«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την επιχείρηση να εφαρμόσει τον νόμο γιατί μετά όλοι θα ζητούν αποζημιώσεις»
Απίστευτη καταγγελία κατά της Επιθεώρησης Εργασίας Καλλιθέας κάνει το ΣΕΤΗΠ και το Σωματείο εργαζομένων «Forthnet – Netmend»
Κενό γράμμα είναι κι αυτή ακόμα η αστική νομοθεσία, όταν αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων, ειδικά σε συνθήκες τηλεργασίας, όπου καταπατάται συχνά κάθε έννοια κατακτήσεων και νομιμότητας για τους εργαζόμενους.
Το γεγονός πως δε φταίει τάχα το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο για την τηλεργασίας, αφού δεν εφαρμόζεται καν το υπάρχον, αναδεικνύεται ανάγλυφα από την υπόθεση που καταγγέλλουν το ΣΕΤΗΠ και το Σωματείο εργαζομένων «Forthnet – Netmend».
Οι δυο συνδικαλιστικοί φορείς προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας Καλλιθέας, προκειμένου να ζητήσουν να εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αλλά και να μπει τέρμα στην πλήρη καταπάτηση της εργασιακής νομοθεσίας.
Η απάντηση που έλαβαν είναι ότι:
«Δεν είναι σίγουροι (;!) αν πρέπει να τηρείται ο νόμος και η ΣΣΕ»
λόγω της πανδημίας κι ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο, όλοι οι εργαζόμενοι όλων των επιχειρήσεων θα ζητούσαν να αποζημιωθούν.
Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει:
Στην Επιθεώρηση Εργασίας Καλλιθέας, προσέφυγαν το Σωματείο εργαζομένων «Forthnet – Netmend» μαζί με το ΣΕΤΗΠ, μεταξύ άλλων και για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την εκτεταμένη χρήση της τηλεργασίας στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.
Στην τριμερή εργατική διαφορά που διενεργήθηκε, οι πρόεδροι των δύο Σωματείων απαίτησαν «να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στον χώρο δουλειάς, να σταματήσει η εκτεταμένη καταστρατήγηση του ωραρίου και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας,
όπως επίσης να πληρωθεί το τηλεπικοινωνιακό κόστος και να δοθεί ο απαραίτητος εργονομικός εξοπλισμός για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας όπως προβλέπεται στην εργατική νομοθεσία και στην Εθνική Γενική ΣΣΕ που ισχύει από το 2006.
Η εργοδοσία παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν έχει κάνει τίποτα από αυτά που προβλέπονται, γιατί δεν το έχουν ζητήσει οι εργαζόμενοι, λες και δεν είναι υποχρεωμένη να τηρεί την εργατική νομοθεσία και τις ΣΣΕ και επικαλέστηκε για αυτή της την στάση, το έκτακτο του μέτρου λόγω της πανδημίας.
Από κοντά και χέρι – χέρι με την εργοδοσία και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας της Καλλιθέας που ως γνήσιο όργανο του υπουργείου εργασίας, απεφάνθη ότι δεν είναι σίγουρο αν πρέπει να τηρούνται οι όροι και οι κανόνες που προβλέπονται στο νόμο και στη ΣΣΕ χωρίς να υπάρχει βέβαια κανένας νεότερος νόμος που να τους καταργεί ή μια νέα ΣΣΕ που να αναιρεί τους όρους της προηγούμενης.
Σε τηλεφωνική παρέμβαση που κάναμε, μάλιστα, αμέσως μετά την κοινοποίηση του πορίσματος τους, η Επιθεώρηση μας είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν μπαίνει στην διαδικασία να ζητήσει από την επιχείρηση να εφαρμόσει το νόμο γιατί μετά θα ζητούν να αποζημιωθούν όλοι οι εργαζόμενοι από όλες τις επιχειρήσεις!
Η τραγελαφική αυτή κατάσταση αποδεικνύει στην πράξη ότι το πρόβλημα με την εφαρμογή της τηλεργασίας δεν είναι η έλλειψη του θεσμικού πλαισίου όπως προσπαθούν εύπεπτα να μας το παρουσιάσουν.
Η δε στάση της υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας δείχνει και την κατεύθυνση στην οποία θέλει να νομοθετήσει η κυβέρνηση που όπως και τα παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ διακηρύττουν, είναι η πλήρης ευελιξία του εργάσιμου χρόνου, η εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, του ενεργού – μη ενεργού χρόνου, δηλαδή του πλήρους ξεχειλώματος της ζωής των εργαζομένων, γεγονός που αποδείχτηκε στο έναν και πλέον χρόνο που εφαρμόζεται γενικευμένα.
Είναι επίσης μια απάντηση και σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που σπεύδουν δήθεν να προτείνουν και να θεσμοθετήσουν μια τηλεργασία που μπορεί να δουλέψει και «σε όφελος των εργαζομένων».
Τα Σωματεία απαιτούν:
— Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για να γυρίσουν οι εργαζόμενοι στο φυσικό τους χώρο, στον χώρο εργασίας.
— Να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι για όλο το χρονικό διάστημα που εργάστηκαν με αυτή τη μορφή στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.
— Να καταργηθούν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι για να μην εφαρμοστεί η τηλεργασία που όπως αποδείχθηκε στην πράξη μόνο δεινά έχει να φέρει ως αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους.