν με κεφάλαια αυτών που θα τα θέσουν».

Διόλου τυχαία, το ζήτημα του υψηλού κόστους λειτουργίας τέτοιων σχολών είναι αυτό που αναδεικνύεται και σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι η ΝΔ εξυπηρετεί τα συμφέροντα συγκεκριμένων σχολαρχών, που ήδη λειτουργούν «κολέγια», τα οποία επιθυμούν να «αναβαθμίσουν» σε πανεπιστήμια.

16+1 αλήθειες για τον ΣΥΡΙΖΑ και το άρθρο 1616+1 (bonus): Αλήθεια, μιας και η συζήτηση για την αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη για το άρθρο 16 αναλώθηκε για αρκετή ώρα στην πείρα από τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ,

μπορεί μήπως ο κ. Γαβρόγλου να μας πει αν στη συνάντηση που είχε στις 30/11 με τον Αμερικανό πρέσβη Πάϊατ συζήτησε κάτι πιο ενδιαφέρον από το αν το σωστό είναι «Κολούμπια» ή «Κολάμπια»;

Ρωτάμε γιατί η ανακοίνωση του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία:

«Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση και στην έρευνα, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες»,

δεν είναι και πολύ διαφωτιστική…

Δημήτρης Κοιλάκος,
μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 459 times, 1 visits today)